FOTO VIDEO 30 de ani fără Grace Kelly. De la actriţa profesionistă, la prinţesa profesionistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la moartea uneia dintre cele mai iubite prinţese ale lumii, Grace Kelly
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la moartea uneia dintre cele mai iubite prinţese ale lumii, Grace Kelly

„Ai văzut vreun loc mai frumos în lumea asta mare?“, este o replică pe care Grace Kelly i-o dă lui Cary Grant în pelicula clasică din 1955, „To Catch a Thief“. Cei doi se aflau într-o maşină decapotabilă, pe serpentinele din Monaco. 27 de ani mai târziu, pe 14 septembrie 1982, actriţa devenită prinţesă a celebrului principat şi-a găsit sfârşitul într-un accident de maşină care a avut loc exact în acea zonă.

Astăzi, când se împlinesc trei decenii de la dispariţia ei, Grace Kelly continuă să fie unul dintre simbolurile Hollywoodului, dar şi emblema statului Monaco, ai cărui locuitori au şi acum un adevărat cult pentru prinţesa lor.

La doar 27 de ani, frumuseţea blondă a renunţat la o carieră strălucită în lumea filmului pentru un motiv care i-a determinat pe alţii să pornească războaie: iubirea. Grace Kelly s-a căsătorit în 1956 cu Prinţul Rainier al III-lea de Monaco, iar ceea ce a urmat avea să fie rolul vieţii sale. „A fost o actriţă profesionistă, a fost o prinţesă profesionistă. A fost imaginea statului Monaco din momentul în care a coborât de pe vaporul care a adus-o aici“, a descris-o Louisette Levy-Soussan Azzoaglio, asistenta ei personală timp de 19 ani.

„A «injectat» viaţă în acest principat“

„Deşi a încheiat un capitol din viaţă atunci când a renunţat la carieră, ea nu s-a rupt total de lumea filmului şi primea des vizitele unor celebrităţi ca Alfred Hitchcock, Cary Grant, Frank Sinatra, Ava Gardner, Liz Taylor şi Richard Burton“, şi-a amintit Azzoaglio.

„Grace a adus întreaga lume în Monaco. A «injectat» viaţă în acest principat, a adus o tuşă de fantezie în lumea prea realistă a lui Rainier“, a mai spus asistenta prinţesei. „Era dintr-o altă lume. Uneori, oamenii o descriu drept rece şi distantă, dar era o persoană plină de entuziasm, dedicată“, conchide Louisette Levy-Soussan Azzoaglio. O expoziţie de fotografii personale ale prinţesei a fost lansată în 2007, la Monte Carlo, după care pozele au fost expuse în marile Capitale ale lumii: Paris, Moscova, Roma, Londra etc.

Familia regală din Monaco va comemora astăzi 30 de ani de la moartea lui Grace Kelly în cadrul unei ceremonii private, care va avea loc în capela palatului. Fiul prinţesei, Albert al II-lea, actualul monarh al principatului, va participa sâmbătă, 15 septembrie, la o proiecţie publică a filmului „To Catch a Thief“, în variantă masterizată.

Lumini şi umbre

Aflată poate prea des în lumina reflectoarelor, Grace era mama perfectă, soţia perfectă, prinţesa perfectă. Însă au fost şi multe umbre în viaţa ei, după cum îşi aminteşte Frédéric Mitterrand, un fost ministru francez al Culturii, care a realizat un documentar despre actriţă.

„Imaginea mea despre ea e cu totul diferită de cea promovată de media. Era mai melancolică, mai tandră, mai interesantă decât «sfânta din Monaco». Uneori era depresivă, căuta un echilibru pe care l-a găsit, în cele din urmă, în dragostea pentru copiii săi (Albert, Caroline şi Stephanie – n.r.)“, îţi aminteşte Mitterrand.
„Cu toţii ne aducem aminte de ziua în care a murit Marilyn Monroe, de ziua în care primul om a păşit pe Lună, de ziua morţii lui John Kennedy sau a Prinţesei Diana. Şi ne aducem aminte de ziua morţii lui Grace Kelly“, mai spune acesta.

Grace Kelly încetat din viaţă la doar 52 de ani, în urma unei hemoragii craniene provocate de un accident de maşină. Prinţesa conducea pe dealurile din La Turbie (o localitate micuţă din Alpii Maritimi, aflată la graniţa cu Principatul Monaco) şi se presupune că a suferit un infarct minor care a făcut-o să piardă controlul automobilului. Fiica cea mică a prinţesei, Stephanie, se afla şi ea în maşină dar a suferit răni uşoare. Moartea prinţesei generează şi astăzi dispute şi teorii conspiraţioniste potrivit cărora accidentul de automobil ar fi fost provocat.

O carieră scurtă, dar prodigioasă

Cariera cinematografică a lui Grace Kelly s-a comprimat în cinci ani şi 14 filme. La 30 de ani după moartea sa şi 56 de ani după ultima apariţie pe marile ecrane, actriţa-prinţesă a rămas un trend-setter în materie stil şi eleganţă prin interpretările ce au sedus publicul.

Născută în 1929 şi crescută într-o familie înstărită din Philadelphia, Grace Kelly s-a mutat la New York pentru a deveni model şi actriţă TV. Succesul nu a întârziat să apară, iar idolul ei a fost Ingrid Bergman.
În 1951, la vârsta de 21 de ani, a ajuns la Hollywood, unde a primit un rol în filmul western clasic „High Noon“. Doi ani mai târziu a jucat rolul unei femei atrăgătoare în producţia romantică „Mogambo“, pentru care a primit şi prima nominalizare la Oscar.

Însă abia în filmele lui Alfred Hitchcock şi-a etalat adevărata strălucire. „Dial M for Murder“, „Rear Window“ (1954) – probabil unul dintre cele mai memorabile filme ale actriţei –, dar şi „To Catch a Thief“, un alt proiect cinematografic demn de urmărit, i-au adus renumele internaţional. Actriţa s-a dezis de clişeele cinematografice şi nu s-a temut de interpretările dificile. Prin rolul soţiei depresive din „The Country Girl“, Grace Kelly a dovedit că poate să treacă uşor din ipostaza tinerei sexy în cea a femeii obişnuite, casnice şi cu un soţ alcoolic (interpretat de Bing Crosby). 

Criticii i-au apreciat curajul artistic, iar în 1955 a câştigat Oscarul, un premiu contestat de cei care au preferat-o în acel an pe Judy Garland (pentru „A Star Is Born“).

Actriţa-prinţesă a demonstrat că-şi merită locul printre starurile cinematografiei americane cu rolurile din comedia romantică „The Swan“ (1956) şi din ultimul ei film, musicalul „High Society“.

De-a lungul carierei sale, Grace Kelly a dat dovadă de o eleganţă regală, demnă de o adevărată prinţesă, o atitudine pe care multe actriţe au încercat să o imite. Cele mai cunoscute sunt Gwyneth Paltrow în „O crimă perfectă“, Thandie Newton în „Misiune Imposibilă 2“ (unde interpretează secvenţa din „Să prinzi un hoţ“), Daryl Hannah în remake-ul „În spatele ferestrei“ şi January Jones în rolul lui Betty Draper din show-ul „Mad Men“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite