Nicu Alifantis după ce a primit trei premii la Gala ForeverFolk: Promit să nu mai fac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Gala Premiilor ForeverFolk 2010, Nicu Alifantis a primit trei din cele cinci distincţii
La Gala Premiilor ForeverFolk 2010, Nicu Alifantis a primit trei din cele cinci distincţii

După concertul lui Bob Dylan, din iunie, cel a lui Donovan, din cadrul Festivalului Om Bun, şi după cea a şasea ediţie Folk You, seria de concerte Întâmplări în oraşul cu oameni, festivaluri concurs ce s-au desfăşurat în toată ţara, ForeverFolk şi-a desemnat câştigătorii. Cu trei din cele cinci premii câştigate, Nicu Alifantis a fost de departe cel mai premiat artist al galei, iar aplauzele publicului au fost pe măsură.

"Promit să nu mai fac", a spus Nicu Alifantis când a urcat pentru a treia oară pe scenă pentru a-ş ridica prmiul pentru "Artistul folk al anului 2010!.

Ultimul mare eveniment dedicat folk-ului în 2010, Gala Premiilor ForeverFolk, s-a desfăşurat vineri la Sala de Spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

image

Foto: Cel mai bun tânăr artist, Alexandra Sidor, primeşte premiul de la Marius Matache.

Cele cinci categorii pentru care au fost decernate premii sunt:

Artistul folk al anului 2010: Nicu Alifantis

 Albumul folk al anului 2010: Nicu Alifantis - "Cântece de şemineu"

Cea mai bună piesă folk: Nicu Alifantis - "Cântec de grădinar"

Cel mai bun tânăr artist: Alexandra Sidor

Evenimentul folk al anului: Seria de concerte "Întâmplări în oraşul cu oameni"

Gala Premiilor ForeverFolk 2010

"În cei doi ani de ForeverFolk, am descoperit atât de mulţi oameni tineri şi talentaţi încât cred cu toată tăria că muzica folk, dacă va fi capabilă (prin cei implicaţi) să ajungă la oamenii care o iubesc şi să devină competitivă pe piaţa muzicală pentru a câştiga din ascultătorii din zona neutră, va avea un viitor foarte frumos. Şi, ne place să credem că, prin ceea ce facem, noi, cei de la ForeverFolk am dat o mână de ajutor în promovarea muzicii folk şi crearea unei imagini reale a acestui gen", spunea recent Marius Matache, Make cum îl ştie toată lumea, cercetător şi redactor-şef ForeverFolk.

De promovarea muzicii folk se ocupă în mod special, iar Gala Premiilor ForeverFolk ilustrează pertinent această intenţie pusă în practică. Efortul depus de echipa singurului portal românesc dedicat folk-ului a sporit substanţial pentru că şi exigenţele au crescut.

image

Adevărul: Ce va fi diferit la această a doua ediţie a premiilor ForeverFolk faţă de ce s-a întâmplat anul trecut?

Marius Matache: În primul rând, am schimbat locaţia - am trecut de la scena de club la o sală de spectacole, pentru că au crescut exigenţele - atât ale publicului, dar mai ales ale noastre. Apoi, anul trecut nominalizările ne-au aparţinut exclusiv nouă, echipei ForeverFolk, iar juriul şi publicul au votat acele nominalizări. Anul acesta, oricine putea nominaliza şi vota pe cine dorea la orice categorie.

Anul trecut, au fost trei categorii de voturi, cu pondere egală: echipa ForeverFolk, juriul de specialitate şi publicul. Anul acesta, echipa ForeverFolk a fost "absorbită" de juriul de specialitate. Şi tot anul acesta, am hotărât ca accesul să se facă pe bază de invitaţie sau de acreditare, iar acreditări au fost acordate atât presei scrise, cât şi presei online sau chiar bloggerilor.

Se vor acorda premii pentru: Artistul folk al anului 2010, Albumul folk al anului 2010, Cea mai buna piesa folk, Cel mai bun tânăr artist, Evenimentul folk al anului. Grea sarcină v-aţi asumat.

Cel mai bun tânăr artist: Alexandra Sidor

Chiar foarte grea. În România, orice variantă alegi, vor exista nemulţumiţi. Dacă votează publicul, se spune că nu toţi se pricep. Dacă votează doar un juriu de specialitate, se spune că fiecare are preferaţii lui, că se umblă cu pile şi tot aşa.

Tocmai de aceea, am hotărât ca decizia să aparţină, în egală măsură, publicului şi specialiştilor. Şi totuşi, considerăm că cei mai buni tebuie să fie răsplătiţi pentru eforturile lor (ştim toţi cât de greu e să scoţi un album în zilele noastre, casele de discuri fiind total dezinteresate de gen), chiar dacă răsplata este pur simbolică.

Publicul a avut un cuvânt important de spus pentru fiecare din premiile acordate. Cum s-a făcut clasamentul final pentru fiecare din categoriile premiate?

Mi se pare absolut firesc ca publicul să conteze, pentru că el este destinatarul final al oricărui act artistic. El este cel care cumpără albume, el este cel care plăteşte bilete la concerte, el este cel ce ascultă muzica.

Pentru fiecare categorie de voturi (juriu şi public), s-a calculat procentul de voturi obţinut de un artist din totalul voturilor exprimate în categoria respectivă, apoi s-a făcut media între procentele celor două categorii.

Un alt aspect interesant e faptul că oricine a putut face propuneri pentru premii. La prima vedere pare derutant. Cum aţi gestionat acest lucru? Au fost surprize?

(Click pe foto pentru a vedea mesajele artiştilor la aniversarea ForeverFolk)

Mesaje artişti la aniversarea ForeverFolk

La ediţia trecută, noi am fost cei care am decis nominalizările, iar juriul şi publicul a votat. Dar din discuţiile cu juriul şi din comentariile postate pe ForeverFolk la ediţia 2009, am înţeles că oamenii pot avea alte preferinţe. Aşa că anul acesta am decis să le dăm ocazia să îşi propună şi să-şi susţină artişii favoriţi. Asta ne-a dat nouă mai multe bătăi de cap în centralizarea rezultatelor. Dar nu au fost surprize în ceea ce priveşte propunerile suplimentare ale publicului.

Dacă tot suntem la capitolul surprize, ce aţi mai pus la cale pentru Gala Premiilor ForeverFolk din acest an?

Nu putem divulga suprizele, pentru că n-ar mai fi surprize. Pot spune că, în calitate de gazdă, eu voi pe scenă, alături de Radu Tudoroiu, percutionistul meu din Folk Band Imperfect. Cel mai bun tânăr artist va avea şi el (sau poate că va fi o "ea") "partea lui de glorie" în cadrul serii.

De asemenea, Ovidiu Mihăilescu, Teddy Tudoroiu şi Eugen Avram vor susţine şi ei mici recitaluri în cadrul Galei Premiilor ForeverFolk. De altfel, Gala se va încheia cu un recital al Gashkademiei de Folk, în formulă de trio (Ovidiu Mihăilescu, Teddy Tudoroiu şi Marius Matache).

Mai citeşte şi:
Nicu Covaci: Preţul cel mai scump plătit a fost uciderea mamei mele

VIDEO Vasile Şeicaru: Nu mai pot merge nici măcar în vizită în State, pentru că sunt "folk singer performer"

VIDEO Maria Gheorghiu: În folk nu poţi să minţi. Aici nu mai poţi mima sentimentul sau să faci playback

VIDEO Victor Socaciu: "Am crezut dintotdeauna ca arta precede politicul şi socialul"

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite