Loredana apără drepturile persoanelor gay. Artista a devenit Ambasadorul programului „Eu sunt! Tu?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana în cadrul conferinței GayFest
Loredana în cadrul conferinței GayFest

Loredana Groza, vedeta care a creat controverse de-a lungul timpului în industria muzicală românească a ales să intre în lupta ce se duce împotriva discriminării. Ea a fost numită Ambasadorul programului „Eu sunt! Tu?“ care militează pentru drepturile comunitășii gay din România și pentru libertate și diversitate.

Dincolo de solidaritate pentru prietenii tăi din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) te-a mai motivat ceva să intri în acest proiect și să te transformi în Ambasadoarea programului Eu sunt! Tu?, PSI România (Population Service International)?

Da. M-a motivat lipsa de toleranță în general, nu numai a românilor ci a lumii întregi, și faptul că mulți copii sunt discriminați dacă sunt romi, sau dacă sunt negri sau dacă sunt de altă religie sau sunt prea înalți sau prea scunzi, prea grași sau prea slabi. Sunt tot felul de oameni care sunt altfel, da? Așa sunt ei născuți nu e vina lor că sunt roșcați sau că sunt negri sau că sunt romi. Sunt mulți cei care îi privesc altfel și îi discriminează. Am auzit tot felul de situații... și pe net e o junglă din punctul ăsta de vedere. Cred că trebuie să schimbăm ceva și trebuie să îi apărăm pe toți acești oameni care suferă și ajung să treacă prin drame extraordinare în viața lor, unii dintre ei sfârșesc prin a-și lua viața pentru că nu sunt înțeleși de societate și sunt niște pierderi irecuperabile de care noi, cei care trăim alături de ei pe lumea asta, ne facem vinovați, dacă nu facem ceva.

E posibil ca această mișcare de a deveni Ambasador al comunității LGBT din România să îți afecteze imaginea?

Nu. Nu cred asta. Din contră. Eu nu fac politică, nu încerc să câștig vreo primărie sau vreun post în parlament. Vreau doar să arăt lumii că nu trebuie să-ți fie teamă, cum nici mie nu mi-e teamă de asta. Eu am încredere în fanii mei. Vreau să îi inspir într-un fel și să le arăt că poți să fii deschis, poți să fii „open minded" și nu cred că mă vor judeca pentru asta într-un mod negativ, din contră, cred că vor înțelege sau măcar vor încerca să-și schimbe într-un fel opiniile pe care societatea sau prejudecățile le-au implementat în mințile și chiar în acțiunile lor.

Dacă ai putea ce ai schimba în sistemul din România pentru a îmbunătăți situația comunității LGBT.

Este greu de spus. Eu nu mă pricep prea bine la legi (râde). În primul rând nu aș mai tolera intoleranța. Toți oamenii care ar aduce prejudicii de orice fel și ar discrimina ar trebui să aibă de-a face cu legea, pentru că numai așa ar reuși să se abțină. Cred că ar trebui să înceapă de la guvern, de la poliție, de la toate organele care au grija de noi și sunt plătite din banii contribuabililor. Prin acțiunile lor și prin politica lor să aibă o deschidere reală, nu doar orală.

Unde crezi că este problema tinerilor din societatea românească care sunt foarte puțini toleranți?

Educația vine din familie. Dacă acolo auzi cel puțin o dată pe săptămână remarci rasiste sau legate de orientarea sexuală a cuiva, sau judecăți de genul acesta normal că ești influențat. Cred că vine de la părinți, de la fiecare generație. Toată situația asta ține de chimie și dragostea și orientarera sexuală. Te naști așa și fiecare trebuie să își asume ceea ce este, iar cei de lângă tine ar trebui să respecte lucrul acesta. Într-adevăr, ține foarte mult și de profesori, de dascăli, de primii șapte ani, de felul în care copilul intră în societate și de cum îi e descifrată lumea din jur. Fără prea multe păreri personale sau „am auzit că...", ar trebui să îi lăsăm pe ei să descopere adevărul. Eu cred că asta va veni cu timpul chiar dacă e greu. Trebuie să ne descoperim latura umană și să ne diversificăm gândirea în așa fel încât să nu fim blocați în prejudecățile noastre.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite