Mailuri şocante despre ultimele zile ale lui Michael Jackson. Artistul avea „numeroase simptome de paranoia“

Mailuri şocante despre ultimele zile ale lui Michael Jackson. Artistul avea „numeroase simptome de paranoia“

Înainte de a muri, Michael Jackson era prezentat drept o persoană sănătoasă, dornică de a reveni pe scenă, însă avea mari probleme de sănătate FOTO Reuters

Michael Jackson a fost întotdeauna un excentric, iar cei din industria showbiz-ului ştiau acest lucru. În ultima perioadă a vieţii, însă, artistul avea probleme foarte mari. Mai multe discuţii purtate pe e-mail între reprezentanţii companiei AEG, care organiza seria concertelor de revenire a artistului american, îl prezintă pe acesta drept „un nebun“, „speriat“, „o persoană care prezintă numeroase simptome de paranoia“.

Ştiri pe aceeaşi temă

În toamna lui 2009, ar fi trebuit să se desfăşoare unul dintre cele mai grandioase evenimente din lumea muzicii. Michael Jackson încerca o revenire în forţă în showbiz, cu o serie de 50 de concerte ce urmau să se desfăşoare la Londra. Fanii aşteptau cu nerăbdare să-şi vadă din nou idolul pe scenă după o pauză de 12 ani, iar zeci de mii de bilete fuseseră comandate în avans.

Anunţate drept evenimentul muzical al secolului şi promovate intens de compania organizatoare, AEG (Anschutz Entertainment Group), show-urile nu au mai avut loc, căci Michael Jackson a încetat din viaţă în iunie 2005.

Scurgeri de informaţii şi două procese

La trei ani distanţă de la acel moment şi la doar câteva zile de la aniversarea artistului (care ar fi împlinit 54 de ani pe 29 august), „Los Angeles Times“ a publicat peste 250 de pagini de e-mailuri în care organizatorii îl prezentau pe Michael Jackson într-o cu totul altă lumină faţă de cum o făceau pentru public. Aceste scurgeri de informaţii au apărut, potrivit „The Times“, deoarece anul viitor vor avea loc două procese intentate companiei AEG. Unul dintre procese este intentat de compania de asigurări Lloyd’s, pe motiv că AEG a oferit informaţii false despre starea de sănătate a cântăreţului. Celălalt proces va fi intentat de moştenitorii artistului, care susţin că reprezentanţii AEG l-au presat pe Jackson să susţină concertele, deşi erau conştienţi că acesta este prea slăbit pentru a evolua pe scenă.

Dacă în comunicatele oficiale din 2009 prezentau concertele lui Michael drept show-urile secolului, în corespondenţa pe care o purtau, cei implicaţi erau foarte îngrijoraţi cu privire la starea fizică şi psihică a artistului. În timp ce public spuneau că regele pop era sănătos şi concentrat, în e-mailuri reprezentanţii AEG admiteau că sunt probleme serioase.

Spre exemplu, artistul a sosit la Londra, în martie 2009, pentru a susţine o conferinţă de presă. CEO-ul AEG Live, Randy Phillips, îi scria preşedintelui companiei, Tim Leiweke, că artistul „este speriat de moarte, este beat şi nu vrea să iasă din camera de hotel“.

După ce Jackson a început repetiţiile, mai mulţi oameni din echipă s-au plâns că acesta întârzia des, că învăţa greu mişcările de dans şi că făceau play-back la unele melodii. „Michael Jackson nu e în stare să susţină aceste show-uri live, să cânte şi să danseze în acelaşi timp“, scria în alt e-mail directorul artistic al concertelor.

Nu a primit ajutorul de care avea nevoie

După ce a lipsit o săptămână de la repetiţii, MJ a apărut în sfârşit, pe 19 iunie – cu 6 zile înainte de a juri), dar era foarte slăbit. „E nebun, starea asta s-a generalizat“, a scris regizorul show-ului, Kenny Ortega. Acesta, care îl cunoştea pe Jackson de 20 de ani, i-a spus lui Phillips că artistul are probleme grave: „Sunt simptome clare de paranoia, anxietate şi comportament obsesiv-compulsiv. Sunt doi oameni în Michael: unul care încearcă să se agaţe de ceea ce a fost şi de ceea ce ar putea fi din nou şi care nu vrea să-l abandonăm. Şi altul foarte bolnav şi tulburat. Cel mai bine ar fi să aducem urgent un psihiatru foarte bun, care să-l consulte.“

Aceleaşi e-mail-uri interceptate arată faptul că, în ciuda îngrijorărilor exprimate de apropiaţii lui Michael Jackson, Randy Phillips a refuzat cererea lui Kenny Ortega care solicita o evaluare psihiatrică imediată.
„Este de o importanţă vitală ca nici eu, nici tu şi nici o altă persoană implicată în aceste show-uri să nu devină psihiatri şi medici amatori în aceste momente“, îi scria Phillips lui Ortega.

În schimb, Phillips avea totală încredere în medicul lui Jackson (Conrad Murray, condamnat anul trecut pentru uciderea prin imprudenţă a starului), care susţinea că artistul era pregătit pentru acea serie de concerte.

Profit de pe urma artistului

AEG estima venituri de 132 de milioane de dolari pentru artist în urma acestei serii de concerte, dar nu i-au comunicat această cifră artistuljui. „Aceasta nu e o cifră pe care ar vrea s-o audă. Crede că valorează mult mai mult de atât“, a scris un reprezentant AEG, care sugera că artistului i se spuneau doar sumele estimative. 

Jackson a semnat acordul cu AEG în ianuarie 2009, iar în cazul în care nu şi-ar fi onorat partea din contract, AEG ar fi preluat controlul asupra companiei artistului, urmând să-şi recupereze banii din drepturile de autor şi din cataloagele muzicale deţinute de acesta.

La o săptămână după moartea artistului, AEG a cerut să primească toată suma din poliţa de asigurare, 17,5 milioane de dolari, pe motiv că a suferit pierderi de 35 de milioane cu organizarea acestor show-uri.
Moartea lui Michael Jackson a generat în cele din urmă avantaje comerciale majore pentru AEG, după ce documentarul muzical „This Is It“, coprodus de AEG, a obţinut încasări de peste 260 de milioane de dolari în întreaga lume.

„Moartea lui Michael reprezintă o tragedie teribilă, dar viaţa trebuie să meargă înainte“, îi spunea Phillips unui coleg din industria muzicală, într-un e-mail expediat după decesul megastarului.“ Avocaţii grupului AEG, care au negat în repetate rânduri că ar fi comis vreo eroare, susţin că cele mai multe dintre mesajele publicate de „Los Angeles Times“ erau incomplete şi au fost transmise neoficial cotidianului pentru a prezenta compania într-o lumină defavorabilă, adăugând însă că Randy Phillips a exagerat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: