Faima şi decăderea „Regelui Şopârlă“: Jim Morrison, fostul solist al trupei The Doors, ar fi împlinit astăzi 71 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jim Morrison ar fi împlinit 71 de ani FOTO Arhiva Adevărul
Jim Morrison ar fi împlinit 71 de ani FOTO Arhiva Adevărul

În urmă cu 43 de ani, solistul trupei The Doors, Jim Morrison, a fost găsit mort în cada apartamentului său din Paris, cauzele decesului fiind unele controversate. Astăzi, „Regele Şopârlă“, cum se autoproclama acesta, ar fi împlinit 71 de ani.

Pe 8 decembrie, solistul trupei The Doors, Jim Morrison, şi-ar fi sărbătorit aniversarea cu numărul 71. Acesta a avut o viaţă agitată, fiind cunoscut pentru excesul de alcool, droguri, dar şi pentru problemele pe care le avea cu poliţia, din cauza comportamentului său neadecvat din timpul show-urilor live.

În urmă cu 43 de ani, acesta a decis să se mute la Paris, împreună cu partenera sa de viaţă, Pamela Courson. Decizia a venit în urma problemelor legale pe care Jim Morrison le avea la momentul respectiv, acesta fiind în pericol de a ajunge la închisoare, dar şi din cauza stresului pe care viaţa agitată de star rock i-l provoca. Dorinţa sa era să devină poet. Cu toate acestea, muzicianul a fost găsit mort în cada din apartamentul său, iar cauzele morţii au ridicat numeroase semne de întrebare, fiind lansate mai multe ipoteze pe marginea acestui subiect.

Copilăria şi anii tinereţii

Jim Morrison s-a născut pe 8 decembrie 1943, în Melbourne, Florida, fiind fiul lui Goerge Stephen Morrison, ofiţer al Marinei Statelor Unite ale Americii, care a luptat în Al Doilea Război Mondial. Solistul s-a înstrăinat destul de repede de familia sa, ajungând să declare, câţiva ani mai târziu, că îşi consideră părinţii morţi. Nu se cunosc multe date despre copilăria şi adolescenţa sa, deşi acesta pretindea în interviuri că a început să scrie poezie în clasa a şaptea, dar şi că în timpul liceului umplea caiete întregi cu versuri.

La începutul anilor '60, Jim s-a mutat în Los Angeles, unde s-a înscris la Universitatea din California. Acesta citea constant cărţi şi le spunea tuturor că modelul său în viaţă este un poet hedonist, francezul Rimbaud. Viaţa „Regelui şopârlă“ a intrat în derivă în 1965, după ce a absolvit Universitatea. Acesta a fost momentul în care Jim a început să ia droguri, LSD fiind preferatul său, dar şi să doarmă sub poduri şi să scrie din ce în ce mai multe poezii.

Clăparul Ray Manzarek şi solistul Jim Morrison se cunoşteau şi 1965 a fost anul în care cei doi i-au recrutat pe toboşarul John Densmore şi pe chitaristul Robby Krieger, aceştia formând trupa The Doors. În 1966, formaţia avea spectacole în cluburile de noapte din Sunset Strip şi după ce au început să cânte în localuri mai respectabile, membrii The Doors au devenit cunoscuţi pentru carisma şi muzica lor hipnotizantă.

După numeroase dezbateri, preşedintele casei de discuri Elektra Records a semnat un contrat de înregistrări cu cei patru. În ianuarie 1967, primul lor album a fost lansat şi aceştia au primit aprecierile tuturor. Jim era cel care se ocupa de versurile pieselor, de la „Crystal Ship“ şi „Break on Trough“ până la piesa de 11 minute intitulată „The End. „Light My Fire“ a devenit primul hit al trupei, The Doors fiind proiectaţi pe primul loc în topurile muzicale.

De-a lungul timpului, Jim Morrison şi-a creat o faimă negativă, din cauza comportamentului său inadecvat din timpul concertelor. Pe 9 decembrie 1967, solistul trupei a fost arestat în timpul unei reprezentaţii din New Heaven, Connecticut, pentru că a încercat să stârnească publicul, declarând că un organ al ordinii publice l-a agresat pe el şi pe jurnalista Patricia Kennealy, când cei doi se aflau în spatele scenei. 

În 1968, The Doors a ajuns din nou în topuri cu piesa „Hello, I Love You. Totuşi, situaţia a luat o turnură neplăcută pe 1 martie 1969, când Morrison a fost arestat în timpul unui concert din Miami, după ce a rămas gol în faţa publicului şi li s-a adresat spectatorilor folosind un limbaj obscen. Drept consecinţă, trupa şi-a pierdut toate concertele programate în lunile următoare. Următoarele două albume lansate nu au avut succes, iar solistul a fost adus în faţa instanţei. Acesta a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru expunere indecentă şi folosirea unui limbaj neadecvat, dar a fost eliberat pe cauţiune.

The Doors au avut o revenire în 1971 cu albumul „L.A. Woman, dar acesta a fost momentul în care Morrison a decis că problemele pe care le-a avut în ultima perioadă, cât şi stresul provocat de viaţa de celebritate îl depăşesc, şi s-a mutat în Paris, alături de logodnica sa, Pamela Courson.

O moarte controversată

   

Condamnat în Statele Unite ale Americii pentru exhibiţionism, Jim Morrison s-a „autoexilat“ la Paris, în primăvara anului 1971. După ce s-a certat cu colegii săi din trupă, Morrison a venit la Paris pentru a trăi alături de iubita sa, Pamela Courson, dorind să se dedice poeziei, potrivit Mediafax.

Însă starea de sănătate a solistului american, un veritabil sex simbol cu câţiva ani înainte, devenit între timp alcoolic şi obez, se deteriora cu mare rapiditate. În dimineaţa de 3 iulie, Morrison a fost descoperit mort în cadă, în apartamentul său parizian. Potrivit constatărilor poliţiei, muzicianul american a murit în urma unei crize cardiace, la vârsta de 27 de ani.

În ciuda antecedentelor lui Morrison, poliţia nu a ordonat efectuarea unei autopsii. Bill Siddons, managerul trupei The Doors, a luat primul avion spre Paris, însă sicriul era deja sigilat atunci când el a ajuns.

Teza oficială acceptată a fost aceea lansată de Pamela Courson, potrivit căreia Jim Morrison a murit în acea noapte în reşedinţa cuplului. Însă tânăra franţuzoaică a oferit în anii următori versiuni diferite şi uneori incoerente, până la moartea ei, cauzată de o supradoză de substanţe interzise, la patru ani după decesul iubitului ei celebru.

Cântăreţul a fost înmormântat pe 7 iulie, în cimitirul Père-Lachaise, în prezenţa a doar cinci persoane, devenind subiectul unui cult intens, iar mormântul lui este unul dintre cele mai vizitate din celebrul cimitir parizian, unde sunt îngropate multe celebrităţi, precum Frédéric Chopin, Marcel Proust şi Oscar Wilde.

Ştirea despre moartea sa, care se răspândise deja peste tot în lume, a fost confirmată oficial abia după două zile. În cartea „Les Doors, la vraie histoire“ a jurnalistului Jean-Noël Ogouz, Bill Siddons afirmă că anturajul lui Morrison, acţionând astfel, a vrut să „evite circul care încojurase decesele lui Jimi Hendrix şi Janis Joplin.

Însă toate ingredientele erau deja reunite pentru ca speculaţiile şi teoriile despre cauzele reale ale morţii lui Morrison să apară în număr foarte mare.

Jim Morrison era acolo, cu capul între genunchi, cu braţele atârnând. (...) Faţa lui era gri, avea ochii închişi şi sânge sub nas, o spumă albă în jurul gurii, uşor deschisă, dar şi pe barbă.   Sam Bernett, jurnalist

În 1983, un jurnalist britanic a spus că a fost vorba de un complot CIA, în cadrul unui vast plan ce viza eliminarea personalităţilor reprezentante ale contra-culturii. Alte teorii evocă serviciile secrete franceze sau un complot sionist. Toate aceste teze sunt dezbătute în continuare cu ardoare pe internet, la 40 de ani de la deces.

La rândul lui, jurnalistul şi scriitorul Sam Bernett a contestat teza crizei cardiace, lăsând să se înţeleagă că legendarul muzician american ar fi murit din cauza unei supradoze de droguri. Într-o carte publicată în 2007, Sam Bernett afirmă că Morrison nu a murit în sala de baie din apartamentul său, ci în toaleta unui club de noapte parizian, al cărui administrator era numit „Rock'n'Roll Circus.

Jim Morrison era acolo, cu capul între genunchi, cu braţele atârnând. (...) Faţa lui era gri, avea ochii închişi şi sânge sub nas, o spumă albă în jurul gurii, uşor deschisă, dar şi pe barbă, spune Bernett în „Jim Morrison, la verité, o nouă carte pe care a publicat-o.

În opinia acestui scriitor, un medic a constatat moartea cântăreţului şi doi bărbaţi de la care Morrison cumpărase droguri cu câteva clipe înainte ar fi cărat trupul artistului până la un taxi, care l-a transportat la domiciliul său. Temându-se de un scandal public, proprietarul clubului ar fi preferat să nu anunţe poliţia.

„Şi dacă, la fel cum se speculează despre Elvis Presley, Jim Morrison ar fi încă în viaţă?“, a declarat Ray Manzarek, clăparul trupei The Doors, alimentând această teorie. Citând o conversaţie pe care a avut-o cu cântăreţul cu un an înainte de moartea acestuia, Manzarek a declarat pentru un tabloid britanic că s-a întrebat de multe ori dacă nu cumva Morrison şi-a înscenat pur şi simplu moartea, pentru a trăi incognito în altă parte.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite