Eurovision, între acuzaţii de plagiat şi conspiraţii

Eurovision, între acuzaţii de plagiat şi conspiraţii

Andra

Adevărul, coproducător al Selecţiei naţionale Eurovision 2010, vă propune o retrospectivă a scandalurilor interne din ultimii cinci ani. Contestat sau îndrăgit, concursul Eurovision a stârnit pasiuni puternice în rândul concurenţilor şi al fanilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

2005 - Loredana şi Luminiţa Anghel

Protagonistele scandalului petrecut în 2005 sunt Loredana şi Luminiţa Anghel, cea din urmă fiind acuzată de Loredana că a fost ajutată ce TVR să câştige Selecţia naţională. Mihai Ogăşanu, cel care i-a compus Loredanei piesa, „Le Le", spunea la vremea respectivă că regulamentul concursului este ambiguu şi poate fi interpretat. Mai exact, membrii juriului acordau două treimi din punctaj, iar telespectatorii o treime, prin televoting. Rezultatul final a fost de 206 la 201, în favoarea Luminiţei. Loredana s-a plâns de faptul că linia de vot prin care putea fi votată era mereu ocupată şi s-a considerat victima unei conspiraţii. La rândul său, Luminiţa a susţinut că pentru obţinerea victoriei a contat mult faptul că şi-a promovat intens piesa înainte de finala naţională.

2006 - Indiggo

La Selecţia naţională din anul 2006, scandalul a pornit de la mama gemenelor din trupa Indiggo, Violeta Modorocea. Aceasta a cerut anularea televotingului, pe motiv că linia unde putea fi votată piesa fetelor sale nu a funcţionat, şi, în plus, a cerut Televiziunii Române daune în valoare de 100.000 de euro. Pe de altă parte, piesa gemenelor, „Be My Boyfriend", a putut fi ascultată cu pe site-ul www.swisscharts.com, cu şapte luni înainte, fără ca regulamentul concursului să permită acest lucru.

2007 - Marius Moga şi Andra

Marius Moga a fost acuzat la Eurovision 2007 că piesa „Dracula My Love", interpretată de Andra şi Simplu, este un plagiat după „When Religion Comes to Town", a celor de la E-Type. Compozitorul a mers la Londra pentru a obţine un raport care să dovedească faptul că melodia sa nu era copiată, însă a fost eliminat din concurs pentru că refrenul piesei „Dracula My Love" a fost cântat într-un spectacol, înainte de data stabilită în regulament.

Înscrise pentru a doua oară la Eurovision, gemenele Indiggo au fost din nou eliminate. Organizatorii au luat această hotărâre pentru că cele două cântăreţe nu s-au prezentat la repetiţii şi nu au trimis negativul piesei cu care urmau să intre în concurs. În plus, ele au lipsit şi de la câteva evenimente menite să-i promoveze pe concurenţi.

Nu au scăpat de descalificare nici Moni-k cu New Effect. Piesa lor, „Sinada", fusese difuzată la Radio Impuls din Braşov, cu un an în urmă. Trupele Ro-Mania şi Rednex au fost şi ele descalificate din concurs pentru ca melodia pe care o cântau împreună, „Well-o-Wee", a fost considerată o variantă a piesei „Căluşul", din 2001.

2008 - Nico şi Vlad Miriţă

Câştigătorii selecţiei naţionale din urmă cu doi ani, Nico şi Vlad Miriţă au fost contestaţi ... pe internet. Gurile rele au susţinut că piesa lor, „Pe o margine de lume", compusă de Andrei Tudor, este copiată după „La magia del corazon", a unui cântăreţ spaniel, David Bustamante. Din acest motiv a circulat o petiţie on-line, prin care s-a încercat strângerea a 10.000 de semnături, care să fie trimisă apoi la European Broadcasting Union, unde să fie luate măsurile necesare. Mai exact, descalificarea piesei interpretate de Nico şi Vlad Miriţă, lucru în urma căruia melodia „Shine", interpretată de trupa suedeză Biondo, să reprezinte România în concursul European. În cele din urmă, soarta lui Nico şi a lui Vlad Miriţă a fost decisă la Belgrad, unde au obţinut cea mai slabă clasarea României din ultimii ani: locul 20.

Nici în acest an, Marius Moga nu a scăpat de acuzaţia de plagiat. Piesa lui Cătălin „When We're Together" ar semăna cu „Eternity" a lui Robbie Williams.

2009 - Costi Ioniţă şi „Blaxy Girls"

Costi Ioniţă a declarat după selecţia naţională că este dezamăgit de faptul că trupa Blaxy Girls nu a câştigat şi a dat vina pe juriu pentru notele mici, acordate trupei. Mai mult, melodia compusă de el, „Can You Forgive Me", seamănă izbitor cu „Fell In Love With An Alien", interpretată de Kelly Family. Nici formaţia Zero nu a scăpat de acuzaţia de plagiat, pentru că melodia lor, „Sunny Days" seamănă cu „Chasing Cars", a celor de la Snow Patrol.

citeste totul despre: