Dragoş Pătraru, după victoria Biancăi Andreescu: „Foarte amuzant cum se activează în mulţi patriotismul deşănţat, scârbos, urât mirositor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Andreescu FOTO Guliver/Getty Images
Bianca Andreescu FOTO Guliver/Getty Images

Realizatorul TV Dragoş Pătraru critică „patriotismul deşănţat“ care s-a activat după victoria de la Indian Wells a tenismenei Bianca Andreescu, născută şi crescută în Canada de părinţi români.

Autoarea celei mai spectaculoase ascensiuni din acest an în circuitul feminin, canadianca Bianca Vanessa Andreescu (18 ani) a învins-o în finala de la Indian Wells pe Angelique Kerber. Ea a cucerit trofeul pentru Canada, însă în discursul său le-a mulţumit în limba românilor şi fanilor din ţară. 

Într-un text pe Facebook, realizatorul Dragoş Pătraru i-a taxat însă pe cei care o consideră pe Bianca Andreescu „a noastră“ şi care, în general, au impresia că atunci „când cineva e bun, e al nostru şi trebuie să împartă şi cu noi succesul“, în condiţiile în care cei aflaţi la conducerea României nu oferă un minim sprijin copiilor talentaţi. 

Mai mult, Pătraru subliniază că românii mai mult distrug destinele copiilor cu „un stat de rahat la conducerea căruia îi alegem, de 30 de ani, pe cei mai patrioţi dintre noi“.

Realizatorul „Starea naţiei“ consideră că astfel de manifestări pornesc dintr-un „patriotism deşănţat, scârbos, urât mirositor, care se activează de fiecare dată când cineva care are legături cu noi ajunge să aibă rezultate“. 

De asemenea, Pătraru face o paralelă cu „patrioţii“ care o critică pe Simona Halep „care a devenit slabă, pentru că nu mai e numărul unu, se ştie, dacă nu eşti pe locul întâi, ca român, eşti de rahat“.

Textul integral al lui Dragoş Pătraru

„Foarte amuzant cum se activează în mulţi patriotismul ăsta deşănţat, scârbos, urât mirositor, de fiecare datâ când cineva care are legături cu noi, dar şi-a făcut un rost aiurea - pentru că altfel n-ar fi reuşit -, ajunge să aibă rezultate. Foarte frumos! 

O fată de 18 ani care reprezintă Canada şi care a câştigat aseară la Indian Wells e dintr-o dată a noastră, fata noastră, mă! Fată care, normal, a reuşit pentru că este româncă. Mă-sa mare a gătit gogoşi pentru tot satul, care s-a uitat la meci şi a încurajat-o pe Bianca! Emoţionant! Îţi dau lacrimile, nu alta! Nu contează că (dacă-s adevărate informaţiile de pe net) Bianca nu e născută în România, că părinţii ei, după ce au adus-o aici, la vârsta de şase ani, au plecat înapoi în Canada, tocmai pentru a-i oferi şansa de a se împlini ca om, prin sport. Nu, frate! Contează că noi o considerăm româncă! E a noastră. Când cineva e bun, e al nostru şi trebuie să împartă cumva şi cu noi succesul, chiar dacă noi, patrioţii sufletului, mai mult distrugem destinele copiilor, cu acest stat de rahat, la conducerea căruia îi alegem, de 30 de ani, pe cei mai patrioţi dintre noi (nu că am fi avut şansa să alegem oameni buni şi n-am făcut-o). 

Bleah, îmi vine să vărs când văd acest comportament! 

A, şi tot printre patrioţii ăştia mai sunt unii, ăia care ar folosi orice argument ca să-i dea în cap Simonei Halep (care a devenit slabă, pentru că nu mai e numărul unu, se ştie, dacă nu eşti pe locul întâi, ca român, eşti de rahat), şi care zic: hm, nu-mi aduc aminte ca Halep să fi reuşit aşa ceva la 18 ani. Superb! 

Dacă prostia ar durea...“

Într-un moment în care, cu excepţia Simonei Halep, mai toate celelalte jucătoare din România traversează momente destul de slabe în circuitul feminin, o sportivă care reprezintă Canada ne face să ne uităm cu jind la ea. Este vorba despre Bianca Vanessa Andreescu, sportivă născută la Mississauga (Canada) din părinţi români. Puştoaica a încheiat 2018 pe locul 152 în lume, iar acum, în doar trei luni din noul sezon, şi-a asigurat urcarea în top 30 mondial.

De ce însă un astfel de talent a ajuns să joace pentru Canada? Maria, mama Biancăi, a explicat în 2017 pentru prosport.ro că, deşi fiica ei a început tenisul la Piteşti (familia s-a întors pentru o scurtă perioadă în România după ce s-a născut Bianca), ei n-au luat niciodată în calcul varianta ca fiica lor să joace pentru România.

„Nu ne-am gândit la asta. Dacă sunt nişte copii talentaţi, federaţia canadiană le oferă mult sprijin. Canadienii sunt foarte organizaţi în tot ceea ce fac. La început, investeşti ca părinte 100% bani şi timp. Dacă un copil se remarcă pentru că e talentat, dacă are rezultate importante şi constante, federaţia canadiană începe să investească foarte mult. Acest sport e foarte scump, costurile se ridică la 250.000 de dolari pe an la acest nivel“, a povestit Maria Andreescu.

Iar Bianca a povestit pentru treizecizero.ro cum s-a îndrăgostit de tenis, după ce familia ei s-a întors în România pentru o perioadă scurtă: „Eram un copil foarte activ şi am făcut tot felul de sporturi: gimnastică, fotbal, înot, patinaj. Părinţii m-au dat la toate. Printre ele, şi tenisul. De fapt, am început tenisul în România şi m-am îndrăgostit de acest sport“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite