FOTO VIDEO Madonna, la 56 de ani: „nimfa disco“ şi bisexuală exhibiţionistă care şi-a lăsat amprenta asupra muzicii

FOTO VIDEO Madonna,
la 56 de ani: „nimfa disco“ şi bisexuală exhibiţionistă care
şi-a lăsat amprenta asupra muzicii

La 56 de ani, artista încă reprezintă un reper al muzicii, modei şi controverselor FOTO Reuters

„Una dintre cele mai bune artiste pop ale tuturor timpurilor“, discipolă a celebrei Marilyn Monroe, „nimfă disco“, militantă anti-război şi bisexuală exhibiţionistă, sunt doar o parte dintre imaginile cu care Madonna şi-a obişnuit fanii, în peste 30 de ani de carieră. La 56 de ani, artista încă reprezintă un reper al muzicii, modei şi controverselor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe numele complet Madonna Louise Veronica Ciccone, artista supranumită „regina muzicii pop“, s-a născut într-o familie formată dintr-un italian şi o canadiancă, în 1958, în Michigan, Statele Unite ale Americii. Rămasă orfană la doar şase ani, Madonna pleacă la New York, în 1977, cu doar 35 de dolari în buzunar, acolo unde, pentru a se întreţine, pozează goală, vinde gogoşi şi frecventează cercurile artiştilor avangardişti.

Experienţa New York-ului

New York-ul nu a primit-o cu braţele deschise, iar Madonna a trebuit să facă faţă realităţii crude a unui oraş mare. Ea a vorbit în repetate rânduri de faptul că în acea perioadă a fost violată pe acoperişul unei clădiri sub ameninţarea unui cuţit. „New York nu a fost ce m-am gândit eu că va fi. În primul an, am fost ameninţată cu un pistol. Apoi, violată pe acoperişul unei clădiri unde am fost dusă sub ameninţarea unui cuţit şi am avut apartamentul spart de trei ori“, povestea ea.

În 1982, Madonna pune bazele primei sale formaţii, „Breakfast Club“, activând în calitate de toboşar şi solistă, în acelaşi an apărând şi primul disc single, „Everybody“. La sfârşitul aceluiaşi an, cântăreţa obţine primul ei contract muzical, un turneu de 45 de concerte denumit „Everybody“, urmat de alte trei până în 1984.

Madonna, o artistă cameleonică

Anul 1984 o propulsează pe Madonna în atenţia mondială după lansarea piesei „Like a Virgin“, devenită, după interpretarea de la MTV Video Music Awards, un hit în Statele Unite ale Americii şi în Australia. Melodia cu versuri acide scandalizează o ţară tradiţionalistă şi provoacă admiraţia adolescenţilor care adoptă repede maiourile mulate din dantelă şi machiajul strident al starletei. La gala MTV, vedeta a uimit opinia publică şi critica de specialitate cu prestaţia ei, diva ieşind dintr-un tort îmbrăcată într-o rochie de mireasă. Madonna îl întâlneşte pe Sean Penn, cu care se căsătoreşte în 1985, însă mariajul dintre cei doi nu rezistă decât până în 1989.

Madonna FOTO Reuters

Anul 1986, prin albumul „True Blood“, Madonna afişează o imagine mai cuminte şi eclectică, dar cu urme rebele, fiind recompensată un an mai târziu pentru „cel mai bun videoclip al unei artiste“, pentru piesa „Papa Don’t Preach, o melodie despre o adolescentă însărcinată. În filmul „Cine-i fata?“ (1987), Madonna ţine să îi aducă un omagiu celebrei Marylin Monroe, una dintre influenţele sale substanţiale, ca mai apoi să se lanseze într-un turneu internaţional în stilul caracteristic: îşi aruncă chiloţii în public.

Modonna face un pas mai departe în cariera ei deja controversată şi în videoclipul piesei „Like a prayer“ (1989) amestecă erotismul cu religia, sărutând un Iisus de culoare şi dansând în faţa unor cruci în flăcări. Videoclipul provoacă un scandal imens, iar cântăreaţa pierde un contract cu Pepsi-Cola, însă păstrează suma de 5 milioane de dolari pentru care semnase anterior.

Explorarea naturii umane

În aprilie 1991, Madonna începe turneul „Blonde Ambition“, considerat de criticii de pretutindeni drept cel mai teatral, conceptual şi deosebit din punct de vedere coregrafic din turneele artistei. În 1991, primul single („Justify My Love“) de pe prima compilaţie de hituri („The Immaculate Collection“) este interzis de MTV datorită conţinutul sexual. Un an mai târziu, Madonna continuă pe aceeaşi linie interzisă şi explorează şi mai mult natura intimă umană, lansând o carte, „SEX“ (vândută în peste 1.400.000 de exemplare în numai şase luni), un videoclip erotic de pe album „Erotica“ şi joacă în două thrillere erotice, toate acestea stârnind controverse, critici şi scăderi la nivelul vânzărilor de albume. Listei pieselor de succes ale Madonnei i se adaugă „Take a bow“, în 1994, single care s-a menţinut pe locul 1 în topurile din întreaga lume timp de peste 30 de săptămâni. Anul 1995 a marcat consacrarea la nivel mondial al artistei, prin succesul pieselor „Material Girl“, „Dress You Up“ şi „Angel“.

Madonna FOTO AFP

În 1996, cântăreaţa joacă în „Evita“, unde o interpretează pe prima doamnă argentiniana, Eva Peron. Madonna a câştigat Globul de Aur şi premiul Oscar pentru cel mai bun cântec, „You must love me“, una dintre piesele de pe coloana sonoră a filmului. În acelaşi an, artista dă naştere primului ei copil, Lourdes, al cărei tată este Carlos Leon, antrenorul personal de fitness al artistei. După patru ani în care nu a lansat niciun album nou, Madonna revine, în 1998, cu un stil nou, cu influenţe din muzica electronică şi cu o estetică mistică. În 2000, Madonna a câştigat premiul Grammy pentru piesa „Beautiful Stranger“, desemnată „cel mai bun cântec scris pentru un film sau o producţie de televiziune“.

Un sărut pentru istorie

„Music“, un amestec reuşit de acustică şi tehno, a fost lansat în 2000, anul căsătoriei Madonnei cu regizorul britanic Guy Ritchie, tatăl celui de-al doilea copil al ei, Rocco. Piesa „Die another day“, inclusă pe coloana sonoră a filmului cu James Bond cu acelaşi titlu - „Die another day“ -, marchează 20 de ani de carieră ai artistei.

„American Life“, manifest anti-război, este lansat la o lună după invazia Irakului (2003), iar vara următoare, Madonna le oferă un moment de celebritate tinerelor sale colege Britney Spears şi Christina Aguilera, sărutându-le pasional în timpul unei gale a premiilor MTV.

Pentru a-şi promova albumul disco „Confessions on a dance floor“, Madonna pleacă în turneu în 2005 şi şochează din nou comunitatea religioasă, alegând să cânte pe scenă în postura unui Iisus crucificat. Turneul i-a adus încasări de 260 de milioane de dolari, un record pentru cântăreaţă. În 2006, Madonna şi Guy Ritchie au adoptat primul copil din Malawi, David Banta, iar în în 2009, pe cel de-al doilea, micuţa Mercy.

În mai 2008 se intoarce cu „Hard Candy“, care a fost criticat ca fiind o încercare disperată a Madonnei de a se menţine în vârf. În timpul turneului de promovare a piesei s-a făcut publică vestea că artista va divorţa de Guy Ritchie. Evenimentul a devenit cel mai de succes turneu al unui artist solo. Madonna a fost inclusă în Rock’n’Roll „Hall of Fame“ printr-o ceremonie care a avut loc pe data de 10 martie 2008.

Guy Ritchie şi Madonna FOTO Reuters

Madonna rămâne cunoscută pentru momentele controversate pe care crează de fiecare dată când are ocazia, pentru ţinutele extravagante şi pentru o mentalitate care a deschis drumuri. Mai jos, puteţi vedea zece dintre cele mai importante momente din cariera ei.

Top 10 cele mai controversate momente din cariera Madonnei

1. Visul de a conduce lumea

La doar ani de la debutul musical din 1982, Madonna visa deja să cucerească lumea - şi a reuşit. În 1984, când omul de radio şi realizatorul TV american Dick Clark a întrebat-o pe „regina muzicii pop“ care-i sunt aspiraţiile, aceasta a răspuns simplu: „să conduc lumea“.

2. „Regele“ şi „regina“, împreună la Oscar

FOTO Getty Images/Huffington Post

În 1991, când Madonna a venit la decernarea premiilor Oscar însoţită de nu mai puţin celebrul Michael Jackson, s-a iscat o isterie generală în întreaga lume – Regele şi Regina muzicii pop aveau o relaţie. Cu toate acestea, „dragostea“ dintre cei doi s-a stins după numai o săptămână.

3. Adopţia unui copil din Malawi

FOTO Ap/ Huffington Post

Deşi adopţia unui copil de pe teritoriul din sud-estul Africii nu reprezentă un punct controversat, repercusiunile sunt. Cererea divei, din 2006, de a-l adopta pe micuţul David, a rezultat în decizia guvernului din Malawi de a interzice adopţiile persoanelor din alte ţări. Cu toate acestea, în 2009, Madonna a adoptat încă un copil din aceeaşi ţară.

4. Albumul „Erotica“

FOTO Huffigton Post

Odată cu albumul „Erotica“, din 1994 – considerat o odă a sexualităţii –, s-a născut şi alter-ego-ul „păcătos“ al Madonnei, Mistress Dita. Videoclipul single-ului „Deeper and Deeper“ a fost interzis, iar piesele „Fever“ şi „Bye Bye“ au fost considerate „obraznice“. Următorul său album, „Bedtime Stories“, lansat în acelaşi an, a continuat „emanciparea sexuală“ a divei americane.

5. Steagul Puerto-Rican

FOTO Getty Images/ Huffington Post

Gestul Madonnei de a se freca între picioare cu steagul statului Puerto Rico a fost aspru criticat de guvernul ţării, care s-a simţit mai mult decât jignit de „imoralitatea“ de care vedeta a dat dovadă.

6. Crima „MDNA“

„MDNA“ a fost turneul muzical cu cele mai mari încasări din 2012, o parte din succes datorându-se, însă, controverselor din jurul spectacolelor oferite de Madonna. Imaginile sângeroase, care rulau pe ecranele din spatele scenei, în timp de Madonna „împuşca“ un iubit care, probabil, a trădat-o, nu este ceva ce vezi în fiecare zi.

7. Turneul „Confessions“: Crucificarea

FOTO Huffington Post

Oricât de celebru ai fi, cu religia nu este de glumit. Au demonstrat-o procurorii germani, care au ameninţat că o vor da în judecată pe Madonna, în 2006, după ce artista a apărut pe scenă „crucificată“, purtând o coroană de spini.

8. Sutienul conic creat de Jean-Paul Gaultier

Departe de criticile inerente, sutienul conic, creat de celebru designer Jean-Paul Gaultier pentru turneul Madonnei din 1990, „Blonde Ambition Tour“, a stârnit, totuşi, şi un val de invidie. Dovada sunt nenumăratele replici create de-a lungul timpului.

9. Un sărut care a făcut istorie

Poate cel mai scandalos moment din cariera Madonnei, dar şi cel mai cunoscut, a fost  momentul din 2003, când „regina muzicii pop“ s-a sărutat pe scenă cu „prinţesele muzicii pop“, Britney Spears şi Christina Aguilera. Ceea ce părea un moment remarcabil pentru cultura pop s-a transformat într-un alt moment erotic.

10. „Like a Prayer“ sau „videoclipul satanist“

Clasat pe prima poziţie în topul MTV 2005 al celor mai scandaloase videoclipuri, „Like a Prayer“ a stârnit adevărate proteste. Astfel, în urma miilor de plângeri împotriva imaginilor în care se puteau observa cruci în flăcări, compania Pepsi a renunţat la colaborarea cu Madonna. De astfel, Papa i-a interzis artistei să mai cânte în Italia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările