Mitul Alexandra Stan: pe-afară-i vopsită divă, pe dinăuntru e naivă

Mitul Alexandra Stan: pe-afară-i vopsită divă, pe
dinăuntru e naivă

Alexandra Stan, o fată vulnerabilă exploatată de echipa din spatele succesului ei FOTO Mediafax

Amănuntele apărute după ce cântăreaţa a fost bătută crunt de managerul ei arată că Alexandra, marketizată ca o divă sexy, era de fapt o fată vulnerabilă exploatată de echipa din spatele succesului ei.

Cazul Alexandrei Stan, agreasată fizic de propriul impresar, Marcel Prodan, a stârnit numeroase reacţii, atât din partea fanilor, cât şi a colegilor de breaslă. Între timp însă, după ce a povestit cum a fost bătută în plină stradă, cântăreaţa de 24 de ani a revenit la sentimente mai bune şi a declarat pentru emisiunea „Wowbiz“ de la Kanal D că-şi iartă agresorul.

„L-am iertat, ştiu că îi pare rău, că n-a gândit în acele momente şi că nu a putut să se abţină. De fapt, eu n-am de ce să-l iert, trebuie să se ierte singur, sunt mai naivă, n-aş putea face niciodată rău cuiva. Mi-a facut un rău fizic şi m-a forţat să mă maturizez şi de acum înainte o să fiu cu ochii în patru. Toată treaba asta m-a ajutat mai mult decât să-mi facă rău. Eu nu vreau să bag pe nimeni la puşcărie, nu fac nimanui rău, nu aş mai putea lucra cu el“, a mărturisit Alexandra Stan.

Vedeta primeşte consiliere psihologică

Cântăreaţa este internată în continuare în Spitalul Municipal Medgidia, la recomandarea medicului neurolog Sultana Iacovache. Vedeta a fost diagnosticată cu traumatism cranio-facial acut închis şi sindrom vertiginos. Ea a fost supusă unui control medical general, iar investigaţiile vor continua astăzi cu o examinare la computer tomograf. Artista primeşte deja consiliere psihologică care să o ajute să depăşească trauma suferită.

Avocatul Alexandrei Stan a depus plângere la Parchetul Constanţa împotriva lui Marcel Prodan. Managerul vedetei este acuzat de şantaj. „Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a constituit o cauză penală ca urmare a plângerii penale formulată de către artista S.A.I. împotriva managerului ei artistic sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. Din conţinutul plângerii se reţine că, pe fondul unor neînţelegeri preexistente, partea vătămată a fost ameninţată şi lovită, în zilele de 14 şi 15 iunie 2013, de către făptuitor, pentru a o determina pe aceasta să renunţe la pretenţiile materiale solicitate ca urmare a prestaţiilor sale artistice şi încasate de societatea al cărei administrator era acesta“, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Public.

Marcel îmi spunea că sunt o ţărancă proastă, o săracă pe care a luat-o de pe străzi şi a făcut-o om şi că eu nu vreau să fac canto, dar eu de asta mă dusesem la studio în ziua în care m-a bătut, ca să cânt.

Alexandra Stan a fost bătută violent sâmbătă, 15 iunie, de managerul ei Marcel Prodan. Un echipaj de Poliţie Rutieră a surprins ultima parte a conflictului, pe bulevardul IC Brătianu, la ieşirea din Constanţa spre Valu lui Traian. Artista era deja desfigurată şi coborâse din maşina managerului căutând ajutor la un şofer din trafic.
Alexandra Stan a relatat că scandalul a pornit din studio, după ce a întrebat de ce nu-şi primeşte banii cuveniţi în urma concertelor susţinute. „Marcel îmi spunea că sunt o ţărancă proastă, o săracă pe care a luat-o de pe străzi şi a făcut-o om şi că eu nu vreau să fac canto, dar eu de asta mă dusesem la studio în ziua în care m-a bătut, ca să cânt.“

Marcel Prodan a dispărut

La aflarea veştii că Marcel Prodan a bătut-o crunt pe Alexandra Stan, contul de Facebook al acestuia a fost umplut de reacţiile vehemente ale fanilor vedetei şi chiar de ameninţări. Ca să scape de oprobriul public, managerul şi-a desfiinţat contul de Facebook. În acelaşi timp, mai multe grupuri de susţinere au apărut pe reţeaua de socializare sub genericul „Alături de Alexandra Stan“. Fanii s-au solidarizat cu ea, transmiţându-i sprijinul lor moral şi oferindu-se chiar să se ocupe de cariera ei mai departe.

Marcel Proda, fostul manager al artistei

Povestea lui Stan păţita

Alexandra Stan, vedeta internaţională care a cucerit scena showbizului de la prima apariţie, s-a dovedit a fi o femeie vulnerabilă. Ea a căzut pradă exploatării de către echipa din spatele succesului ei uriaş.

Alexandra a devenit peste noapte o cântăreaţă adorată de fanii din întreaga lume. Statutul ei s-a schimbat brusc şi radical. Dintr-o fată de condiţie modestă, cu voce foarte bună şi înfăţişare de Lolita, Alexandra Stan a fost transformată, prin maşinăria de marketing Girl Power care promovează femeia puternică, într-o divă care învârte iubiţi pe degete. Aşa o înfăţişau şi videoclipurile ei, ca pe o tânără îndrăzneaţă şi provocatoare, stăpână pe sine, sigură pe sex-appeal-ul ei.

Imaginea era însă departe de adevăr. Luni, Alexandra a avut curaj să arate lumii întregi ochii tumefiaţi, vânătăile de pe corp şi mândria sa făcută zob de pumnii unui macho care i-a clădit cariera. Ieşirea la rampă a vedetei bătute cumplit a şocat opinia publică. „Dacă până şi ei i se întâmplă, alte femei ce şanse să mai aibă în faţa unui bărbat brutal?“ este întrebarea care se naşte în mintea unei naţiuni obişnuite cu abuzurile. Cazul Alexandra Stan este simptomatic pentru un popor care gândeşte că dacă o femeie trăieşte lângă un partener violent o face pentru că „s-ar putea să-i placă“.

Cum s-a născut o stea

Alexandra Ioana Stan s-a născut la 10 iunie 1989 la Constanţa. Locuieşte cu familia în Valul lui Traian, a absolvit Liceul Teoretic Traian şi este studentă la Facultatea de Management a Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa.

Înclinaţia muzicală şi-a descoperit-o de la 3 ani. Prima apariţie publică a fost la o emisiune de divertisment care se transmitea live de pe litoral, realizată de Antena 1 şi prezentată de trupa Hi-Q. Atunci Alexandra, care avea doar 15 ani, a interpretat uimitor piesa Paulei Seling, „Timpul“. „O dedic tatălui meu care este navigator“, a spus adolescenta.

Mai târziu a participat la Festivalul de Muzică de la Mamaia 2009, când a interpretat melodia Angelei Similea, „Să mori de dragoste rănită“. Acolo a descoperit-o Marcel Prodan, producător la MAAN Studio, împreună cu Andrei Nemirschi, fiul fostului ministru al Mediului Nicolae Nemirschi. Ei i-au compus Alexandrei primul single, „Lollipop“. Cu contribuţia lui Cristian Tarcea - pe atunci licean al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria, actualmente student la Muzică la Universitatea Ovidius din Constanţa - au definitivat hitul „Mr. Saxobeat“, care a consacrat-o pe Alexandra Stan pe plan internaţional. Românca a devenit artistă de succes, în topurile muzicale din întreaga lume, cu vânzări uriaşe şi milioane de fani.

 

Flirturi şi slăbiciuni

Despre Alexandra doar s-a bănuit că are o relaţie cu unul dintre managerii săi, deşi nu era clar cu care dintre ei. Paparazii au surprins-o de mână cu Marcel Prodan, care era deja căsătorit şi tatăl unui copil. Alexandra a negat că i-ar fi unit altceva decât un flirt sau o aventură. „Dacă mă iubea, nu mi-ar fi făcut aşa ceva“, a spus ea arătându-şi faţa desfigurată.

Despre abuzurile la care era supusă artista încă dinainte de a deveni celebră a vorbit tabloidelor un fost iubit din Valu lui Traian. Antonio este fiul patronului unui bar din comuna situată la 17 kilometri de Constanţa. El a relatat despre tratamentul violent pe care obişnuia să i-l aplice Alexandrei. „O băteam, o scuipam şi ea voia să se mărite cu mine“, s-a lăudat tânărul reporterilor.

Locul lui Marcel Prodan este la închisoare. E o ruşine să faci aşa ceva, e o josnicie fără seamăn, e dezgustător şi vrednic de dispreţ. Obrazul acestui individ nu poate fi spălat de toţi banii din lume. Ruşine!

Prin declaraţiile de la emisiunea Wowbiz, de la Kanal D, Alexandra Stan a lăsat să se înţeleagă că, într-adevăr, a fost prea naivă: „Eu i-am permis prea multe, i-am acordat încredere 100%, am fost maleabilă şi permisivă. I-am permis să se comporte cu mine ca şi cum aş fi angajata lui. Îmi spunea ce să vorbesc, cum să mă îmbrac. Violent verbal a fost de mai multe ori, dar nu şi fizic. Sunt urâtă acum şi sufăr din cauza asta. M-am lovit şi când am căzut şi m-a lovit el şi la rinichi şi mi-a fost frică pentru că am un singur rinichi. (...) Am muncit foarte mult până acum pentru imaginea mea, am ajuns să am 47 de kilograme, nu vreau să mi se strice imaginea din cauza unei ieşiri nervoase pe care el a avut-o. La un moment dat îmi venea să dau şi eu, dar nu mai aveam putere. M-a dezamăgit total, am crezut că e un alt om“, a declarat, vizibil răvăşită, aceasta.

Marcel Prodan, ieri - golan, azi - businessman

Marcel Prodan (34 ani) a absolvit Liceul de Telecomunicaţii din Constanţa, unde nu ieşea în evidenţă nici prin note, nici prin disciplină, ci prin faptul că stătea mereu în ultima bancă. A trecut printr-o mare tragedie în anii 2000, când prietenul său cel mai bun Dragoş Titianu a fost înjunghiat în inimă în plină stradă, în altercaţia dintre doi bătăuşi pe care a încercat să-i despartă.

După liceu, Prodan s-a angajat ca sunetist la TV Neptun. A fost cooptat la studiul de producţie al lui Costi Ioniţă, de care s-a desprins apoi pentru a-şi face propriul studio. El este partener de afacere cu Andrei Nemirschi, dar Alexandra a povestit că acesta s-a retras din proiectul lor în urmă cu un an. „Nu se mai ocupau de mine, nu aveau niciodată timp, nu mă mai primeau nici să repet, că este studioul ocupat cu alte proiecte. Dar voiau întruna concerte. Doar două concerte nu am onorat în toţi aceşti ani, pentru că nu mă simţeam deloc bine, iar ei îmi reproşează asta mereu“, a spus cântăreaţa.

Susţinută de fanii români şi străini

Alexandra Stan a primit foarte multe mesaje de susţinere pe pagina sa oficială de Facebook, atât de la fanii români cât şi de la cei din străinătate. „Dacă nu ai tu grijă de tine nu o să aibă nimeni... Mai lasă concertele şi odihneşte-te. Ce faci cu banii dacă nu ai sănătate? Eşti o fată finuţă şi sensibilă, nu meritai asta. Te iubim mult!“, scrie Alin Popescu.

„Locul lui Marcel Prodan este la închisoare. E o ruşine să faci aşa ceva, e o josnicie fără seamăn, e dezgustător şi vrednic de dispreţ. Obrazul acestui individ nu poate fi spălat de toţi banii din lume. Ruşine!“ comentează şi Corina-Mirela Rotaru.

„Alexandra, nu renunţa niciodata la acuzaţiile împotriva molestatorului, mergi înainte cu procesul. Poate se apucă de box, dar nu prea cred, pentru că acolo trebuie să înfrunte un bărbat“, spune Costel Enea.
Fanii de pretutindeni au fost impresionaţi de drama prin care trecere artista. „Dragostea mea, sper ca în curând să-ţi revii, mă rog Domnului şi Fecioarei Maria ca în curând să fii din nou sănătoasă“, a scris Jose Carlos Valdez Delgado din Peru.

„Nu-ţi face griji, suntem cu tine prinţesa noastră. Te iubim mult“ postează şi Ranvir Singh din Franţa. Şi fanii din Japonia îi sunt alături cântăreţei „Sper să-ţi revii cât mai curând!“, a comentat Hideki Sampei.

Ce spun cititorii pe pagina Facebook Adevărul

Pe pagina de Facebook a ziarului Adevărul, articolele au creat o adevărată dezbatere. „Dragă Alexandra, dacă te-a bătut o dată o va mai face, tu acum îl ierţi şi el îţi va mulţumi cu o nouă lovitură. Tu trebuie să ai curaj să renunţi, pentru că el nu se va schimba“ scrie Jenica Aldea.

„Numai un individ frustrat poate lovi o femeie, un rebut incapabil de a purta un dialog cu o altă persoană se poate preta la un asemenea gest“, este de părere Alina Drăgănescu Popescu.

„Păcat că s-a întâmplat aşa, îmi pare sincer rău, ţine capul sus Alexandra şi ai grijă de tine că lumea este rea. Eşti o artistă şi ai viitorul în faţă“, a comentat Maria Radu. „Rihanna style (în stilul Rihannei, agresată de fostul iubit, Chris Brown - n.r.). Box cu împăcare. Ştie Alexandra să se promoveze“, comentează Andrei Radu.

„Cred că adevărul a fost spus doar pe jumătate de la început, ce nu înţeleg eu e că indiferent de motiv o femeie nu poate trece atât de uşor de la o zi la alta peste astfel de agresiuni“, spune Anastasia Marosin.

Alexandra putea cere ordin de protecţie

O femeie abuzată de bărbat, indiferent dacă este căsătorită sau nu cu acesta, poate obţine un ordin de protecţie, conform Legii nr. 25/2012. Pentru acesta, ea trebuie să urmeze mai mulţi paşi procedurali care încep cu un drum la reprezentantul autorităţii sau structurii competente la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, care se ocupă de protecţia victimelor violenţei în familie. Aici, victima sau reprezentantul ei, procurorul în numele victimei, depune o cerere de ordin de protecţie şi demonstrează motivele pe care se sprijină solicitarea. În caz contrar, instanţa nu va emite acest ordin. Cererile se judecă mai departe în camera de consiliu, unde este obligatorie şi participarea procurorului, însă ordinul de protecţie nu se dă decât peste cel puţin două săptămâni de la depunerea cererii.

„În alte state, cum ar fi chiar Bulgaria, este mult mai simplu, ai de exemplu poliţia care acţionează mult mai rapid, un judecător care emite un ordin de protecţie în câteva ore. Dar la noi, după o cercetare în care am monitorizat implementarea ordinului de protecţie la nivelul instanţelor judecătoreşti, am constatat că se ajunge şi la termene de 129 de zile”, afirmă Oana Băluţă, activistă pentru drepturile femeii şi doctor în Ştiinţe politice. În decursul acestui timp de aşteptare, victima îşi poate retrage plângerea.

„Ordinul de protecţie ar trebui sa fie emis cât se poate de rapid, să fie funcţional rapid. O jumătate de oră e o chestiune de viaţă şi de moarte pentru femeie, darămite câteva zile”, continuă ea. 

Ce zic vedetele: „Fetelor, aveţi curaj să spuneţi stop violenţei“

Cazul Alexandrei Stan a născut imediat o solidaritate de breaslă, iar mai multe persoane din showbiz şi-au arătat indignarea faţă de violenţa domestică. „Nimeni nu merita să fie tratat aşa. Alexandra este un om şi un artist cu fani în lumea întreagă. Sunt alături de ea, iar noi restul avem de învăţat din asta. Fetelor, aveţi curaj să spuneţi stop violenţei“, a scris Giulia Anghelescu pe Facebook.

Andreea Bănică l-a atacat dur pe managerul cântăreţei, Marcel Prodan. „Locul celui care a bătut-o în halul ăsta este la puşcărie. Voi ce spuneţi?“, a scris cântăreaţa, fiind aprobată de fani prin mii de comentarii şi like-uri. „Incredibil ce i se întâmplă Alexandrei Stan. Îmi aduc aminte şi eu de nişte vremuri de genul ăsta“, a scris solista Ellie White pe Facebook, făcând referire la perioada în care cânta într-o trupă.

Creatoarea de modă Dana Budeanu a făcut profilul agresorului. „Sunteţi nişte scursuri şi gunoaie, nişte frustraţi, rataţi care se cred bărbaţi, nişte nefericiţi şi neîmpliniţi, nişte rebuturi, sunteţi nimeni şi asta veţi fi toată viaţa“, a scris Dana Budeanu pe blogul ei despre cei care agresează femeile.
 

Ignoranţă şi „iertare“

Ca şi în cazul Alexandrei Stan, sunt multe femei care nu urmează procesul de a depune o cerere pentru un ordin de protecţie. Oana Băluţă spune că există motive diverse pentru care se întâmplă asta. În primul rând, accesul la cunoaştere: „ştii că ai o lege care să te protejeze? Apoi, e vorba de lipsa de încredere în poliţie, dar şi de urgenţa cu care se judecă solicitarea legată de un ordin de protecţie. Şi nu în cele din urmă, femeile abuzate au parte de blamare din partea femiliei, a prietenilor, a societăţii”, completează ea.

Cântăreaţa Alexandra Stan a declarat ieri că l-a iertat pe Marcel Prodan, managerul şi iubitul ei, care a bătut-o în plină stradă. Despre asta, însă, Oana Băluţă crede că „acestă iertare nu are nicio legatură cu «a face rău cuiva». Rău i s-a făcut ei. Când cineva încalcă drepturile unei persoane, există consecinţe legale, iar pentru acest «rău» cineva ar fi trebuit să fie sancţionat având în vedere că violenţa împotriva femeilor nu trebuie acceptată ori tolerata la nivel individual, ori de către instituţiile statului”. (A contribuit Iulia Roşu)

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: