Harry şi Meghan vor să-şi plătească cheltuielile de securitate doar în anumite condiţii, după modelul Tony Blair

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ducii de Sussex, Meghan şi Harry, s-au oferit să-şi plătească singuri cheltuielile de securitate, însă după modelul fostului prim-ministru britanic Tony Blair.

Prinţul Harry (35 de ani) şi ducesa Meghan (38 de ani) s-au oferit să-şi plătească singuri cheltuielile de securitate pentru călătoriile private şi pentru cele de afaceri, urmând modelul fostului prim-ministru britanic Tony Blair.

Politicianul, care a guvernat între anii 1997-2007, a stabilit să-şi plătească singur cheltuielile de securitate pentru călătoriile personale, care n-aveau nicio legătură cu îndatoririle sale politice, după ce această chestiune a fost una intens dezbătută în public.

„Tony Blair rambursează cel puţin cheltuielile privind călătoriile sale private. Există un astfel de aranjament, iar Harry şi Meghan intenţionează să facă acelaşi lucru“, a declarat o sursă pentru The Telegraph.  

Vestea vine după ce, recent, peste 80.000 de canadieni au semnat o petiţie prin care îşi exprimă dezacordul ca factura de securitate a prinţului Harry şi a soţiei lui să fie decontată din bugetul de stat.

Ducii de Sussex s-au stabilit momentan pe insula Vancouver, unde vor să înceapă o viaţă nouă alături de fiul lor, Archie (8 luni), după ce au renunţat la rangul de membri seniori ai familiei regale britanice.

Încă nu s-a stabilit cine va deconta factura pentru serviciile de securitate, suportată până acum de guvernul britanic, însă în ultimele săptămâni s-a vehiculat că Marea Britanie şi Canada poartă negocieri pentru a împărţi cheltuielile.

„Nu suntem încă siguri care vor fi deciziile, dispoziţiile financiare, existând şi unele care le revin“, a declarat Trudeau făcând referire la cuplul regal, în timp ce politicieni din Canada susţin cu fermitate că cetăţenii canadieni nu ar trebuie să suporte cheltuielile ducilor de Sussex, nici măcar cele cu privire la protecţia lor, deşi Canada face parte din organizaţia Commonwealth.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, alături de Meghan Markle FOTO Instagram 

meghan markle justin trudeau foto instagram

„Dacă ducii de Sussex vor să locuiască în Canada, sunt mai mult decât bineveniţi, dar trebuie să-şi asume responsabilitatea propriilor cheltuieli de pază şi protecţie“, a declarat politicianul canadian Alexandre Boulerice. Alţi politicieni canadieni sunt de părere că „altele sunt priorităţile guvernului canadian“. 

De altfel, cei mai multi dintre cetăţenii canadieni nu doresc să plătească cheltuielile de şedere în ţara lor a ducilor de Sussex, inclusiv cele privind securitatea cuplului princiar. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Angus Reid, 73% dintre canadieni consideră că ţara nu ar trebui să plătească securitatea fostului cuplu princiar nici în condiţiile în care cei doi se hotărăsc să locuiască permanent în Canada. 

Costurile de securitate pentru întreaga familie regală britanică s-ar ridica la peste 100 de milioane de lire sterline anual, potrivit experţilor în finanţe. În ceea ce priveşte paza ducilor de Sussex, costurile ar fi în jurul a 600.000 de lire sterline pe an.

Amintim că Ei au precizat că vor să aibă propriile joburi şi să-şi împartă timpul între Marea Britanie şi America de Nord, însă au subliniat că vor continua să o susţină „pe deplin“ pe regina Elisabeta. 

Anunţul a intervenit după ce prinţul Harry si Meghan şi-au incheiat cele şase săptămâni de vacanţă în Canada împreună cu fiul lor, Archie, într-o reşedinţă în valoare de 14 milioane de dolari situată pe o insulă din Vancouver.

Pe 18 ianuarie, Palatul Buckingham a anunţat că Harry şi Meghan vor renunţa la titlurile de „Alteţa Sa Regală“, nu vor mai primi fonduri publice, nu vor mai întreprinde acţiuni în numele Coroanei şi vor înapoia cele 2,4 millioane de lire din bani publici folosite pentru renovarea conacului Frogmore, care va rămâne în continuare reşedinţa cuplului din Marea Britanie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite