Marius Mihalache, 20.000 $ pe concert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Mihalache, 20.000 $  pe concert
Marius Mihalache, 20.000 $ pe concert

Artistul care a cucerit lumea cu ţambalul vorbeşte despre starea de sănătate a showbizului.Marius Mihalache are două proiecte în lucru: unul de muzică clasică, la ţambal, şi unul de etno-clubbing jazz pe teme româneşti.

Mai citiţi şi:
Lăutarii gorjeni nu mai au căutare
Chefuri de criză: fără somon şi muzicanţi
Alba Iulia: Portret. Cristian Şuşman cântă la acordeon de la 11 ani

„Adevărul“: Eşti cunoscut drept „cel care cântă Rahmaninov la ţambal“...


Marius Mihalache: Dacă faci muzică de performanţă, poţi cânta Rahmaninov pe orice instrument. Bach a lăsat o frază moştenire: „Muzica pe care o fac eu se poate cânta pe orice instrument“. Deşi are o istorie veche, ţambalul în forma actuală este un instrument nou, de aceea nu este foarte utilizat.

O să vedeţi că peste 20 de ani ţambalul va fi la fel de folosit ca un instrument clasic - este la fel de performant ca un pian. Vine un val nou de instrumentişti la ţambal - au Conservatorul terminat, cântă clasică, cântă jazz, dar nu sunt promovaţi.


Băiatul tău, Lorin (9 ani), cântă foarte bine la tobe. Îi predai ştafeta?

Eu doar îi arăt, dar va face ce vrea el. Aş fi fericit să facă tot muzică, pentru că îi va oferi o viaţă plină de satisfacţii. Îl iau cu mine la repertiţii şi la concerte, îl urc pe scenă. Încerc să îi arăt partea frumoasă, ca să-l pot ambiţiona.

Cum te-au influenţat cei doi ani petrecuţi în SUA?

Am învăţat sistemul profesionist din showbizul american - noi suntem foarte departe de aşa ceva - am văzut rigoarea, pragmatismul lor. O afacere care la noi durează o lună, la ei se face în 10 minute. Am mai învăţat ceva: când nu mai au nevoie de tine te aruncă fără scrupule, motiv pentru care am şi reziliat contractul cu ei. Dar am avut o o experienţă benefică: cinci-şase concerte pe săptămână, într-un turneu de înaltă ţinută. Am văzut cum se fac contractele, înregistrările în studio...

De ce ai reziliat contractul cu compania respectivă?

Nu am voie să vorbesc, atât mi-ar mai trebui, să am un proces! Atât pot spune: pentru mine, primordial nu erau banii, ci imaginea şi să cunosc artişti legendari. Dacă eu aveam oportunitatea să fac un proiect cu un mare artist, pentru ei nu conta. Dacă nu se înţelegeau la bani cu celălalt, nu ţineau cont de ce voiam eu.

Ziarele scriau că vrei să cânţi cu Chick Corea...

Am vrut să fac ceva şi cu Chick Corea, şi cu Santana, dar ei erau extrem de pragmatici.

Ce gen te atrage cel mai mult?

Eu am început cu muzica clasică, studiind marii compozitori, după care, la 17 ani, m-am îndreptat spre jazz. Cele două mari muzici acestea sunt. Sunt îndrăgostit şi de jazz, şi de clasică.

Dar ai compus şi muzică ţigănească...

Muzica ţigănească este una dintre cele mai frumoase de pe pământ. A nu se confunda cu manelele! Am fost invitat acum patru - cinci ani la un festival de gen la Berlin şi am asistat timp de trei zile la un maraton de muzică ţigănească. Nu mi-a venit să cred, am fost uluit de câtă culoare, puritate, pasiune şi dorinţă de iubire există în această muzică! Evident, când m-am întors acasă, primul gând a fost să fac un album de genul acesta.

Ce ai în lucru în acest moment?

Acum fac un proiect de muzică clasică, la ţambal, şi unul de etno-clubbing jazz pe teme româneşti. Este un gen foarte modern care se cântă peste tot. Acum nu prea mai există un stil pur, stilurile s-au amestecat, globalizarea a rupt graniţele.

Te simţi împlinit din muzică, în ţara ta?

În ultimii doi ani am fost foarte solicitat în România, nu ştiu dacă am plecat de zece ori afară. România este ca un burete care tinde să absoarbă tot din Occident. Din păcate, criza a stopat elanul. Se mai întâmpla ceva, deloc sănătos: 90% dintre concerte erau sponsorizate.

Fără biletul plătit, numeni nu poate stabili câţi bani se pot scoate din marfa numită „artist“. Când publicul va da bani pentru concert, dacă îi aduci o non-valoare pe scenă, va reacţiona. Artiştii care vor trece de criză vor fi cei care vor conta! În România, trupe precum Holograf sau Iris, care este o legendă a muzicii româneşti, cântă pe bani mai puţini decât nişte debutanţi. Este extrem de grav!


Marfa numită „artistul Marius Mihalache“ ce cotă are?  

Pot să spun ce cotă aveam în Statele Unite: 20.000 de dolari pentru un concert. Un concert de o oră şi-un sfert, maximum o oră şi jumătate.

image

În România, trupe precum Holograf sau Iris, care este o legendă a muzicii româneşti, cântă pe bani mai puţini decât nişte debutanţi. Este extrem de grav!

image


Marius Mihalache
ţambalist

Carieră şi discografie

Marius Mihalache a concertat timp de doi ani în SUA (2003-2005) după ce a semnat un contract cu Time Concerts, una dintre cele mai mari companii de management din SUA. Mihalache a compus coloană sonoră pentru filmele „Filantropica“ în regia lui Nae Caranfil,  „Marilena“ de Mircea Daneliuc şi „Garcea şi oltenii“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite