Fiul lui Costa Gavras a filmat într-un sat de romi

După filmare, întreaga echipă a rămas să petreacă împreună cu noii ei prieteni Romain Gavras tocmai a finalizat turnarea unui videoclip într-un sat ţigănesc de lângă Bucureşti.

După filmare, întreaga echipă a rămas să petreacă împreună cu noii ei prieteni

Romain Gavras tocmai a finalizat turnarea unui videoclip într-un sat ţigănesc de lângă Bucureşti. După filmare a petrecut în cel mai pur stil românesc, cu friptură şi vin roşu, cu "noii actori".

Romain Gavras este un tânăr care s-ar integra perfect în peisajul tipologic românesc. Deşi locuieşte în Franţa, l-ai vedea foarte bine servind o shaorma în faţa blocului, în Dristor.

Înalt, brunet, cu părul lung şi barbă, singurul lucru care iese în evidenţă la ţinuta lui e un inel pe care îl poartă din adolescenţă, pe care este gravat numele firmei lui: Kourtrajme Productions. Poartă un nume răsunător, acela al tatălui său, regizorul Costa Gavras, cu foarte multă lejeritate şi bun-simţ. Este entuziasmat că a început să lucreze la primul lui lungmetraj şi mândru de faptul că a învăţat tot ceea ce ştie treptat, singur, fără a se folosi prea mult de faptul că tatăl lui este un nume în domeniu. "Eu vin din altă zonă decât el, cea video, şi am început practic să-mi fac scurtmetrajele sau videourile fără niciun ban, la 13 ani. Nu aveam nevoie de peliculă, aşa că, practic, luam echipament de la un prieten sau de la altul, deci totul se făcea fără bani." Norocul lui a fost nu neapărat că tatăl lui este un regizor de primă mână, ci că filmuleţele pe care le-a făcut compania sa au prins la public. După ceva timp a ajuns să poată să cointereseze nume mari, cum este "Canal +", care coproduce lungmetrajul la care va începe filmările în octombrie.

Romain Gavras este entuziasmat de colaborarea cu romii

În 2003 a lansat un DVD care conţine 32 de scurtmetraje şi videoclipuri şi care a fost pus în vânzare în magazine prestigioase, cum sunt FNAC şi reţeaua Virgin Megastores. Producătorul şi actorul principal al filmului este Vincent Cassel, soţul frumoasei Monica Belucci, care momentan este ocupat cu filmările la un alt proiect. "Trebuie să îl aştept până spre sfârşitul anului, explică Romain, aşa că am mai amânat puţin începerea filmărilor. Merită, pentru că este o mare onoare să lucrez cu un actor ca Vincent." În România a venit să filmeze un videoclip electro-pop pentru un artist francez. Locaţia aleasă a fost un sat de lângă Bucureşti, iar personajul principal este un rom de origine bosniacă, dar care locuieşte în Franţa. Restul "actorilor" sunt romi din satul unde au avut loc filmările. S-a înţeles atât de bine cu "actorii" săi de o zi, încât şi-a petrecut şi seara de după filmare în sat, stând la poveşti cu noii lui prieteni.

Un film despre doi roşcaţi care vor să cucerească lumea

Povestea din videoclip este mai degrabă una vizuală, firul narativ fiind unul secundar. Satul românesc s-a dovedit extrem de ofertant ca peisaj, iar feţele care au apărut în clip foarte interesante. Bugetul a fost mic, dar, declară el, "serviciile MediaPro au fost impecabile şi au reuşit să facă faţă cu succes exigenţelor filmării." Povestea filmului pe care Romain se pregăteşte să-l facă este inedită: personajele principale sunt doi... roşcaţi (unul dintre ei fiind Cassel) împotriva tuturor. Unul mic, sensibil, face cu greu faţă greutăţilor, celălalt puternic, protector. De România este absolut încântat, iar locaţiile i-au plăcut atât de mult încât se gândeşte să scrie o poveste a cărei acţiune să se petreacă aici. "E păcat că se filmează mult, dar de regulă locaţiile sunt folosite ca substitute pentru locuri inaccesibile financiar. În România se filmează scene care se petrec în Italia, Marea Britanie, de ce oare nu şi o poveste a cărei acţiune să se petreacă chiar aici?!" Romain Gavras se gândeşte foarte serios la următoarea escapadă cinematografică în România unde deja are nişte prieteni: romii cu care a filmat la videoclip.

În România se filmează scene care se petrec în Italia, Marea Britanie, de ce oare nu şi o poveste a cărei acţiune să se petreacă chiar aici?!
Romain Gavras

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: