Dezvăluirile actriţei Tippi Hedren, muza lui Alfred Hitchcock, despre cruzimea apreciatului regizor. A hărţuit-o şi a agresat-o sexual: A fost absolut îngrozitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alfred Hitchcock şi Tippi Hedren, la scurt timp după premiera filmului „Păsările“ FOTO Guliver/Getty Images
Alfred Hitchcock şi Tippi Hedren, la scurt timp după premiera filmului „Păsările“ FOTO Guliver/Getty Images

Actriţa americană Tippi Hedren (86 de ani), muza lui Alfred Hitchcock, dezvăluie că a fost hărţuită şi agresată sexual de celebrul regizor, în timpul unor filmări din anii 1960.

În volumul ei de memorii, care va fi lansat în curând, legendara actriţă Tippi Hedren scrie că a îndurat hărţuirea sexuală, intimidările şi cruzimea regizorului Alfred Hitchcock  pe tot parcursul celor şase luni de filmări pentru lungmetrajul „The Birds/Păsările“, marele ei succes cinematografic din 1963.

Artista nu a relatat nimănui episoadele neplăcute, deoarece hărţuirea sexuală şi urmărirea obsesivă erau termeni care nu existau la începutul anilor 60. Fragmente din volumul de memorii al actriţei americane au fost publicate în premieră de „The New York Post“.

Interesul lui Hitchcock s-a transformat în obsesie

Să lucreze cu apreciatul regizor părea un mare noroc pentru Hedren, pe atunci în vârstă de 31 de ani, care abia se mutase în Los Angeles, era un model nu foarte cunoscut şi îşi creştea singură fiica în vârstă de cinci ani – Melanie Griffith, care i-a urmat mai târziu cariera în cinematografie. Hitchcock a remarcat-o pe Hedren într-o reclamă de televiziune, a plăcut-o foarte mult şi i-a oferit un contract pe cinci ani, dar şi cursuri de actorie susţinute de el şi de soţia lui, editorul de film Alma Reville. La scurt timp, a distribuit-o în „The Birds“, mult aşteptata continuare a filmului-cult „Psycho“. Însă interesul lui Hitchcock pentru talentul tinerei s-a transformat rapid într-o obsesie.

tippi hedren foto guliver/getty images

Înainte chiar ca filmările să înceapă, regizorul i-a avertizat pe ceilalţi actori, în special pe chipeşul Rod Taylor, să nu vorbească sau să o atingă pe „The Girl“, după cum scrie Hedren în cartea sa. Pe platourile de filmare, e fiecare dată când Hitchcock o vedea râzând sau stând de vorbă cu un bărbat devenea irascibil şi o fixa cu privirea.

Lucrurile s-au înrăutăţit când cineastul i-a povestit cum a avut o erecţie în timp ce Grace Kelly şi Cary Grant filmau o scenă pentru „To Catch a Thief“. Hedren susţine că regizorul îl punea adeseori pe şoferul limuzinei sale să conducă prin faţa casei ei şi chiar i-a cerut să îl „atingă“ în timpul filmărilor.

Totodată, Tippi Hedren a dezvăluit şi faptul că Alfred Hitchcock a încercat să o sărute cu forţa în timp ce se aflau pe bancheta din spate a unei limuzine. „A fost îngrozitor, un moment absolut îngrozitor“, a declarat actriţa, care nu a avut curajul să vorbească despre aceste lucruri. „Care dintre noi era mai valoros pentru producători, el sau eu?“, îşi motivează actriţa alegerea de a păstra tăcerea.

„A fost un moment brutal“

Hedren mărturiseşte şi că regizorul era de o cruzime înfiorătoare. În scena finală din „Păsările“, personajul interpretat de actriţă este atacat de păsări, iar echipa proiectului luase decizia ca acestea să fie mecanice pentru a nu exista niciun fel de risc. Totuşi, Hitchcock i-a minţit pe producători şi a folosit păsări adevărate.

„Nici măcar cel mai iscusit om din lume nu poate controla mişcările unei păsări, mai ales când acestea sunt enervate. A fost un moment brutal, urât“, a povestit actriţa. Tortura a continuat timp de cinci zile până când una dintre păsări a ciugulit-o foarte rău în apropiere de ochi, durerea provocându-i un leşin. „Pur şi simplu am căzut pe podea, incapabilă să mă mişc şi am început să plâng, eram epuizată“, a explicat artista.

După această întâmplare, Hedren a avut coşmaruri şi îşi pierdea adesea cunoştinţa, iar când medicul i-a spus regizorului că are nevoie de o săptămână liberă, acesta a refuzat, cedând în cele din urmă când specialistul l-a avertizat că dacă actriţa continuă în acel stil viaţa îi este într-un mare pericol.

Uşa secretă a lui Hitchcock

Interpretarea actriţei din „The Birds“ a fost elogiată de critici, iar un an mai târziu Hedren lucra din nou cu Hitchcock la „Marnie“. Actriţa spune că lucrurile s-au agravat atunci, regizorul cerând să fie construită o uşă secretă care să facă legătura între biroul lui şi cabina de probă a actriţei. Ea a dezvăluit că a existat un incident, petrecut atunci când regizorul a intrat în cabina ei şi „şi-a pus mâinile“ pe trupul artistei. „A fost ceva sexual, a fost ceva pervers. Cu cât încercam să mă împotrivesc cu atât devenea mai agresiv“, a adăugat Tippi Hedren.

Deşi contractul îi mai lega pentru încă doi ani pe Hitchcock şi Hedren, cei doi nu au mai făcut niciun film împreună până la moartea lui, din anul 1980, produsă în urma unei insuficienţe renale. Tippi Hedren a realizat ulterior alte 80 de producţii TV şi cinematografice, însă recunoaşte că niciunul nu a fost la fel de satisfăcător ca cele două făcute alături de celebrul cineast.

image

Tippi Hedren, născută pe 19 ianuarie 1930, este o actriţă americană, activistă pentru drepturile animalelor şi fost model profesionist. După o carieră reuşită în industria modei, în timpul căreia a apărut pe copertele unor reviste prestigioase, precum „Life“ şi „Glamour“, Tippi Hedren a devenit şi o actriţă de succes, devenind celebră după ce a fost distribuită în două filme ale cunoscutului regizor - thrillerul „Păsările“ (1963), care i-a adus un Glob de Aur, şi drama psihologică „Marnie“ (1964). Tippi Hedren a jucat apoi în peste 80 de filme pentru marele ecran şi în seriale TV, care i-au adus numeroase premii şi distincţii, inclusiv o stea pe Walk of Fame din Hollywood. După filmul „Roar“ (1981), s-a implicat în acţiuni ecologiste ce vizează salvarea leilor africani şi a înfiinţat Fundaţia Roar, care sprijină rezervaţia Shambala. A fost căsătorită de trei ori şi este mama actriţei Melanie Griffith.

Alfred Hitchcock (13 august 1899 - 29 aprilie 1980) a fost un regizor şi producător de film britanic, supranumit adeseori „Maestrul suspansului“ datorită faptului că a inventat multe elemente care definesc genul filmelor de suspans şi genul thrillerului psihologic. Alfred Hitchcock a avut o carieră de succes în Marea Britanie, atât în era filmelor mute, cât şi în perioada primelor lungmetraje cu sonor, fiind considerat timp de câteva decenii cel mai bun regizor britanic. S-a mutat la Hollywood în 1939 şi a primit cetăţenia americană în 1955. Alfred Hitchcock a fost nominalizat de cinci ori la premiul Oscar pentru Cel mai bun regizor, cu filmele „Rebecca“ (în 1941), „Lifeboat“ (1945), „Spellbound“ (1946), „Rear Window“ (1955) şi „Psycho“ (1961). În anul 1968 a fost recompensat de Academia de Film Americană cu un Oscar onorific - Irving G. Thalberg Memorial Award.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite