Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost o deschizătoare de drumuri, cu sau fără voia sa“

Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost o deschizătoare de drumuri, cu sau fără voia sa“

Meryl Streep în rolul „Doamnei de Fier“, care i-a adus al doilea Oscar FOTO Outnow.ch

Meryl Streep, actriţa laureată cu cel de-al doilea Oscar pentru rolul său din filmul „Doamna de Fier“, a fost profund întristată de moartea lui Margaret Thatcher, prima femeie care a ocupat funcţia de Premier al Marii Britanii.

Ştiri pe aceeaşi temă

La scurt timp după aflarea veştii morţii adevăratei Doamne de Fier, actriţa a emis un comunicat de presă plin de admiraţie la adresa uneia dintre cele mai controversate femei din istoria politicii britanice.

„Margaret Thatcher a fost o deschizătoare de drumuri, cu sau fără voia sa, pentru rolul femeilor în politică. Este greu de imaginat o parte a istoriei noastre prezente, care să nu fi fost afectată de vreo măsură pe care ea a luat-o în Marea Britanie la sfârşitul secolului XX. Măsurile sale fiscale severe i-au afectat pe cei săraci, în timp ce abordarea sa asupra reglementării financiare a ajutat la îmbogăţirea altora. Cu toate acestea, loialitatea sa aproape emoţionantă faţă de lira sterlină a ajutat Marea Britanie să navigheze printre furtunile nesiguranţei monetare europene. Dar pentru mine a fost o figură pe care o veneram pentru puterea pesonală şi rezistenţa ei. Să avanseze în mod legitim în sistemul politic britanic, atât legat de clasa din care cineva provenea şi cu o fobie faţă de persoanele de sex feminin, mi se pare o realizare formidabilă“, a scris Meryl Streep.

„Am admirat-o pentru că şi-a câştigat poziţia, nu pentru că a moştenit-o în calitate de fiică a unui om important, sau ca văduvă a unui om mare, ci prin virtutea propriilor eforturi. Pentru că a rezistat urii şi ridiculizării, fără precedent în opinia mea, egală cu cea pe care o primeşte un criminal în serie, şi pentru că a reuşit să-şi păstreze convingerile şi idealurile, ce astăzi pot părea greşite, fără a le corupe. Văd asta ca pe o dovadă de măreţie, demnă de a fi stabilită ca un argument istoric. Pentru că a oferit femeilor şi fetelor din jurul lumii motive de a-şi înlocui fatenziile în care erau prinţese cu un vis nou: opţiunea reală de a conduce naţiunile – asta a fost ceva revoluţionar şi admirabil.

Am fost onorată să încerc să-mi imaginez călătoria sa din ultimii ani de viaţă, dar am doar vagă părere despre greutăţile pe care le-a înfruntat şi despre cum a reuşit să navigheze prin ele. Doresc să transmit cele mai respectuoase condoleanţe familiei şi prietenilor săi“, a mai scris actriţa în comunicat. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările