George Martin, fostul producător al trupei The Beatles, a murit la vârsta de 90 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Martin, fostul producător şi aranjor muzical al trupei The Beatles, a murit la vârsta de 90 de ani, a anunţat miercuri, pe Twitter, toboşarul Ringo Starr, citat de site-ul publicaţiei „The Hollywood Reporter“.

George Martin, supranumit adeseori „al cincilea Beatle“, a convins trupa The Beatles (fără Ringo Starr), să semneze primul ei contract cu o casă de discuri, în 1962, a produs toate single-urile grupului britanic şi a introdus aranjamente muzicale spectaculoase în multe dintre cântecele formaţiei, precum cele din „Yesterday“ şi „A Day in the Life“, scrie şi News.ro. 

Ringo Starr, toboşarul trupei The Beatles, a dezvăluit vestea morţii lui George Martin, prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter: „Pace şi iubire....George ne va lipsi“. Un purtător de cuvânt de la Universal Music group a confirmat decesul renumitului producător. 

Producător, manager executiv, aranjor, muzician şi Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, George Martin a produs 23 de piese care au ajuns pe primul loc în topul american şi 30 de piese care au ajuns pe primul loc în topul britanic. 

Cum a ajuns să colaboreze cu The Beatles 

Director al casei de discuri Parlophone, parte a grupului EMI, care în primii ei se concentra pe jazz şi musical, George Martin se afla în căutarea unei trupe rock atunci când l-a cunoscut pe Brian Epstein, managerul trupei The Beatles, în februarie 1962. Nicio altă casă de discuri nu dorise până în acel moment să semneze un contract cu formaţia britanică, alcătuită pe atunci din John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Pete Best. 

Martin a spus că o casetă demo pe care The Beatles o înregistrase cu o lună înainte pentru Decca Records era „mai degrabă nepromiţătoare“, dar i-au plăcut armoniile muzicale compuse de Lennon şi McCartney şi, din acest motiv, a programat o sesiune de înregistrări cu The Beatles în luna iunie, în studiouriule Abbey Road deţinute de casa EMI. I-a plăcut ce a auzit în acele zile şi a semnat imediat un contract cu trupa britanică.

Martin a ales să nu promoveze unul dintre membrii trupei în calitate de lider al formaţiei, însă le-a sugerat acestora să îl înlocuiască pe Pete Best şi le-a permis să îşi înregistreze propriile piese. Primul single, „Love Me Do“, a ajuns până pe locul al 17-lea în topul britanic. 

Pentru primul single din Statele Unite al trupei The Beatles, „Please Please Me“, în noiembrie 1962, i-a convins pe cei patru muzicieni să accelereze puţin ritmul piesei, iar piesa s-a bucurat de un succes răsunător. 

George Martin a fost şi aranjorul muzical al trupei The Beatles. A sugerat introducerea pasajelor de chitară în „Yesterday“, care a devenit ulterior unul dintre cântecele cu cel mai mare număr de coveruri din toate timpurile, şi a compus secţiunea de chitară de la „Eleanor Rigby“. A cântat la pian pentru „In My Life“ şi a compus secţiunea pentru clavecin din aceeaşi piesă. A coordonat orchestraţia pentru „A Day in the Life“ şi a folosit un procedeu original - a difuzat casete audio, în sens invers - pentru elementele psihedelice de pe „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“.

George Martin a descris relaţia sa specială cu membrii trupei The Beatles în cartea autobiografică „All You Need Is Ears“, publicată în 1979. 

Nominalizări prestigioase la Oscar 

A fost nominalizat la Oscar pentru coloana sonoră a filmului „A Hard Day’s Night“, regizat în 1964 de Richard Lester, a fost aranjorul muzical al coloanei sonore a filmului de animaţie „Yellow Submarine“ din 1968 şi a compus, alături de Paul şi Linda McCartney, coloana sonoră a filmului „Live and Let Die“, un lungmetraj din seria „James Bond“, lansat în 1973. 

A colaborat şi cu producătorii altor filme, precum „Crooks Anonymous“ (1962), „The Family Way“ (1966) şi „Pulp“ (1972).

În 2006, a remixat, în colaborare cu fiul său Giles Martin, coloana sonoră a spectacolului „Love“, o producţie a companiei Cirque du Soleil care a celebrat muzica formaţiei The Beatles. 

George Martin a fost producător muzical şi pentru alţi artişti de seamă, precum Cilla Black, Billy J. Kramer and the Dakotas, Mahavishnu Orchestra, America, Jeff Beck, Cheap Trick, Ella Fitzgeraldm, Stan Getz, Genny Rogers, Neil Sedaka, Jimmy Webb, Dire Straits, Peter Gabriel, Sting, Meat Loaf, Carly Simon, Celine Dion şi Kate Bush.

A devenit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanie în 1996, cu un an înainte ca Paul McCartney să primească aceeaşi distincţie. De asemenea, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1999. 

În 1997, l-a convins pe Elton John să înregistreze „Candle in the Wind“, o piesă compusă iniţial de John şi Bernie Taupin despre Marilyn Monroe, dar rearanjată de această dată sub forma unui tribut adus prinţesei Diana. Cântecul a avut un succes uriaş şi ocupă locul al doilea în topul mondial al vânzărilor din toate timpurile. 

George Martin a fost căsătorit cu Sheena Chisholm, în 1948, în ziua în care el împlinea vârsta de 22 de ani. După divorţul de Sheena, s-a căsătorit cu Judy Lockhard-Smith, o secretară care lucra la casa de discuri Parlophone, în 1966. A avut patru copii - Giles, Alexis, Gregory şi Lucy.

The Beatles, înfiinţată în 1960 în oraşul Liverpool, este una dintre cele mai renumite şi mai influente trupe din istoria muzicii rock. Alcătuită din John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr, formaţia britanică a vândut peste 1 miliard de discuri pe plan mondial. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite