Ion Caramitru vrea drepturi de autor pe Beethoven, Mozart şi Pink Martini: şeful TNB se judecă de trei ani VIDEO

Ion Caramitru vrea drepturi de autor pe Beethoven, Mozart şi Pink Martini: şeful TNB se judecă de trei ani VIDEO

Ion Caramitru FOTO Florin Ghioca

Ion Caramitru vrea drepturi de autor pe Beethoven, Mozart sau Pink Martini. Şeful Teatrului Naţional Bucureşti se judecă de trei ani cu Uniunea Compozitorilor, potrivit profit.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Directorul general al Teatrului Naţional Bucureşti, actorul şi regizorul Ion Caramitru se judecă în instanţă de peste trei ani cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), în calitatea acesteia de organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul muzical.

Caramitru cere să îi fie recunoscute şi plătite de către organizaţie drepturi de autor în calitate de aranjor sau „compilator“ al operelor muzicale cu care a ilustrat sonor patru dintre piesele montate de el ca regizor pe scena Teatrului Naţional, printre care fragmentul Scherzo allegro din Simfonia a 5-a de Ludwig van Beethoven, potrivit profit.ro.

În 2012, Ion Caramitru a cerut UCMR să înscrie în Registrul naţional al operelor muzicale „soundtrack“-urile pieselor de teatru regizate de el „Dineu cu proşti“, „Bârfe, zvonuri şi minciuni“, „Anonimul veneţian“ şi „Dumnezeu se îmbracă la second hand“, precum şi să îi plătească remuneraţii pentru acestea. Cererea i-a fost acceptată în privinţa coloanei sonore a spectacolului „Dineu cu proşti“, dar nu şi a celorlalte trei.

Astfel, o anumită perioadă, Caramitru a încasat drepturi de autor ca aranjor al pieselor muzicale din „Dineu cu proşti“, respectiv aproape 20.000 lei.

Caramitru a pierdut procesul în primă instanţă şi a fost obligat de judecători să returneze UCMR banii pe care i-a încasat pe ilustrarea muzicală a piesei „Dineu cu proşti“, care se joacă de 10 ani pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

În replică, în vara acelui an, Ion Caramitru a dat Uniunea în judecată şi a solicitat acesteia să reia plata remuneraţiei.

Motivarea Instanţei

Ion Caramitru nu ar fi intervenit în niciun fel în mod creativ asupra partiturilor compoziţiilor muzicale respective, ci doar ar fi decis, ca regizor, ca anumite fragmente din variantele originale ale acestora să fie difuzate pur şi simplu în anumite momente...citeşte continuarea pe profit.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările