Nelson Mandela, omul care nu putea să plângă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul rocker irlandez Bono, solistul trupei U2 şi unul dintre cei mai mari activişti din rândul celebrităţilor internaţionale, îi face un portret „cald“ şi familiar lui Nelson Mandela, care i-a fost prieten. Într-un editorial din „Time“, muzicianul îl numeşte pe fostul lider „omul care nu putea să plângă“ şi spunea povestea emoţionantă din spatele acestui lucru.

„Nelson Mandela a fost o prezenţă puternică în viaţa mea de mulţi ani, încă din 1979, când U2 susţinea prima acţiune anti-Apartheid. Peste ani, am devenit prieteni. La fel ca toată lumea, şi eu am fost «hipnotizat» de manevrele lui abile în calitate de lider al Africii de Sud. Mandela a considerat sărăcia extremă o altă latură a luptei contra Apartheidului. «Milioane de oameni sunt prizonierii sărăciei. Să-i eliberăm. La fel ca sclavia şi Apartheidul, sărăcia nu e ceva normal. E făcută de oameni şi poate fi depăşită. Câteodată, e de datoria unei generaţii să fie măreaţă. Voi puteţi fi acea generaţie», spunea el în 2005. A căzut pe umerii lui să fie măreţ“, scrie Bono despre fostul preşedinte al Africii de Sud, care a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani.

„Mandela va fi ţinut minte pentru ceea ce s-a întâmplat dar şi pentru ceea ce nu s-a întâmplat în timpul tranziţiei din Africa de Sud. Mai mult decât oricine, el a scos din nou la lumină ideea că Africa poate fi un continent romantic şi nu unul în haos, un ţinut în care peisajele sunt maiestuoase, iar locuitorii au o anumită nobleţe, deşi sunt săraci. A fost un realist, iar politica sa economică o dovedeşte. Pentru el, principiile şi pragmatismul nu se băteau cap în cap, ci mergeau mână în mână. A fost un idealist, fără să fie naiv“, mai scrie solistul U2.

Avea umor, dar era şi modest în comportament, era mult mai inteligent şi amuzant decât liderii politici care se înghesuiau să-l viziteze.

„«Nu suntem doar oamenii cu cea mai veche istorie, ci şi cei cu cel mai luminos viitor“, mi-a spus într-o discuţie. Ştia că Africa are petrol, gaze, pământuri şi, mai ales, oameni. Dar ştia şi că «din cauza trecutului colonialist, africanii nu prea cred că aceste lucruri le aparţin lor cu-adevărat». «Sunt convins că vor găsi la nord de Ecuator mulţi oameni care să fie de acord cu ei», a continuat el râzând. Avea umor, dar era şi modest în comportament, era mult mai inteligent şi amuzant decât liderii politici care se înghesuiau să-l viziteze. Putea să «vrăjească» păsările din copaci, dar şi să golească portofele“, completează Bono portretul liderului african.

„Mi-a povestit odată că Margaret Thatcher a donat personal 20.000 de lire sterline pentru fundaţia lui. «Cum ai reuşit asta?», l-am întrebat. «Am cerut», mi-a răspuns râzând. «N-o să obţii niciodată ceea ce-ţi doreşti dacă nu ceri». Râsul - nu lacrimile - era modul lui preferat de a face lucrurile. O singură dată l-am văzut înecându-se cu lacrimi. Vizita închisoarea din Robben Island (Insula Terorii), unde a petrecut 18 din cei 27 de ani de detenţie. Unul dintre foşii lui colegi de detenţie mi-a povestit că Mandela a trebuit să plătească un preţ pentru faptul că a lucrat, în timp ce era încarcerat, într-o mină de calcar. Faptul că zilnic, timp de ani de zile, s-a aflat în acest mediu, i-a afectat ochii. Nu a orbit, dar nu mai putea să plângă. Un om cu atâta viziune nu putea vărsa o singură lacrimă în momentele sale de îndoială sau de durere. În 1994, s-a operat. În sfârşit, putea plânge. Astăzi şi noi putem“, şi-a încheiat Bono editorialul dedicat lui Nelson Mandela.

Citeşte mai multe despre Nelson Mandela:

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

VIDEO Top 10 cântece-tribut în onoarea lui Nelson Mandela

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, cel care a murit joi, a influenţat şi inspirat de-a lungul ultimilor 30 de ani numeroşi solişti prin sacrificiul său şi lupta pentru dreptate. Ziua de naştere a lui Mandela, 18 iulie, este sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Mandela, iar artişti de pe toate continentele i-au închinat cântece-tribut celui care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru lupta sa anti-apartheid.

Cum a început povestea lui Nelson Mandela: „Eram curios să văd cum arată de aproape un lider de talie mondială”

În autobiografia sa oficială, publicată în 1994, Nelson Mandela vorbeşte despre oamenii politici care i-au marcat existenţa şi l-au transformat într-un adevărat erou, zeci de ani mai târziu.

Cuvintele lui Mandela, cele mai puternice arme ale sale: „Dacă oamenii pot învăţa să urască, atunci ei pot fi învăţaţi să iubească”

Nelson Mandela a murit, joi, la vârsta de 94 de ani. Fostul preşedinte al Africii de Sud se afla în stare critică, iar în ultimele zile s-a zbătut între viaţă şi moarte. Mandela şi-a dedicat viaţa luptei împotriva rasismului, iar cuvintele au fost cele mai puternice arme ale sale.

FOTO Robben Island sau Insula terorii: o incursiune în închisoarea unde Nelson Mandela a fost ţinut 18 ani după gratii

În 2010, cu ocazia Mondialului de fotbal, o echipă a ziarului „Adevărul“ a vizitat locul în care omul care a învins Apartheidul a fost ţinut, precum un animal, alături de sute de alţi deţinuţi politici. Astăzi, turul insulei e făcut de cei care au fost închişi aici şi e o experienţă terifiantă şi emoţionantă în acelaşi timp.

Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela

În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.

FOTO VIDEO Reacţiile liderilor politici după anunţul morţii lui Nelson Mandela. Obama: „Nu îmi pot imagina propria viaţă fără exemplul oferit de Mandela”

Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, anunţă AFP.

Crin Antonescu, despre Nelson Mandela: „Unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre”

Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, informează Mediafax.

Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul

Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite