Dean Potter, unul dintre cei mai cunoscuţi practicanţi de sporturi extreme din SUA, a murit în urma unei sărituri de la peste 2.200 de metri

Dean Potter, unul dintre cei mai cunoscuţi practicanţi de sporturi extreme din SUA, a murit în urma unei sărituri de la peste 2.200 de metri

Dean Potter a realizat multe cascadorii purtându-şi câinele în spate FOTO Arhivă personală Dean Potter/ Facebook

Dean Potter (43 de ani), unul dintre cei mai cunoscuţi practicanţi de sporturi extreme ai Statelor Unite ale Americii, a murit în timpul unei cascadorii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dean Potter, în vârstă de 43 de ani, şi Graham Hunt, în vârstă de 29 de ani, au murit sâmbătă, 16 mai, după ce au încercat să sară de pe un promontoriu înalt de 2.286 de metri, numit Taft Point, din Parcul Naţional Yosemite (California), scrie „Daily Mail“. O echipă de salvare a descoperit cadavrele celor doi în Valea Yosemite, unde, de altfel, sunt interzise săriturile de pe stânci, iar, potrivit presei americane, paraşutele nu au fost deschise. Ambii purtau „wingsuit“ - costume dintr-o ţesătură aerodinamică, strâns lipite de corp, cu aripi realizate sub forma unui material excedentar între mâini şi trup şi între picioare -, care îi ajută pe sportivi să plutească în aer.
 
Dean Potter, poreclit „Dark Wizard/ Vrăjitorul întunecat“, era renumit pentru traversări pe coardă la mare înălţime şi pentru salturi cu paraşuta extrem de riscante - a efectuat unele dintre acestea purtându-l în spate pe Whisper, câinele său. Nu mai departe de anul trecut, Potter a publicat o filmare intitulată „Când câinii zboară“, care prezintă salturile cu paraşuta ale patrupedului. Deşi a devenit o senzaţie în mediul virtual şi nu numai, imaginile au atras critici dure din partea activiştilor pentru drepturile animalelor. 

dean potter a murit
Dean Potter, în Parcul Naţional Yosemite FOTO Arhivă personală Dean Potter/Facebook
 
Cascadorul a depăşit în mod constant limitele, uneori stârnind controverse. De exemplu, în 2006 a atras numeroase reacţii negative după ce a efectuat o „urcare liberă“ pe faimosul Delicate Arch din Utah, determinând astfel compania de îmbrăcăminte Patagonia să renunţe să-l mai sponsorizeze. De asemenea, în 2012, a străbătut Enshi Grand Canyon, din provincia centrală a Chinei, Hubei, pe o frânghie de doar doi centimetri grosime la 1,800 de metru deasupra mării. 
 
Dean Potter este primul om din lume care a escaladat masivul stâncos Eiger din Elveţia, fără a se folosi de vreun echipament de siguranţă, iar odată ajuns în vârf, la 3.970 de metri înălţime, Potter a sărit în gol. Tot Potter a fost primul care a escaladat liber - fără frânghii şi fără plasă de siguranţă - principalii trei pereţi montani din Parcul Naţional Yosemite într-o singură zi.
 
„Când sunt la înălţime simt că plutesc în spaţiu. Ştiu că este o nebunie să cred că pot zbura, dar ca să faci acest lucru posibil, trebuie să crezi cu adevărat, să mergi într-un loc în care nu ai voie“, declara Dean Potter despre cascadoriile sale. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: