FOTO Opt femei emblematice ale industriei showbiz-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audrey Hepburn a fost una dintre cele mai frumoase şi elegante artiste
Audrey Hepburn a fost una dintre cele mai frumoase şi elegante artiste

Ziua Internaţională a Femeii este un bun prilej de a ne aminti de figurile feminine proeminente din industria showbiz-ului: de la Marilyn Monroe şi Audrey Hepburn, la Angelina Jolie şi Madonna.

Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă de-a lungul timpului s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos.

Vă prezentăm 8 dintre emblemele industriei showbiz-ului, care s-au făcut remarcate prin talentul, frumuseţea şi eleganţa lor.

Liz Taylor (27 februarie 1932 – 23 martie 2011) – femeia care a avut totul

Elizabeth Rosemond „Liz“ Taylor s-a transformat rapid din copilul minune al studiourilor MGM (Metro-Goldwyn-Mayer, n.r.) într-una dintre cele mai mari legende ale Epocii de Aur a filmelor de la Hollywood.  

La fel ca majoritatea stelelor de cinema, Taylor s-a remarcat prin talentul actoricesc de necontestat, prin stilul ei de viaţă plin de farmec, frumuseţe şi ochii violet. 

La începutul anilor ’40, actriţa cucerea America îmbrăcată în costum de jocheu în filmul „National Velvet“ (1944). Au urmat „Father of the Bride“ (1950), „A Place in the Sun“ (1951), „Giant“ (1956), „Cat on a Hot Tin Roof“ (1958) şi „Suddenly, Last Summer“ (1959). 

Totul mi-a fost dăruit: frumuseţe, faimă, sănătate, onoare, dragoste. Rar a trebuit să lupt pentru ceva   Elizabeth Taylor, actriţă

A primit Oscarul pentru rolul principal din „Butterfield 8“ (1960), a jucat rolul Cleopatrei în filmul cu acelaşi nume (1963), pe platourile căruia l-a reîntâlnit pe cel cu care avea să aibă una dintre cele mai frumoase şi mediatizate căsnicii, Richard Burton. Cei doi au apărut împreună în 11 filme, printre care şi „Who’s Afraid of Virginia Woolf?“ (1966), pentru care Taylor a primit cel de-al doilea premiu al Academiei Americane de Film. 

  

image

Elizabeth Taylor FOTO Wikipedia

A scos o carte despre bijuterii care s-a vândut în milioane de exemplare şi a fost printre primele persoane care au fondat o organizaţie de luptă împotriva SIDA, după ce bunul său prieten Rock Hudson a murit răpus de cumplita maladie, scrie historia.ro. 

„Totul mi-a fost dăruit: frumuseţe, faimă, sănătate, onoare, dragoste. Rar a trebuit să lupt pentru ceva“, spunea actriţa, citată de historia.ro.

„În parte propagandă, în parte instinct, în parte pur şi simplu noroc, faima ei a stabilit standarde de neegalat în showbiz-ul American“, scrie William J. Mann în cartea sa, „Cum să devii star de cinema. Elizabeth Taylor la Hollywood“. 

Astfel, „Britney poate avea căderi nervoase, Angelina îl poate fura pe Brad de la Jen, Madonna se poate reinventa pe sine. Dar niciuna nu poate face ceva ce Taylor nu a făcut deja“.

Marilyn Monroe (1 iunie 1926 – 5 august 1962) – „blonda prostuţă“

Pe numele adevărat Norma Jeane Mortenson, Monroe şi-a început cariera ca model, a avut câteva roluri minore, dar interpretările din „The Asphalt Jungle“ (1950) şi „All About Eve“ (1950) au fost cărămizile carierei sale. Doi ani mai târziu, i se oferă primul rol principal în „Don’t Bother to Knock“, iar în 1953 în „Niagara“, un film noir melodramatic care atrage atenţia asupra seductivităţii ei.

„A fost o actriţă de comedie extraordinară şi a dat naştere unui arhetip pe care l-a interpretat mai bine decât oricine: blonda prostuţă“, spunea John Strasberg, un prieten apropiat al actriţei.

A jucat rolul de „blondă prostuţă“ în filme precum „Gentlemen Prefer Blondes“ (1953), „How to Marry a Millionaire“ (1953) and „The Seven Year Itch“ (1955). Interpretarea dramatică din „Bus Stop“ (1956) a fost apreciată de critici şi i-a adus o nominalizare la Globul de Aur.

Acel corp fermecător, acei ochi limpezi, acele gropiţe ascundeau un suflet profund şi chinuit. Fără obligaţii şi fără trecut, era Lolita la maturitate   Michel Mohrt, scriitor francez

Compania ei de producţie, Marilyn Monroe Productions, a lansat „The Prince and the Showgirl“ (1957), film pentru care artista a primit o nominalizare la premiile BAFTA şi un premu David di Donatello, iar Globul de Aur i-a fost oferit pentru interpretarea din „Some Like It Hot“ (1959). Ultimul film al ei a fost „The Misfits“ (1961), în care a jucat alături de Clark Gable, după un scenariu scris de soţul ei din acea perioadă, Arthur Miller. 

marilyn monroe

Marilyn Monroe FOTO Facebook

Viaţa artistei Marilyn Monroe a stat sub semnul controverselor, mai ales datorită trioului amoros de la Casa Albă, al căsniciilor eşuate, al traumelor unei copilării triste şi al traiului mizerabil de dinaintea faimei, al dependenţei de droguri şi al nefericirii că oamenii o apreciază mai mult pentru frumuseţe şi mai puţin pentru talent. A murit la doar 36 de ani din cauza unei supradoze de droguri, dar şi acum, la 52 de ani de la dispariţia ei, este considerată un sex-simbol greu de egalat. 

„Acel corp fermecător, acei ochi limpezi, acele gropiţe ascundeau un suflet profund şi chinuit. Au ieşit la iveală umilinţele copilăriei, lipsa tatălui, nebunia mamei, anii de mizerie şi sărăcie. Dar, devenind excepţională, Marilyn a reprezentat un tip ideal. Fără obligaţii şi fără trecut, era Lolita la maturitate“, portret realizat de Michel Mohrt, scriitor francez.

Coco Chanel (19 august 1883 – 10 ianuarie 1971) – femeia elegantă 

   

Gabrielle Bonheur Chanel şi-a dobândit numele de „Coco“ pe vremea când îşi câştiga traiul cântând într-un local din Moulins. Orice biografie despre viaţa sa va cuprinde, fără îndoială, poveşti despre aventurile sale cu aristocraţi, oameni de afaceri bogaţi, artişti şi ofiţeri cu rang înalt. Însă singura poveste de dragoste dintre toate aceste aventuri este cea cu creaţiile sale. A refuzat mai multe cereri în căsătorie - de fapt, nu a fost niciodată căsătorită - pentru a se putea concentra asupra muncii sale, scrie historia.ro.

image

Coco Chanel FOTO Historia.ro

Casa de modă Chanel, un imperiu ce valorează miliarde de dolari şi care a făcut un nume prin dărmarea barierelor, este moştenirea lăsată de designerul de modă francez, al cărei parfum-semnătură, Chanel No.5, a devenit un produs iconic. 

„Chanel a inventat secolul XX pentru femei“, spunea Diana Vreeland, o figură marcantă în modă şi redactor-şef al ediţiei americane a revistei „Vogue“. Unii o descriu ca pe un tiran, care nu accepta niciun compromis, Picasso, prieten apropiat al creatoarei de modă, spunea însă că este cea mai raţională femeie din lume.

Audrey Hepburn (4 mai 1929 – 20 ianuarie 1993) – femeie anti-star

Audrey Kathleen Ruston este considerată una dintre cele mai frumoase femei ale tuturor timpurilor şi a fost prima actriţă care a câştigat un Oscar, un Glob de Aur şi un premiu BAFTA pentru un singur rol, cel din „Roman Holiday“ (1953). 

Au urmat o serie de filme de succes, precum „Sabrina“ (1954), „The Nun's Story“ (1959), „Breakfast at Tiffany's“ (1961), „Charade“ (1963), „My Fair Lady“ (1964) şi „Wait Until Dark“ (1967), pentru care a primit nominalizări la premiile Academiei Americane de Film, Globul de Aur şi premiile BAFTA.

Nu a fost un înger, nu a fost o sfântă, nu era deloc perfectă. Dar a fost o persoană foarte caldă şi autentică   Luca Dotti

Pe lângă frumuseţea naturală şi eleganţă, Hepburn era şi o persoană foarte modestă, care şi-a dedicat ultima parte a vieţii celorlalţi, fiind membră UNICEF. 

image

Audrey Hepburn 

„Nu a fost un înger, nu a fost o sfântă, nu era deloc perfectă. Dar a fost o persoană foarte caldă şi autentică. Mama mea muncea extrem de mult. Uneori avem tendinţa de a asocia Hollywoodul cu o viaţă lejeră, dar Audrey Hepburn a muncit întotdeauna din greu pentru cariera ei şi pentru a fi mamă. Se gândea mereu la oamenii săraci şi bolnavi şi spunea că nu te poţi plânge niciodată, pentru că mereu va fi cineva cu probleme mai mari ca ale tale“, şi-a amintit Luca Dotti, fiul din a doua căsătorie a actriţei care a murit la 63 de ani din cauza cancerului.

„Nu avea o atitudine de star, acesta este principalul motiv pentru care oamenii încă se identifică cu ea. Mama mea este un anti-star în multe privinţe. Mereu spunea: «Am fost atât de norocoasă să fiu persoana potrivită, la locul şi momentul potrivit!»“, a mai declarat Dotti pentru larevista.ro.

Sophia Loren (20 septembrie 1934) – doamna cinematografiei italiene

Loren este cea mai cunoscută şi cea mai apreciată actriţă italiană, drumul spre Hollywood fiindu-i deschis de concursul de frumuseţe Miss Italia.

Cariera ei a luat avânt odată cu rolul Cesira din filmul „Two Women“, pentru care Loren a câştigat Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, fiind primul artist care câştigă prestigioasa statuetă pentru o interpretare dintr-un film străin. 

Printre filmele notabile în care a jucat se numără „El Cid“, „Yesterday, Today and Tomorrow“, „Marriage Italian-Style“ (pentru care a primit cea de-a doua nominalizare la Oscar), „Sunflower“ şi „The Voyage“. 

Sophia Loren FOTO AFP

Sophia Loren FOTO AFP

De-a lungul carierei, Loren a primit un premiu Grammy, cinci Globuri de Aur onorifice, un premiu BAFTA, un premiu Laurel şi un Oscar onorific. În 1995, a primit trofeul Cecil B. DeMille pentru realizările sale, unul dintre multele astfel de premii. 

„Sex appeal este 50% ceea ce ai şi 50% ceea ce oamenii cred că ai“, spunea doamna cinematografiei italiene care are acum 79 de ani. 

Meryl streep (22 iunie 1949) - femeia care a făcut istorie

Mary Louise Streep a primit cea de-a 18-a nominalizare la Oscar, un record în istoria premiilor acordate de Academia Americană de Film, la categoria Cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Ţinutul din mijlocul verii“.

image

Meryl Streep FOTO AFP

Artista, în vârstă de 64 de ani, este vedeta de cinema cu cele mai multe nominalizări din istoria Academiei, urmată de Katharine Hepburn şi Jack Nicholson, fiecare având câte zece nominalizări. Veterana cinematografiei a câştigat trei premii Oscar: Cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru filmul „Kramer vs. Kramer“ (1979), şi Cea mai bună actriţă pentru rolurile din „Sophie's Choice/ Alegerea Sophiei“ (1982) şi „The Iron Lady/ Doamna de fier“ (2011).

Angelina Jolie (4 iunie 1975) - mamă a şase copii

Este considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume, se bucură de o carieră înfloritoare şi de o familie mare şi fericită. 

A primit un Oscar la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru interpretarea din drama „Girl, Interrupted“ (1999), un Oscar onorific, două premii Screen Actors Guild şi trei Globuri de Aur. 

Jolie a cunoscut faima internaţională odată cu portretizarea eroinei Lara Croft în filmul „Lara Croft: Tomb Raider“ şi a devenit una dintre cel mai bine plătite actriţe de la Hollywood datorită continuării din 2003 a filmului „The Cradle of Life“.

image

Angelina Jolie

Şi-a continuat cariera cu filme precum „Mr. and Mrs. Smith“ (2005), „Wanted“ (2008), „Salt“ (2010) şi  „The Tourist“ (2010) şi a fost apreciată de critici pentru interpretările din dramele „A Mighty Heart“ (2007) şi „Changeling“ (2008), pentru care a primit o nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună actriţă

Jolie şi-a făcut debutul regizoral cu drama de război „In The Land of Blood and Honey“ (2011), iar anul acesta urmează să fie lansată cea de-a doua peliculă regizată de ea, „Unbroken“.

Angelina Jolie a menţinut vie atenţia presei prin relaţia mediatizată cu Brad Pitt, alături de care are şase copii, trei biologici şi trei adoptaţi, prin numeroasele acţiuni caritabile, dar şi prin dubla mastectomie preventivă, pe care a realizat-o anul trecut deoarece este purtătoarea unei gene care poate determina apariţia cancerului la sân. 

Madonna (16 august 1958) – „Regina muzicii pop“

Madonna Louise Ciccone este considerată „Regina muzicii pop“ şi este una dintre cele mai puternice femei din industria showbiz-ului. Este celebră pentru felul în care îşi reinventează muzica, dar şi imaginea, nu puţine fiind dăţile în care au fost stârnite controverse din cauza concertelor sau videoclipurilor sale. 

De-a lungul carierei sale muzicale, Madonna a scris şi a produs numeroase hit-uri, multe dintre ele ocupând prima poziţie în topurile muzicale, inclusiv „Like a Virgin“, „Into the Groove“, „Papa Don't Preach“, „Like a Prayer“, „Vogue“, „Frozen“, „Music“, „Hung Up“ şi „4 Minutes“.

image

Madonna FOTO AFP

A vândut peste 300 de milioane de albume în întreaga lume, iar în 2009 a urcat pe locul doi în topul Billboard Hot 100 al celor mai buni artişti ai tuturor timpurilor, pe primul loc aflându-se trupa britanică The Beatles. 

Popularitatea cântăreţei a crescut considerabil după rolul apreciat de critici din filmul „Desperately Seeking Susan“ (1985). În 1996, cântăreaţa şi-a consolidat şi cariera de actriţă după ce a fost aplaudată de critici şi recompensată cu Globul de Aur la categoria Cea mai bună actriţă într-o comedie/ musical, pentru interpretarea din „Evita“.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite