Mogulul american Harvey Weinstein a fost declarat vinovat pentru viol

Mogulul american Harvey Weinstein a fost declarat vinovat pentru viol

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat pentru viol FOTO Guliver/Getty Images

Producătorul american de film Harvey Weinstein (67 de ani) a fost declarat vinovat  de agresiune sexuală şi viol, dar a evitat o condamnare pentru acuzaţiile cele mai grave, un verdict pe jumătate care constituie totuşi o victorie pentru mişcarea #MeToo.

Mogulul de la Hollywood căzut în disgraţie, Harvey Weinstein, cel care a provocat apariţia mişcării #MeToo, a fost declarat vinovat în procesul pentru agresiune sexuală şi viol, de un tribunal din Manhattan, scrie The Guardian.

Harvey Weinstein poate primi până la 25 de ani de închisoare, dar nu riscă închisoare pe viaţă, căci juraţii l-au scăpat de acuzaţia de „prădător“ sexual. 

Pedepasa va fi stabilită pe 11 martie de judecătorul James Burke, care a condus pledoariile. 

La opt luni după apariţia primelor acuzaţii, mogulul american s-a predat autorităţilor din Manhattan (New York), iar procurorii l-au pus sub acuzare pentru viol şi hărţuire sexuală. El a pledat tot timpul ca fiind nevinovat.

Acuzat de zeci de femei din industria cinematografică de hărţuire, abuz şi agresiune sexuală, Weinstein este anchetat şi de autorităţile din Los Angeles şi Londra.

Weinstein, cel mai detestat dintre americani

Harvey Weinstein este cel mai detestat personaj din America după ce la finele anului 2017 au ieşit la iveală abuzurile sale, aproape 100 de femei acuzându-l pe producătorul american de film că le-a hărţuit sexual, le-a violat şi le-a şantajat, printre acestea numărându-se nume de top de la Hollywood - Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Rose McGowan, Asia Argento, Ashley Judd, Léa Seydoux şi Cara Delevingne.

Foarte multe voci susţin că Harvey Weinstein a reuşit să-şi ascundă abuzurile vreme de 30 de ani cu complicitatea oamenilor din industrie. În timp ce unii neagă că ar fi ştiut, alţii recunosc voalat că ştiau unele detalii şi recunosc că producătorul a avut o influenţă extraordinară şi a fost de neatins până acum. George Clooney însă a declarat tranşant că toţi cei din industrie sunt complici şi că zvonurile au apărut încă din anii '90, dar nimeni nu a fost interesat să cerceteze. Totuşi, starul, care a admis că a fost prieten bun cu Weinstein vreme de 20 de ani, a precizat că nu cunoştea gravitatea faptelor sale.

După izbucnirea scandalului, pe lângă oprobriul public, Harvey Weinstein a fost concediat de la propria companie, a fost părăsit de soţie, a fost suspendat din organizaţia care decernează premiile BAFTA şi de Academia Americană de Film, care decernează Oscarurile, şi este anchetat de Poliţia metropolitană din Londra şi de New York Police Department (NYPD), riscând până la 25 de ani de închisoare dacă se ajunge în instanţă şi acuzaţiile sunt dovedite, având în vedere că multe dintre ele s-au petrecut în urmă cu zeci de ani. 

De asemenea, scandalul sexual a generat o campanie online despre hărţuirea sexuală, la care au participat milioane de femei din întreaga lume, care îşi fac curajul să împărtăşească public propriile lor experienţe de hărţuire sexuală şi abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo“. O altă campanie de susţinere a victimelor abuzurilor sexuale este „Time's Up“, lansată de femeile de la Hollywood. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: