VIDEO James Cameron, regizorul filmelor „Avatar“ şi „Titanic“: „Trebuie să fii nemilos cu tine însuţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succese, celebritate şi o reputaţie pe măsură. James Cameron este, fără-ndoială, unul dintre cei mai buni producători de filme de la Hollywood. Nu un regizor obişnuit, ci omul care a creat două dintre cele mai de succes filme din istorie, „Avatar“ şi „Titanic“.

Colaboratorii săi vorbesc despre un om pasionat până la obsesie de munca lui. Starul britanic Kate Winslet a recunoscut că munca pentru realizarea filmului „Titanic“ a fost un „calvar“, acuzându-l pe Cameron de „un temperament  furtunos“, iar Sam Worthington a declarat că, în timpul filmărilor la „Avatar“, „ în cazul în care un suna vreun telefon mobil, Cameron îl ţintuia de perete cu un pistol pneumatic de cuie“. De asemenea, la Globurile de Aur din acest an, actriţa de comedie Amy Poehler a glumit  pe seama lui Kathryn Bigelow, regizoarea filmului „Zero Dark Thirty“, că a înţeles ce este tortura după ce a petrecut „trei ani căsătorită cu James Cameron“.

Costuri pe plan personal

În vârstă de 58 de ani şi tată a cinci copii, Cameron se află în prezent la a cincea sa căsătorie, cu Suzy Amis. Regizorul recunoaşte că obişnuia să joace „imaginea a ceea ce un producător de film trebuia să fie". "Trebuia să manifest o anumită vivacitate, teatralitate şi angajament pentru muncă şi, atunci când legi toate aceste aspecte cu un temperament nervos, pe care îl aveam din cauza bugetelor mici din producţiile mele anterioare, era într-adevăr dificil să trăieşti cu mine“, recunoaşte regizorul.

Cameron spune că, odată cu vârsta, a venit şi înţelepciunea. A învăţat să aibă o atitudine constructivă, să fie amuzant, dar şi-a păstrat seriozitatea, pasiunea şi puterea de concentrare.

„Dacă mie îmi place, şi altora o să le placă“

Toate efectele speciale din filmele sale se rezumă la instinctul personal. „Am urmărit să fac lucrurile care îmi plac, care mă excită vizual. Nu am studiat filmul, m-am dus la cinema în aer liber. Aşa că, mă gândesc eu, dacă mie îmi place, şi altora o să le placă“.

Succesul imens pe care l-a avut filmul lui George Lucas, „Războiul Stelelor“, în 1977, l-a inspirat să intre în lumea filmului. Faima a venit în 1984 cu „Terminator“, un film la care a fost co-scenarist şi regizor. În 1998, Cameron s-a autointitulat „regele lumii“, după ce a primit un Oscar pentru cea mai bună imagine, unul dintre cele 11 pe care filmul le-a câştigat.

În 2005, Cameron s-a angajat în crearea filmului „Avatar“, conceput cu un deceniu mai devreme. Cu milioane investite în dezvoltarea de aparate foto digitale 3D, „Avatar“ a fost un joc imens de noroc.

„Aveam trei ani şi 150 de milioane de dolari în faţă, când am văzut prima scenă care m-a convins că aveam, de fapt, un film“, îşi aminteşte Cameron.

„Întotdeauna m-am simţit ca şi cum aş purta o audienţă în mintea mea şi îi şi pot auzi certându-se unul cu altul referitor la cum este făcut filmul.Trebuie să fii nemilos cu tine însuţi, nu trebuie să te laşi sedus de propria muncă. Nu te dai mare cu ceea ce faci. Dar, pe de altă parte, atunci când ştii că ai făcut ceva foarte bun, ai dreptul să te aperi“, spune Cameron.

Cameron crede în „sfinţenia experienţei filmului“ şi susţine că sunt „filme vizuale mari, cum ar fi «Avengers» şi «Iron Man 3», şi comedii, precum «Marea mahmureală 3», pe care cinefilii vor dori în continuare să le vadă la cinema“.

Cameron consideră că Ridley Scott este un „exemplu perfect“ de persoană care face filme „de masă“, pentru o audienţă globală. La rândul său, regizorul Tom Hooper, cu filmul „Discursul Regelui“, „prezintă cel mai bine ceea ce filmul englez a fost întotdeauna, adică o acţiune perfectă, iluminată foarte inteligent, fără a se baza pe efecte vizuale mari şi toate chestiile acestea comerciale de masă“.

Dintre toate realizările sale, este mândru de un documentar

„Sunt la fel de mândru de documentarele mici pe care le-am făcut, cum ar fi «Aliens of the Deep», la fel cum sunt şi de filmele mari pe care le-am realizat. Cred că acest fapt s-ar putea să-i surprindă pe oameni“, recunoaşte regizorul. 

„Prima mea ocazie de a realiza ceva care să nu aibă încasări foarte mari va fi după «Avatar 3»“, susţine Cameron. Planurile includ şi „Battle Angel“, un film despre o femeie cyborg, „filmul de nefăcut pe care eu încă mai vreau să-l fac“.

Ştiinţa, una dintre marile sale pasiuni

James Cameron a vrut să fie un om de ştiinţă, nu un regizor. A studiat fizica si astronomia la facultate, dar şi-a dat seama că nu era destul de bun la matematică avansată şi astfel şi-a urmat cealaltă pasiune, scrisul.

Ştiinţa rămâne însă o mare pasiune. „Trăim într-o epocă magică. Nu ştim cu adevărat cum funcţionează lucrurile. Noi spunem doar incantaţia corectă şi ele funcţionează, acesta este modul în care copiii noştri cresc. Eu cred că este nesănătos într-o anumită măsură, iar deconectarea ştiinţifică se manifestă prin faptul că, într-un fel, s-a transformat o neîncredere în ştiinţă şi o lipsă de înţelegere a metodei ştiinţifice“, este Cameron de părere.

Regizorul îşi doreşte să schimbe lucrurile şi crede că este de datoria lui să se folosească de poveşti şi de filme pentru a lupta cu unele probleme sociale, în special cu cele legate de schimbările climatice, mediu, dar şi de drepturile indigenene. „Toate aceste aspecte sunt toate legate între ele dacă privim din perspectiva punctului spre care ne îndreptăm ca civilizaţie“, conchide Cameron pentru „The Independent“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite