Irina Petrescu despre marea ei iubire, Adrian Pintea „Nimeni nu-l va putea ajunge şi egala“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi mari actori au avut o relaţie specială, de lungă durată FOTO Mediafax/ Adevărul
Cei doi mari actori au avut o relaţie specială, de lungă durată FOTO Mediafax/ Adevărul

Una dintre cele mai respectate şi îndrăgite actriţe din România, Irina Petrescu, care a încetat din viaţă marţi, a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu un alt mare actor dispărut, Adrian Pintea. Cei doi au avut o relaţie specială, care a durat mai mult de un deceniu.

„Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea  actorul. La scurt timp după moartea lui Adrian Pintea, în 2007, Irina Petrescu a rupt tăcerea. „El a fost artistul generos. Nimeni nu-l va putea ajunge şi egala. A plecat, lăsându-ne pe noi toţi, care l-am iubit, învăluiţi de zâmbetul lui îngăduitor şi tandru“, a mărturisit actriţa în cadrul ediţiei din 2007 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la care participa pentru a fi distinsă cu Premiul de Excelenţă.

O prezenţă discretă în lumea „mondenă“, Irina Petrescu a fost descoperită de către faimosul regizor Liviu Ciulei, care i-a oferit rolul principal în pelicula „Valurile Dunării“ (1959). Pe atunci, actriţa avea numai 19 ani. De altfel, apropiaţii celor doi spun că Liviu Ciulei a fost unul dintre barbaţii care au iubit-o pe Irina Petrescu, la fel ca şi Virgil Ogăşanu.

Irina Petrescu a reuşit să se impună în lumea artistică prin ţinuta, distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea, seriozitatea şi rigurozitatea cu care profesa. Tocmai de aceea, arareori acorda interviuri, preferând să se concentreze asupra spectacolelor în care juca.

Actriţa s-a stins din viaţă marţi, la vârsta de 71 de ani, după mai mulţi ani de luptă împotriva cancerului. Trupul neînsufleţit va fi depus la Teatrul Bulandra, sala Liviu Ciulei, joi, 21 martie începând cu ora 12.00, iar înmormântarea va avea loc vineri, 22 martie, la ora 13.00 la Cimitirul Reînvierea din Colentina. 


TOATE ARTICOLELE DESPRE IRINA PETRESCU

Mircea Morariu, despre Irina Petrescu: „I-am mai admirat rafinamentul jocului” / Valerian Sava: „A fost o anti-vedetă”

Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă. Cu doar o seară înainte de moartea ei, TVR2 a difuzat filmul „Concert din muzică de Bach”, în care actriţa a jucat rolul Elenei Drăgănescu, reprezentaţie lăudată de nume mari ale teatrului şi filmului româneşti.

Vladimir Găitan: „Irina Petrescu a suferit enorm, toţi am ştiut de suferinţa ei, deşi şi-a purtat-o cu discreţie“

Actriţa Irina Petrescu, care s-a stins din viaţă, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, este deplânsă de colegii de breaslă. Printre aceştia, Vladimir Găitan, Ion Dichiseanu, Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Tudor Caranfil, Medeea Marinescu au numai cuvinte de laudă pentru Irina Petrescu, o artistă remarcabil de frumoasă şi talentată.

Mircea Morariu, critic de film, pe blogul său de pe adevarul.ro: Irina - frumuseţe, eleganţă, discreţie 

Luni dimineaţă, un prieten care lucrează în TVR ne-a informat pe Facebook că seara, pe programul 2, se va transmite Concert din muzică de Bach, după romanul Hortensiei Papadat-Bengescu. Nu, nu e Teatru tv, aşa cum pretinde site-ul instituţiei din Calea Dorobanţi, iar în 1974 când a fost produs filmul regizat de Dinu Tănase, sintagma tele –play nu făcea parte nici din limbajul cotidian, nici din cel al teleaştilor.

Valerian Sava, critic de film, pe blogul său de pe adevarul.ro: Irina Petrescu – o stea, nu o vedetă

Irina Petrescu a fost cea dintâi stea veritabilă, de prima mărime, a filmului românesc cu adevărat reprezentativ, inedit prin valorile lui de vîrf.

Iarina Demian, actriţă, pe blogul său de pe adevarul.ro: Concert din muzică de Bach

Aseară am ales după cateva ezitări să mă uit la un film românesc de pe TVR2. Era un film vechi de televiziune din 1971 facut după romanul Hortensiei Papadat Bengescu. Aseară am ales după cateva ezitări să mă uit la un film românesc de pe TVR2. Era un film vechi de televiziune din 1971 facut după romanul Hortensiei Papadat Bengescu.

Doina Papp, critic de teatru, pe blogul său de pe adevarul.ro: Irina, regina

N-aş fi vrut să scriu în aceste clipe . În primul rând pentru a-i respecta discreţia. Dar cu o seară înainte, luni, mi s-a întâmplat ceva incredibil. Priveam la televizor, la Teatrul TV reluarea unei înregistrări vechi splendide după Concert din muzică de Bach de H.P. Bengescu  în regia lui Dinu Tănase.

FOTO VIDEO A murit actriţa Irina Petrescu

Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă, a declarat directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.
 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite