Mircea Cărtărescu: „Dacă veniţi cu «muie PSD», pe mine să nu contaţi“. Cum şi-a motivat scriitorul poziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Cărtărescu (62 de ani), un critic al coaliţiei aflate la guvernare, a dezaprobat folosirea mesajului „muie PSD“ în lupta faţă de măsurile Guvernului Dăncilă, fiind de părere că nu este decât o dovadă că „urmaşul PCR ne-a adus la numitorul lor de degradare“. Scriitorul a şters ulterior textul şi a revenit cu precizări.

„Dacă veniţi cu «muie PSD», pe mine să nu contaţi. După mine, abia asta e cea mai bună dovadă că PSD, urmaşul PCR, ne-a învins, ne-a adus la numitorul lor de degradare, ne-a mancurtizat“, a notat pe Facebook Mircea Cărtărescu. Scriitorul şi-a exprimat rezervele în privinţa acestei formule de protest după scandalul plăcuţelor de înmatriculare anti-PSD. 

„Scriam acum 20 de ani despre limbajul galeriilor de fotbal şi nu-mi iau niciun cuvânt înapoi: Cuvîntul «moarte» alternează monoton în aceste sloganuri cu cuvîntul «muie». Unul reprezintă ura, celălalt dispreţul. Primul identifică o echipă cu o entitate demnă de dragoste sau de ură necondiţionată (cîine pînă la moarte, scrie un suporter al lui Dinamo), pînă la urmă un fel de erou legendar, acelaşi de-a lungul timpului, în ciuda schimbării tuturor jucătorilor, adulat sau demonizat. Un nume propriu, cum o arată o expresie ca «moarte lu’ Steaua». Celălalt termen semnifică, în sfera sexuală, o practică pretins înjositoare (felatio). A da muie înseamnă, fără-ndoială, în imaginaţia primitivă a junilor din galerii, a umili femeia, a o pune la locul ei, a te reasigura că «toate sînt tîrfe», că «femeia nu e om», adică a-ţi exercita, sadic, puterea asupra ei. Acest raport de putere şi umilire e transferat şi în zona confruntării sportive. «I-am avut», «le-am tras-o», «le-am dat muie» e aici sinonim cu «i-am învins». Ceea ce mai arată o dată, dacă mai era nevoie, că sexismul, rasismul, şovinismul merg întotdeauna împreună în largile populaţii declasate produse de comunism, care la rîndul lui a preluat şi augmentat vechi moduri de gîndire tribale“, şi-a explicat Mircea Cărtărescu dezaprobarea faţă de mesajul anti-PSD. 

Scriitorul a atras atât laude, cât şi numeroase critici, iar mesajul a fost şters de pe pagina sa. Ulterior, Cărtărescu a revenit cu precizări: „Le mulţumesc celor care-au spus pe FB vorbe bune despre mine, le mulţumesc şi celorlalţi, care le-au spus pe celelalte. Pentru mine e un episod încheiat, din care-am învăţat foarte multe.“

Mesajul anti-PSD a devenit o refulare populară a frustrării colective, ajungând număr de înmatriculare, banner uriaş decupat în mirişte şi o scandare prezentă la concerte.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite