Joan Rivers, femeia care îi făcea pe alţii să râdă pentru a fugi de ea însăşi

Joan Rivers, femeia care îi făcea pe alţii să râdă pentru a fugi de ea însăşi

Joan Rivers a murit la 81 de ani, după ce a stat o săptămână în comă FOTO AFP

Actriţa americană Joan Rivers, care a murit joi, la vârsta de 81 de ani, avut o viaţă marcată de controverse şi dezamăgiri, dar şi o carieră de succes în televiziune şi stand-up comedy. „Jobul meu este să-i fac pe oameni să râdă“, spunea actriţa care a fost mereu o neadaptată.

Cu o seară înainte de a intra în comă, Joan Rivers a avut un spectacol de stand-up comedy în care a făcut glume despre propria moarte. De altfel, acesta este şi motivul pentru care a început o carieră de comediant: mereu neadaptată în această lume, a ales calea umorului şi autoironiei pentru a merge mai departe.

Născută pe 8 iunie 1933, în Brooklyn (New York), Joan Alexandra Molinsky a fost fiica unui doctor. Copilăria ei nu a fost mereu fericită: mama sa, deşi avea simţul umorului, era foarte severă, iar tatăl ei era foarte zgârcit.

Rivers a avut mereu comentarii acide la adresa altor celebrităţi şi a avut curajul să spună cu voce tare ceea ce toată lumea gândea.

„Cea mai mare bucuriei a mamei mele era să-i facă pe oameni să râdă. Cred că ultima ei dorinţă ar fi fost să reîncepem să râdem cât mai curând“, a spus Melissa Rivers, fiica actriţei, într-un comunicat.

Rivers a devenit cunoscută după ce a început să se autoironizeze în show-urile sale. Ulterior a început să facă glume despre politicieni şi celebrităţi şi a influenţat stilul multor comedianţi de astăzi, printre care Roseanne Barr, Sarah Silverman şi Kathy Griffin. „Urăsc treburile casnice. Faci paturile, speli vasele, apoi, peste şase luni, o iei de la capăt“, este una dintre glumele sale.

Până la urmă, eu am curajul să spun ce alţii doar gândesc

„Mama e de vină pentru viaţa mea sexuală. Nu mi-a spus decât că bărbatul trebuie să fie deasupra. Trei ani, eu şi soţul meu am dormit în paturi supraetajate“, glumea Rivers. Actriţa a avut şi o carieră în televiziune, mai întâi ca invitat permanent în emisiunea „Tonight Show“, apoi a avut propriul show.

Pe plan personal, a avut o mare decepţie atunci când soţul şi managerul ei, Edgar Rosenberg, s-a sinucis. Cei doi se căsătoriseră la doar patru zile după ce s-au cunoscut şi au avut un mariaj de 22 de ani. Joan şi Edgar au avut aceiaşi demoni, aceleaşi dureri, aceiaşi duşmani – reali sau imaginari -, au avut încredere doar în ei, au trăit pe o insulă de loialitate“, scria revista „People“ la moartea lui Rosenberg, în 1987.

Din acest mariaj a rezultat Melissa, acum în vârstă de 46 de ani.

Joan Rivers spunea că este femeia cu cele mai multe operaţii estetice (peste 700), dar obişnuia să facă glume şi despre acest lucru: „Am făcut atâtea operaţii încât, după ce voi muri, ar trebui să-mi doneze corpul la Tupperware (companie care produce vase şi caserole din plastic – n.r.)“.

Joan Rivers a făcut multe declaraţii controversate (cele mai recente despre conflictul din Fâşia Gaza), dar rarerori îşi cerea scuze. Iar sinceritatea a transformat-o într-un star: „Până la urmă, eu am curajul să spun ce alţii doar gândesc“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: