INFOGRAFIC Nunta regală britanică, pe ultima sută de metri: toate detaliile despre cel mai aşteptat eveniment al anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au mai rămas două zile până la nunta prinţului Harry al Marii Britanii cu actriţa americană Meghan Markle, iar organizatorii celui mai aşteptat eveniment al anului fac ultimele retuşuri.

Nunta prinţului Harry al Marii Britanii (33 de ani) cu actriţa americană Meghan Markle (36 de ani) va avea loc sâmbătă, 19 mai, la capela St. George din Castelul Windsor. Cei aproximativ 800 de invitaţi au primit un ghid amplu cu instrucţiuni pe care trebuie să-l respecte cu sfinţenie, potrivit presei internaţionale.

Pentru început, oaspeţii, printre care se numără actorul George Clooney, cântăreţii Elton John şi Sting şi tenismena Serena Williams, trebuie să se prezinte la Windsor Farm Shop, fondat în 2001 de ducele de Edinburgh cu scopul de a ajuta afacerile locale prin vânzarea de produse. 

În apropiere, va exista un filtru de securitate, iar oaspeţii trebuie să prezinte actul de identitate înainte de a fi preluaţi de un autobuz şi duşi la Castelul Windsor. 

Înainte de recepţia privată, invitaţii vor fi rugaţi „să predea telefoanele mobile şi orice fel de dispozitive ce pot fi utilizate pentru fotografiat sau filmat.“

De asemenea, viitorii miri şi-au rugat oaspeţii ca în loc să le ofere tradiţionalele cadouri de nuntă să doneze banii către şapte organizaţii caritabile alese de ei. Doar regina Elisabeta va face excepţie de la această regulă, pentru că suverana a decis deja să le ofere în dar un conac. 

York Cottage, denumit în trecut „Conacul Burlacului“, este o clădire impunătoare situată pe pământurile Domeniului Sandringham, în cadrul comitatului Norfolk, din estul Angliei. Conacul este în posesia familiei regale britanice din anul 1862 şi a fost folosit pentru prima dată de regele Edward al VII-lea.

În timp ce codul vestimentar este clasic – costume business pentru domni, rochii de zi şi pălărie pentru doamne –, există o regulă în privinţa accesoriilor – fără medalii şi săbii. În plus, oaspeţii sunt avertizaţi că există un număr limitat de toalete la Capela St. George, iar ele „vor fi disponibile între orele 9.00 şi 11.00, după care accesul va fi interzis, pe durata ceremoniei, până la ora 13.10.“

CLICK PE INFOGRAFIE PENTRU A MĂRI 

Imagine indisponibilă
image

York Cottage, domeniul pe care regina Elisabeta a II-a îl oferă cadou tinerilor căsătoriţi

Oameni simpli, invitaţi la nuntă

Pe lângă persoanele apropiate, alte 2.600 de persoane din public vor lua parte la eveniment, aleşi astfel încât să reprezinte mai multe medii şi vârste. Vor mai fi prezente persoane din organizaţii caritabile, elevi şi angajaţi ai familiei regale. Aceştia vor putea urmări sosirea invitaţilor şi a mirilor la Capela St George, precum şi plecarea acestora într-o trăsură, către castel. Cuplul a ales un landou Ascot, una dintre cele cinci tipuri de caleşti de la grajdurile regale, şi vor fi escortaţi de Regimentul de cavalerie al Casei Regale. Vehiculul va fi tras de patru cai de rasă. 

Potrivit unor surse, Meghan Markle va purta două rochii de mireasă în ziua cea mare, prima fiind realizată de casa de modă britanică Ralph & Russo şi estimată la 100.000 de lire sterline. Rochia purtată de Kate Middleton la nunta cu prinţul William, din 2011, produsă de casa Alexander McQueen, ar fi ajuns la 250.000 de lire, fiind a cincea cea mai scumpă din istorie.

Prinţii George şi Charlotte, în alaiul miresei

Prinţii George şi Charlotte se vor număra între cavalerii şi domnişoarele de onoare din alaiul miresei. 

Contrar tradiţiei, Meghan Markle nu va avea domnişoară de onoare deoarece „are un grup foarte restrâns de prietene şi nu a putut să aleagă pe cineva anume“, a anunţat Casa Regală. Cu toate acestea, Prinţul Harry va avea un cavaler de onoare, pe fratele său, Prinţul William. În plus, toate rolurile de domnişoare de onoare vor fi deţinute de fetiţe de viţă nobilă. 

Seara, prinţul Charles va organiza o recepţie privată pentru cuplu, la care vor participa 200 de persoane: prieteni apropiaţi şi membri ai familiei. 

De asemenea, la recepţia de după ceremonie, Meghan Markle şi-a propus să ţină un discurs, gest care încalcă regulile Casei Regale britanice. Prinţul Harry le pregăteşte şi el o surpriză invitaţilor săi. Acesta îi va aduce un omagiu mamei sale, regretata prinţesă Diana. În acest sens, prinţul i-a invitat la nuntă pe cei trei fraţi ai Dianei: Charles Spencer, Lady Jane Fellowes şi Lady Sarah McCorquodale. În plus, Lady Jane va ţine şi un discurs. 

Tatălui miresei îi e ruşine să vină la nuntă

Thomas Markle, tatăl lui Meghan, a anunţat că nu va participa la nunta regală şi că nu-şi va conduce fiica la altar, după ce fost subiectul mai multor articole defavorabile apărute în presa britanică din cauza unor fotografii realizate de „paparazzi“. Ulterior, bărbatul s-a răzgândit şi a declarat că nu ar vrea să rateze un moment istoric şi o zi foarte importantă pentru fiica sa, însă participarea la nuntă depinde de decizia medicilor, pentru că a suferit recent un infarct. 

Se pare că bărbatul a colaborat cu o agenţie foto pentru a regiza o serie de imagini, care au înduioşat internauţii, în care Thomas apare la un internet-café căutând pe site-uri informaţii despre nunta regală.

El a recunoscut că a făcut o înţelegere cu nişte paparazzi pentru a-l fotografia şi a precizat că sub nicio formă nu a încercat să le facă vreun rău fiicei sale sau Familiei Regale şi, tocmai pentru că „nu vrea să-i facă de râs“, a decis să nu mai participe la nuntă.

Conform TMZ, Thomas Markle (73 de ani) a spus că mai multe publicaţii i-au oferit între 10.000 şi 50.000 de dolari pentru interviuri, însă le-a refuzat pe toate. Totodată, tatăl actriţei a mai fost abordat şi de o agenţie de paparazzi care i-a oferit bani, dar „în nici un caz“ suma de 100.000 de dolari despre care „Daily Mail“ a scris anterior. Markle s-a gândit că n-ar strica să accepte oferta şi că l-ar ajuta să-şi refacă imaginea publică. Acum însă, bărbatul spune că imaginile făcute de paparazzi arată „prostesc şi ciudat“ şi regretă înţelegerea făcută cu agenţia foto.

Pe de altă parte, sora vitregă a logodnicei prinţului Harry, Samantha Markle, şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru afacerea cu paparazzii, motivând că ea a fost cea care şi-a îndemnat tatăl să accepte înţelegerea pentru a-şi îmbunătăţi imaginea.

Controversă stârnită de consimţământul Reginei

Palatul Buckingham a făcut public consimţământul scris (foto) al Reginei Elisabeta a II-a pentru nunta prinţului Harry cu aleasa lui. Documentul este scris de mână, pe o bucată de pergament folosit exclusiv pentru cele mai importante acte de stat, şi poartă atât însemnele britanice, cât şi emblema prinţului Harry. De asemenea, vizibili sunt şi macii galbeni, simbol al Columbiei, ţara natală a lui Meghan Markle. Însemnele britanice sunt un dragon roşu şi emblemele florale ale regatelor - trandafirul, scaietele şi trifoiul. 

image

FOTO Twitter

Spre deosebire de documentul în care regina şi-a dat consimţământul pentru nunta lui Kate Middleton cu prinţul William, unde o numea pe viitoarea mireasă „iubita noastră şi fidelă Catherine Elizabeth Middleton“, pentru Meghan nu a folosit niciun apelativ, ceea ce a stârnit semne de întrebare. 

„Îmi declar consimţământul la un contract de căsătorie între preaiubitul meu nepot Prinţul Henry Charles Albert David de Wales şi Rachel Meghan Markle“, se arată în document. Motivul pentru care Regina s-a adresat diferit ar fi că Meghan Markle este americancă, iar apelativul „iubita noastră şi fidelă“ este folosit pentru cetăţenii din Marea Britanie.

   

Luna de miere

Presa britanică a dezvăluit că Prinţul Harry şi Megan îşi vor petrece luna de miere într-un complex de lux din Namibia, o zonă sălbatică înconjurată de munţi înalţi şi dune de nisip, unde o noapte de cazare costă 500 de lire sterline.

Prinţul Harry şi Meghan Markle au o relaţie din iulie 2016 şi s-au logodit în noiembrie 2017. Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în Canada, prin intermediul unor prieteni. 

După nuntă, actriţa va purta titlul de „Ducesă de Sussex“, în timp ce prinţul Harry va fi „Duce de Sussex“. De asemenea, referirile la Meghan Markle se vor face sub titulatura de „Alteţa sa Regală“. Pentru că nu s-a născut într-o familie regală, actriţa nu va primi titlul de prinţesă.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite