Marilyn Monroe: o viaţă intensă, dar mult prea scurtă. Actriţa ar fi împlinit astăzi 88 de ani.

Marilyn Monroe: o viaţă intensă, dar mult prea scurtă. Actriţa ar fi împlinit astăzi 88 de ani.

Marilyn Monroe, una dintre figurile emblematice ale cinematografiei mondiale

V-o puteţi închipui pe Marilyn Monroe la 88 de ani? Căci aceasta este vârsta pe care ar fi împlinit-o astăzi diva ce a fascinat generaţii întregi. Iubită de oameni simpli, dar şi de personalităţi, Marilyn Monroe a strălucit în lumina reflectoarelor şi a suferit mult în spatele cortinei. Dar povestea ei continuă să fascineze şi azi.

Născută pe 1 iunie 1926, în Los Angeles, Norma Jeane Mortenson, pe numele ei adevărat, a avut o copilărie plină de abuzuri. Deoarece mama sa, Gladys Monroe, era schizofrenică, Marilyn a crescut la orfelinat, unde a fost violată de mai multe ori, iar acea perioadă avea să-i marcheze viaţa pentru totdeauna. Nu e surprinzător că, la 20 de ani, a găsit evadarea în mariajul cu Jim Dougherty, dar peste numai 16 săptămâni a urmat şi divorţul.

În 1944, fotograful David Conover a descoperit-o pe Norma din întâmplare. Atras de frumuseţea ei, i-a propus să pozeze pentru revista ,,Yank“, iar acesta a fost startul unei cariere în modelling. În 1946 l-a cunoscut pe regizorul Ben Lyon, care i-a deschis drumul în cinematografie şi i-a sugerat să-şi schimbe numele în Marilyn Monroe.

Din cauza unor contracte eşuate, Marilyn a rămas fără bani şi a recurs şi la alte activităţi ,,mai puţin ortodoxe“. În perioada 1947-1948 a apărut în câteva filme pornografice, experienţă pe care a regretat-o ulterior.  

Filmul care avea s-o lanseze la Hollywood a fost Ladies of the Chorus“, însă întâlnirile cu anumiţi bărbaţi au fost cele care i-au marcat destinul atât pe plan personal, cât şi profesional. Prima sa mare iubire a fost regizorul Fred Karger, însă aceasta nu a considerat-o niciodată femeia potrivită pentru a-i deveni soţie.


Celebra scenă din filmul ,,The Seven Year Itch“, în care curentul de la metrou îi ridică rochia albă FOTO Wire Photos/Reuters

Astfel că Marilyn a făcut o nouă cucerire, Johnny Hyde, unul dintre cei mai influenţi bărbaţi de la Hollywood. Acesta avea 70 de ani, iar actriţa doar 23. Hyde a avut un rol decisiv în cariera lui Marilyn şi a convins-o să-şi facă operaţii estetice, să-şi vopsească părul blond, iar apoi a ajutat-o să obţină un contract cu studiourile 20th Century Fox.

Dezamăgirile pe plan sentimental, precum şi o nouă perioadă grea în carieră au împins-o către prima tentativă de sinucidere, în 1950. Desfăşurată între extreme, povestea lui Marilyn a continuat cu noi iubiri, noi succese în carieră şi noi dezamăgiri. A avut o relaţie cu dramaturgul Arthur Miller, la vremea aceea căsătorit. A urmat mariajul cu Joe DiMaggio, în 1954, dar actriţa a divorţat în acelaşi an, din cauza faptului că soţul ei era violent. S-a reîntors la vechea sa dragoste Arthur Miller şi chiar şi-au oficializat relaţia, dar instabilitatea avea şă-şi pună din nou amprenta, astfel că au divorţat după cinci ani de mariaj.

O viaţă la extreme

„Montagne-rousse-ul“ nebun în care se urcase Marilyn Monroe, eşecurile personale (divorţurile şi câteva sarcini pierdute) i-au cauzat tot mai multe căderi nervoase, precum şi o gravă dependenţă de medicamente şi alcool. A urmat o idilă cu Frank Sinatra (şi ipotetice legături cu mafia), dar şi marea întâlnire a vieţii sale, cea cu preşedintele SUA, John F. Kennedy.

De la celebrul ,Happy Birthday Mr. President“, cântat în public – practic, o recunoaştere indirectă a relaţiei lor – până la misterul din jurul morţii vedetei, mister ce naşte şi astăzi teorii conspiraţioniste, întâlnirea cu familia Kennedy i-a marcat viaţa.

În ultimul an din viaţă, Marilyn suferea de depresie şi anxietate şi lua foarte multe medicamente. Psihiatrul actriţei, doctorul Ralph Greenson, a avut grijă de aceasta în ultima perioadă, iar una dintre teorii spune că între cei doi ar fi fost mai mult decât o simplă relaţie profesională, deoarece Greenson voia să pună mâna pe averea artistei.


Într-o scenă dintr-o altă peliculă celebră Domnii preferă blondele/ Gentleman Prefer Blondes“ FOTO Wire Photos/Reuters 

Misterul morţii

Pe 4 august 1962, Marilyn Monroe a murit la vârsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de somnifere. Artista a fost găsită dezbrăcată, în patul său, cu telefonul în mână.

Cauza oficială a fost sinuciderea, mai ales că nu era prima tentativă, dar moartea actriţei a ridicat nenumărate semne de întrebare şi a dat naştere multor ipoteze. Cea mai nouă teorie este scrisă în paginile volumului „The Murder of Marilyn Monroe: Case Closed“ şi spune că actriţa ar fi fost ucisă la ordinele lui Robert Kennedy, fratele mai mic al preşedintelui JFK. Monroe ştia deja prea multe lucruri despre familia Kennedy şi risca să devină foarte periculoasă.

Pentru a o împiedica să dezvăluie „secretele murdare“ ale familiei Kennedy, pe care le ţinea ascunse într-un mic jurnal roşu, Robert Kennedy a „acţionat“, dar nu singur, ci cu ajutorul cumnatului său, actorul Peter Lawford, şi al psihiatrului Ralph Greenson, care i-ar fi administrat artistei o injecţie în inimă cu fenobarbital. Acestea sunt câteva dintre dezvăluirile făcute în cartea scrisă de Jat Margolis, reporter de investigaţii şi expert în viaţa actriţei Marilyn Monroe, şi Richard Buskin, jurnalist la „New York Times“.

Intensă, dar mult prea scurtă, viaţa actriţei Marilyn Monroe s-a sfârşit la doar 36 de ani. Legenda ei trăieşte însă şi astăzi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: