Dezvăluirile fotografilor care au lucrat cu Donald Trump: E un om cu probleme. Nu cred că a vrut cu adevărat să conducă ţara, doar îi place ideea de a fi preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru fotografi care au colaborat cu Donald Trump au dezvăluit cum este să lucrezi cu vanitosul republican şi au făcut publice fotografii inedite cu noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Fotografi cu experienţă, care au ajuns să lucreze cu Donald Trump, au povestit pentru The Guardian întâmplări din timpul şedinţelor foto şi l-au caracterizat pe republican fie „amabil“ şi „cu simţul umorului“, fie „înfumurat“ sau „un om cu probleme.“ 

Harry Benson: „Are simţul umorului, chiar dacă nu ai îndrăzni niciodată să faci o glumă cu el“

Harry Benson (87 de ani), din Glasgow, lucrează cu Donald Trump de mai bine de 30 de ani şi spune că nu l-a auzit niciodată să spună „nu“. Benson a făcut turul Americii alături de The Beatles şi a fost de faţă atunci când Bobby Kennedy a fost asasinat. Experimentatul fotograf a povestit o întâmplare inedită care l-a avut ca protagonist pe Trump şi îl descrie drept o persoana „amabilă“ şi „cu simţul umorului“, dar „îngâmfat“.

„Te poţi baza pe el la greu. Este amabil, are simţul umorului, chiar dacă nu ai îndrăzni niciodată să faci o glumă cu el. Odată l-am fotografiat în vârful Turnului Trump. Purta o cămaşă cu cravată şi a adoptat o poziţie de boxer. Îmi doresc ca atunci să-i fi cerut să-şi dea cămaşa jos. El ar fi făcut-o“, a mărturisit Benson.

image

Fotografia de mai sus a fost făcută la Taj Mahal, un casino de 1 miliard de dolari pe care l-a deschis în Atlantic City în 1990.

„Când mi-a spus că peste un milion de dolari de află în „temniţă“, locul unde erau ţinuţi banii, am spus că nu am văzut niciodată atât de mulţi bani. Aşa că el a mers la seif şi a scos de acolo milionul de dolari. Dar acest lucru este dincolo de limite, chiar dacă deţii fiecare cărămidă din clădire. Doar cei autorizaţi - şi vreau să spun cei într-adevăr autorizaţi – pot intra acolo. Dar lui nu i-a păsat. Dacă el vrea ceva, obţine. Se lăuda, dar atunci, ca fotograf, e tot ce-ţi doreşti. El este înfumurat, da, foarte orgolios. Dar apoi mi-am îndreptat atenţia şi camera spre el. Ştiu că va trebui să-l pun să facă ceva special când voi merge la Casa Albă, să-l fac să sară pe masă sau ceva de genul acesta“, a dezvăluit fotograful.

„Noaptea alegerilor a fost una pe cinste. Prietenii mei sunt şocaţi şi în lacrimi. El a întors totul la 180 de grade. A fost incredibil, a stârnit îngrijorare. Cred că se va comporta frumos, totuşi, cel puţin deocamdată“, a adăugat bărbatul.

Chris Buck: „Văd acest portret ca pe cel al unui om sfărâmat

Chris Buck (52 de ani), din Toronto, consideră că cel mai important moment al carierei sale a fost o întrunire cu Obama, în 2013. Spune că îi plac portretele „incomode şi vulnerabile“ care sunt „mai mult umane decât eroice“, lucru care era la modă în 1980, când a început să facă fotografie.

image

Fotografia de mai sus a fost făcută pentru revista „Philadelphia“, în 2006, pentru a ilustra un articol despre implicarea lui Trump în dezvoltarea proprietăţii din zonă.

„Eram într-o sală mare şi întunecată de conferinţă, iar oglinzile multiple erau unele dintre puţinele lucruri pe care le-am putut folosi. Acestea adaugă o doză de complexitate. El arată încrezător şi puternic în reflexii, dar pare vulnerabil în viaţa reală“, povesteşte fotograful.

Buck spune că în timpul campaniei electorale, oamenii au fost foarte încântaţi de acest portret pentru că spune ceva despre personalitatea lui. „Ei vorbeau despre «Feţele numeroase ale lui Trump» şi înţeleg de unde vine asta. Mi se părea repugnant şi greţos în timpul show-ului «The Apprentice» şi în interviuri, începea să spună ceva şi apoi se răzgândea pe parcurs“, a spus acesta.

Cu toate acestea, fotograful spune că această imagine a lui Trump este foarte diferită de cum este acesta în realitate. „După ce l-am întâlnit de câteva ori, pot să spun că este diferit în viaţa privată. Era destul de fermecător, în special în compania unui grup restrâns, amuzant şi pozitiv. Imaginea sa publică în aceste alegeri a fost agresivă, însă, şi a îndepărtat multe grupuri de oameni. Eu văd acest portret ca pe cel al unui om sfărâmat. Asta e interpretarea mea. Chiar şi faptul că a candidat la preşedinţie e ciudat. Cred că este un om cu probleme. Nu cred că a vrut cu adevărat să conducă ţara, lui doar i-a plăcut ideea de a fi preşedinte“, este de părere Chris Buck.

Fotograful mai spune că este şocat de rezultat şi că a crezut că este o glumă, dar crede că este un bun negociator şi ştie să vândă. „Ar putea face afaceri bune în spatele uşilor închise. Deşi nu a fost alegerea mea, acum este preşedintele meu, îi doresc toate cele bune şi mă rog să facă o treabă bună“, a spus în încheiere Chris Buck.

William Cupon: „De fiecare dată când ne-am văzut, a avut o atitudine respingătoare

William Coupon (64 de ani), din New York, a lucrat în anii ’80 pentru fostul preşedinte al Statelor Unite, Ronald Reagan.

image

Fotografia în care Donald Trump ţine în palme un porumbel a fost făcută în 1983 pentru a însoţi un articol din „Manhattan Inc“, o revistă prestigioasă şi influentă de-a lungul anilor 1980, care a venit cu această ideea de oameni de afaceri deveniţi celebrităţi.

„În articol, Trump şi-a exprimat dorinţa de a fi un negociator al păcii între israelieni şi palestinieni. Aşa că ne-am decis să ne folosim de această pasăre care simbolizează pacea. A arătat foarte bine din punct de vedere grafic, chiar dacă a trebuit să curăţ rahatul de pe mâneca lui Trump“, a povestit fotograful.

Spre deosebire de ceilalţi doi fotografi, Coupon nu are cuvinte prea bune de spus despre Trump şi spune că „nu este un om prea amabil“. „Este temperamental şi înfumurat. De fiecare dată când ne-am văzut, a avut o atitudine respingătoare. L-am văzut jucând golf în Palm Springs, Florida, în urmă cu trei ani. I-am arătat această fotografie pe telefon şi mi-a spus: «Mi-a plăcut fotografia, dar am urât articolul»“.

William Coupon a avut parte de o altă şedinţă foto cu Trump în 1992, pentru „Liga Apărării Evreilor“, în care afaceristul ţinea în palme de această dată un puiet de copac.

„Arăta mult mai suav şi mai matur decât în poza aceasta. În ambele situaţii intenţia lui a fost să fie un fel de negociator. Cu toate acestea nu s-a întâmplat vreodată. Era doar o altă intenţie de-a sa. Este un bărbat cu idei liberale. Metoda lui de operare este o poziţie politică amplă. Tot ce face e supradimensionat.“, spune fotograful despre Trump.

Coupon şi-a exprimat părerea şi despre modul în care republicanul a reuşit să câştige alegerile: „Când a câştigat Roosevelt, radioul era canalul de comunicare. Kennedy a avut TV-ul. Obama a avut internetul. Pentru acest om, calea a fost social media, manipularea pe Twitter. A jucat acest atuu într-un mod incredibil, este uimitor că a făcut asta singur, pentru că el nu este prea cooperant. Victoria lui a fost rezultatul acestei majorităţi furioase în tăcere în mare parte din America centrală şi chiar şi din unele oraşe unde rata de şomaj era mare. Trump a reprezentat schimbarea. Dar nu ştiu de ce ei cred că este cimpoierul lor bălţat, acest personaj dubios din New York. El este omul pe care toţi iubesc să-l urască şi n-am crezut vreodată că este genul de persoană pentru care oamenii ar vota“.

Nigel Parry: „Trump nu este glumeţ, dar nici nu încearcă să te amăgească“

Nigel Parry (55 de ani), din Barnsley, l-a fotografiat pe Donald Trump în 2015, pentru revista „American Esquire“, pentru care se dorea o copertă pe care să apară Trump, Hillary Clinton şi Marco Rubio ca şi când ar face parte din Muntele Rushmore. Când propunerea a ajuns la republican, acesta a refuzat să pozeze în unghiul de 45 de grade. I-a spus fotografului: „Nu, Nigel. Mie asta mi se pare o fotografie din profil“. Fotograful povesteşte că i-a explicat lui Trump că atâta timp cât i se vede şi celălalt ochi, nu este o fotografie din profil.

„De ce nu îi plăcea să pozeze din profil? Poate că nu-i plăceau cutele de sub bărbie. Poate credea că oamenii încearcă să surprindă cât mai bine pieptănătura lui peste cap“, s-a întrebat fotograful.

image

„Aşa că l-am pus să-mi urmărească cu privirea mâna, pe care am mişcat-o în jurul camerei. Apoi l-am făcut să se uite fix în obiectiv şi a ieşit asta: faţa lui în repaus, expresia despre care el crede că este puternică. Cu toate acestea, arată mai degrabă mâhnit, bosumflat. Pentru a termina, l-am pus să se uite în oglindă. Mi-a spus: «Nigel, nimeni nu a mai făcut asta. Copilul ăsta e chiar bun!». Având în vedere că sunt cu doar 10 ani mai tânăr decât el, mi s-a părut hilar. Totul a durat în jur de patru minute, pentru patru setări diferite“, a povestit Parry întâmplarea.

Nigel Parry nu are de spus cuvinte rele despre noul preşedinte şi îl apreciază pentru naturaleţe.

„Starea lui a fost una bună. Cât timp te mişti repede şi te adaptezi la ceea ce vrea el, este agreabil, însă nu mi-aş dori să ies cu el la un pahar, aşa cum mi-aş fi dorit cu Preşedintele Bush Jr., care face glume tot timpul. Trump nu este glumeţ, dar nici nu încearcă să te amăgească. Este el însuşi“, a spus Parry.

Cât despre candidaţii la preşedinţie, fotograful spune că ar fi votat cu Bernie Sanders: „Trump şi Clinton au fost cei mai groaznici candidaţi care ar fi putut câştiga alegerile.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite