Leonard Cohen a murit: 10 lucruri mai puţin cunoscute despre legendarul artist. A studiat Dreptul şi s-a retras în munţi, la o mănăstire budistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă o moştenire uriaşă în muzică, poezie şi literatură. Un artist complet, care s-a dezvăluit în totalitate publicului, Leonard Cohen a fost un om enigmatic şi extrem de modest.

Leonard Cohen s-a născut pe 21 septembrie 1934 în Montreal (Canada) şi şi-a explorat înclinaţiile artistice de la o vârstă fragedă, scriind poezii şi ficţiune. Mai apoi, vocea răguşită, chitarele cu corzi de nylon şi acompaniamentul corului cu influenţe greceşti au dat naştere unor melodii despre dragoste şi ură, sex şi spiritualitate, război şi pace, extaz şi depresie.

Cariera legendarului Leonard Cohen nu poate fi rezumată în câteva cuvinte şi nici măcar în câteva pagini, iar acum tot ce rămâne de făcut fanilor este să-i asculte în continuare muzica şi să-i citească opera.

Există anumite lucruri despre „geniul sumbru“ pe care orice fan adevărat le cunoaşte, precum faptul că alături de cântăreţii săi obişnuia să bea whisky şi să facă vocalize înaintea fiecărui spectacol sau că piesa „Chelsea Hotel“ este despre aventura lui cu Janis Joplin, însă există anumite aspecte ale vieţii sale mai puţin cunoscute. Aşa că vă prezentăm 10 lucruri mai puţin cunoscute despre cel ce a fost Leonard Cohen:

1. Unul dintre bunicii lui Leonard Cohen a fost un rabin care a semnat un volum de 700 de pagini despre Talmud (un text central al iudaismului rabinic – n.red.), iar celălalt a fost preşedintele fondator al Congresului Evreiesc din Canada. De asemenea, tatăl lui Leonard Cohen a fost un furnizor de îmbrăcăminte de succes, însă a murit pe când artistul avea doar nouă ani, scrie site-ul citizenslant.com

2. Leonard Cohen a studiat Dreptul la Universitatea Columbia, însă a renunţat după doar un an şi s-a întors la Montreal pentru a se dedica scrisului.

3. Genialul său album Various Positions, care include hit-ul „Hallelujah“, nu a fost considerat suficient de bun pentru a fi lansat de Columbia Records în Statele Unite.

4. Pentru aproape doi ani, Leonard Cohen a locuit într-o cabină din Tennessee, casa în care locuise înainte Boudleaux Bryant, autorul cărţii „Bye Bye Love“.

5. De asemenea, a locuit pe insula grecească Hydra aproape opt ani şi plătea o chirie de 1.000 de dolari pe an. Artistul revenea în Canada o singură dată pe an, pentru a solicita subvenţii guvernamentale sau pentru a vinde câteva poezii pentru a face rost de suma de bani necesară traiului.

6. Producătorul muzical, cântăreţul şi compozitorul Phil Spector a apărut într-o dimineaţă la uşa lui Leonard Cohen cu o sticlă de vin şi un pistol, pe care l-a încărcat şi i l-a pus la gât.

7. Cântecul preferat al lui Leonard Cohen a fost „Blueberry Hills“, de la Fats Domino.

8. În anul 1986, Leonard Cohen a apărut în episodul „French Twist“ al serialului „Miami Vice“, interpretându-l pe agentul francez al Serviciului Secret Francois Zolan.

9. La mijlocul anilor 90, Leonard Cohen a luat o pauză de la cariera artistică şi s-a retras la Centrul Mt. Baldy Zen din Munţii San Gabriel, din apropiere de Los Angeles. Şi-a petrecut următorii cinci ani practicând meditaţia Zen, a devenit călugăr Zen, cunoscut sub numele de Jikan („Cel Tăcut“), şi asistentul personal al fondatorului centrului, Kyozan Joshu Sasaki Roshi.

10. Leonard Cohen nu s-a căsătorit niciodată, mărturisind în repetate rânduri că a fost prea speriat pentru a face acest lucru. De asemenea, artistul a declarat că multă vreme nu şi-a dorit copii, însă a devenit tatăl unui băiat, Adam, şi al unei fete, Lorca, alături de artista Suzanne Elrod. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite