EXCLUSIV Cine sunt oamenii din spatele viralului cu Şerban Pavlu: „Nu e vreo provocare să pari mai articulat şi mai inteligent decât Dăncilă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Pavlu
Şerban Pavlu

Clipul în care actorul Şerban Pavlu transmite unul dintre cele mai dure şi puternice îndemnuri la vot este un adevărat succes, cu peste un milion de vizualizări în mai puţin de 24 de ore. „Adevărul“ a stat de vorbă cu oamenii din spatele iniţiativei.

Sub hashtag-ul „gata cu gluma“, clipul cu Şerban Pavlu a fost publicat pe Facebook de editorul de imagine Andu Radu şi a devenit viral, într-o singură oră fiind distribuit de aproape 12.000 de persoane, iar în mai puţin de 24 ore fiind vizualizat de peste 1 milion de persoane. 

Andu Radu a precizat pentru „Adevărul“ că nu se află nimeni în spatele clipului în afara unui grup de prieteni care s-au săturat de situaţia în care se află România astăzi. 

„Suntem cinci prieteni care lucrează împreună de 15 ani: Radu Muntean a scris şi a regizat, Tudor Lucaciu a filmat, Cristi Ştefănescu a făcut sunetul, iar eu l-am montat, colorat şi masterizat. N-am avut nicio casă de producţie şi nicio agenţie în spate, pentru că în ziua de azi, dacă ai sculele şi priceperea necesare, poţi face orice.  Ne-am gândit că putem ajuta şi noi cumva pentru că ni se pare chiar nasol unde s-a ajuns în ultimii trei ani. De fapt, ne-am săturat de ceea ce se întâmplă, doar să plăteşti taxe şi să nu primeşti nimic în schimb. Am vrut să-i îndemnăm pe oameni să ia atitudine şi să meargă la vot, nu doar să râdă“, a declarat Radu. 

De asemenea, el a clarificat şi unul dintre aspectele intens comentate ale clipului: ideea că ironiile şi glumele făcute pe Facebook pe seama politicienilor sunt absolut ineficiente dacă nu sunt dublate şi de fapte. 

„Noi nu am spus că nu mai trebuie să râdem de ce se întâmplă, dar e important să şi faci ceva, nu doar să ne amuzăm. E momentul să facem şi altceva, asta nu înseamnă că devenim nişte ursuzi. Pentru că umorul pe Internet nu rezolvă nimic. Asta cu «umorul ne-a salvat pe vremea lui Ceauşescu» e o tâmpenie în 2019, acum poţi să faci ceva mai mult, atunci nu prea puteai, te băgau în închisoare şi te băteau. E important să votezi, desigur că e important şi cu cine să nu votezi, dar fiecare are dreptul de a alege“, a subliniat editorul de imagine. 

El a recunoscut că nu se aştepta la un asemenea impact, a precizat că nu va exista o serie, însă i-a îndemnat pe doritori să le urmeze exemplul şi să folosească hashtag-ul #gatacugluma. 

Regizorul şi scenaristul clipului, Radu Muntean, a declarat pentru „Adevărul“ că nu a durat mult să scrie textul pentru că nu a făcut decât să aşterne pe hârtie lucruri pe care le simţea de multă vreme.

„A fost o idee care mi-a venit în urma frustrărilor şi energiilor negative pe care le-am acumulat ascultând sau citind discursurile guvernanţilor din ultima vreme. Pare că ne-am întors în urmă cu 29 de ani. Pe vremea Mineriadei se vorbea despre cum nu trebuie să ne vindem ţara, despre bande de bătăuşi drogaţi şi finanţaţi de Occident. Mi se pare ireal că se repetă în felul acesta istoria. Mi s-a părut că, oricât ne-ar plăcea glumele, e momentul să le lăsăm un pic de-o parte şi să ne concentrăm energia pe vot, să încercăm să facem ceva concret“, a declarat Muntean.

În ceea ce-i priveşte pe cei care s-au simţit atacaţi, regizorul a explicat: „Nu e nimic nou la faptul că unii oameni nu au înţeles ce am vrut să transmitem, nu poţi fi complet pe gustul tuturor. Problema oamenilor este că au impresia că totul e despre ei, fiecare om crede că e atacat în momentul în care vede ceva. Noi am spus doar că e foarte uşor să pari mai deştept decât guvernanţii care îşi dau cu stângu-n dreptul în permanenţă. Nu e vreo provocare să pari mai articulat, şi mai inteligent, şi mai spiritual decât Dăncilă. E o miză foarte mică şi dacă ne complacem cu miza asta nu cred că e în favoarea noastră, nu ne ajută cu nimic, dimpotrivă, sifonăm foarte multă energie care ar putea fi folosită într-un scop mai eficient“.

Radu Muntean a ţinut să precizeze şi că este un merit colectiv, iar lucrurile scrise au fost în asentimentul mai multor persoane, acesta fiind, crede el, şi motivul pentru care clipul a avut un asemenea succes.

„Speram să aibă succes, mi se pare important că a ieşit atât de autentic. Nu sunt doar eu în acest proiect, toţi am lucrat, Şerban e un actor foarte bun, a fost foarte convingător, plus că sunt şi ideile lui acolo, sunt acolo ideile tuturor celor implicaţi. Nu e doar ce cred eu, suntem mai mulţi care avem aceeaşi părere şi cred că şi succesul clipului vine din faptul că tipul ăsta de frustrare există în mulţi dintre noi. Mulţi au senzaţia că s-a depăşit o limită şi că nu se mai poate, trebuie să facem ceva pentru a ieşi din blocajul ăsta“, a declarat regizorul.

În clip sunt folosiţi şi termeni duri la adresa principalilor jucători politici. Întrebat dacă au existat şi alţii la care au renunţat, Muntean a recunoscut că da, însă Şerban Pavlu a fost cel care l-a temperat: „Au fost, au fost. Şi chiar Şerban m-a rugat să mai îndulcim un pic tonul şi cred că a avut dreptate“.

Radu Muntean - FOTO Eduard Enea

Radu Muntean (foto dreapta) este un cunoscut scenarist şi regizor de film, având în palmares şi peste 40 de premii naţionale şi internaţionale la festivaluri de publicitate. Lungmetrajul său de debut, „Furia“, a primit premiul pentru debut din partea UCIN. Cel de-al doilea lungmetraj, „Hârtia va fi albastră“, a deschis Competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno. Cel de-al treilea film, „Boogie“, a fost selectat pentru Quinzaine de Realisateurs, Cannes, 2008, pentru Karlovy Vary, Mar del Plata.

Andu Radu a colaborat cu Radu Muntean la toate filmele sale, de asemenea face parte din echipa Umbre şi este foarte apreciat în industria de publicitate, având şi contracte în străinătate. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite