Javier Bardem clarifică scrisoarea deschisă despre „genocidul“ din Fâşia Gaza: „Semnătura mea a fost doar o pledoarie pentru pace“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce a semnat o scrisoare deschisă
prin care denunţa acţiunea militară israeliană în Gaza,
denumind-o ca fiind un „genocid“, actorul Javier Bardem şi-a
clarificat poziţia declarând că a intenţionat să facă un apel
la pace FOTO Reuters
După ce a semnat o scrisoare deschisă prin care denunţa acţiunea militară israeliană în Gaza, denumind-o ca fiind un „genocid“, actorul Javier Bardem şi-a clarificat poziţia declarând că a intenţionat să facă un apel la pace FOTO Reuters

După ce a semnat o scrisoare deschisă prin care denunţa acţiunea militară israeliană în Gaza, denumind-o ca fiind un „genocid“, actorul Javier Bardem şi-a clarificat poziţia declarând că a intenţionat să facă un apel la pace, scrie „The Hollywood Reporter“. Spaniolul a fost etichetat, în urma publicării actului, ca fiind antisemit.

Scrisoarea deschisă, denumită „Comunicado de la Cultura Contra el Genocidio Palestino“, a fost semantă şi de Penelope Cruz, soţia lui Bardem, regizorul Pedro Almodovar sau Eduardo Noriega. Actul condamna operaţiunile militare întreprinse de Israel împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza, catalogându-le drept un „genocid“, totul având premisele unui „război de ocupaţie şi de exterminare“. Scrisoarea arată că Israelul „umileşte şi calcă în picioare drepturile populaţiei palestiniene şi cauzează numeroase morţi“. „Acesta este un război de ocupaţie şi de exterminare împotriva unui întreg popor fără mijloace de subzistenţă, limitat la un teritoriu minuscul, fără apă şi unde spitalele, ambulanţele şi copiii sunt vizaţi“, stă scris negru pe alb. În scrisoarea publicată în ziarul spaniol „El Periodico“, actorul nu a lăsat nicio urmă de îndoială cu privire la poziţia sa: „În grozăvia care se petrece în aceste momente în Gaza nu există loc pentru distanţă sau neutralitate“.

Artiştii cer ca armata israeliană să înceteze focul şi „să ridice blocada din cauza căreia Fâşia Gaza suferă de mai bine de un deceniu“. „Gaza trece prin nişte zile îngrozitoare, asediată şi atacată pe uscat, pe mare şi prin aer. Casele palestinienilor sunt distruse, li se refuză accesul la apă, electricitate şi libera circulaţie la spitale şi şcoli, în timp ce comunitatea internaţională nu face nimic“, se mai arată în scrisoarea semnată de peste 100 de artişti.

Un apel la pace cu consecinţe

Criticile aduse în prim plan de Bardem şi colegii săi au atras după sine acuzaţii grave şi au stârnit reacţii şi în rândul altor vedete de seamă. „Deşi am fost critic la adresa ofensivei militare israeliene, am un respect deosebit pentru poporul din Israel şi compasiune profundă pentru pierderile lor. Acum sunt etichetat ca fiind antisemit, la fel şi soţia mea, ceea ce este în contradictoriu cu ceea ce suntem noi ca fiinţe umane. Noi detestăm antisemitismul la fel de mult precum detestăm consecinţele oribile şi dureroase ale războiului. Semnătura mea a fost doar o pledoarie pentru pace. Distrugerea şi ura generează doar mai multă ură şi distrugere“, a mărturisit Bardem.

Actorul a remarcat şi cometariile făcute de soţia lui în care a declarat că „singura mea dorinţă şi intenţie după semnarea scrisorii a fost aceea a speranţei că focul va fi oprit, iar pacea se va instala atât în Israel, cât şi în Gaza. Sunt încrezătoare că ambele părţi vor conveni să oprească focul şi că nu vor mai exista victime nevinovate de ambele tabere“.

„Generaţiile viitoare ar putea aduce speranţă“

„Palestinienii şi israelienii din regiune merită să aibă parte de siguranţă, iar drepturile să le fie recunoscute şi respectate, totul ca în viitorul apropiat să se găsească pacea şi co-existenţa să fie posibilă pentru ei şi copiii lor nevinovaţi. Generaţiile viitoare ar putea aduce speranţă, iertare şi compasiune pentru fiecare parte. Aceasta este modul de bază necesar prin care pacea poate să existe pentru fiecare dintre noi“, a încheiat actorul spaniol.

Javier Bardem, care a câştigat Oscarul la categoria Cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea din „No Country for Old Men“ (2008), este un activist politic cunoscut care nu se fereşte să vorbească despre problemele controversate. Penelope Cruz a câştigat la rândul ei un premiu Oscar pentru rolul secundar din pelicula lui Woody Allen „Vicky Cristina Barcelona“ (2009). Cei doi sunt prieteni apropiaţi ai regizorului Pedro Almodovar, care a fost recompensaţ cu două statuete Oscar – Cel mai bun film străin pentru „All About My Mother“ (2000) şi Cel mai bun scenariu pentru „Talk To Her“ (2002).

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite