Daniela Nane organizează tabere tematice pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Nane a dat scena publică pe vacanţele cu copiii
Daniela Nane a dat scena publică pe vacanţele cu copiii

Actriţa s-a retras destul de mult din viaţa publică, dar spune că nu are regrete. Vedeta consideră că lucrul cu copiii îi aduce împlinire.

„Weekend Adevărul": Aţi pornit pe un nou drum. Cum aţi ajuns la această decizie?
Daniela Nane: Prima reacţie interioară în acest sens a venit într-o zi de vară, când, trecând spre Bucureşti, m-am oprit să-l vizitez pe fiul meu aflat într-o tabără la munte şi l-am găsit în miezul zilei în cameră, cu încă patru băieţi, jucându-se fiecare pe PSP-ul lui, însinguraţi, ronţăind chipsuri, în condiţiile în care eu plătisem 1.700 de lei pentru cinci zile în care era promis un program cu activităţi sportive captivante. Al doilea impuls a fost provocat de reacţia copiilor şi părinţilor după prima „tabără" pe care am organizat-o la mare, de fapt o călătorie de zece zile cu un grup de nouă copii cu vârste sub 10 ani, toţi studenţii mei de la cursul de actorie.

În fiecare zi, unul din ei era „Căpitan" şi îşi alegea un adjunct şi toţi se comportau în consecinţă. Căpitanul se consulta cu echipajul, dar apoi doar el decidea ce activităţi preferau cu toţii să facă. După această experienţă, părinţii m-au întrebat unde îi duc pe copii iarna, dar nu mă gândisem încă serios să organizez tabere. Spre vară, iar m-au întrebat şi, când am văzut cât de dornic era şi fiul meu să-şi petreacă vacanţa alături de copiii de vârsta lui, am organizat nu una, ci nu mai puţin de cinci tabere şi i-am plimbat prin toată ţara: am fost la Zărneşti, la Vulcanii Noroioşi, la salina de la Cacica, în Deltă şi în Munţii Apuseni, la Padiş.

Programul a fost diversificat, fiecare tabără a avut altă tematică, iar ei au făcut cursuri de actorie şi de fotografie, sport, au pescuit în Dunăre, au văzut gheţari, peşteri şi rezervaţia de urşi.

Cine poate merge în tabără cu Daniela Nane?
Pot merge copii de la vârsta de 6-7 ani, adolescenţi, ba, uneori, chiar şi părinţi sau bunici. Sunt unii părinţi care au emoţii mai mari decât copilul care pleacă prima dată în tabără... Toate taberele au tematică distinctă, copiii fac şi actorie, dar şi cursuri de pictură de mozaic sau canto - cu Adrian Daminescu. De exemplu, următoarea tabără va fi la Dumbrava Sibiului, unde vom locui într-o pensiune chiar în muzeul în aer liber, iar copiii vor face un curs de pictură pe sticlă cu remarcabilul artist plastic Maria Constantinescu, care are o cotă internaţională foarte mare.

V-am nimerit în drum spre zona Ocnelor de sare din Praid. Ce locuri aţi recomanda?
Abia astă-seară am ajuns la Praid şi abia aşteptăm să ne bucurăm de cura de sănătate pe care ne-o oferă salina şi să le povestim copiilor despre legendele locului. În fiecare an, una dintre tabere va fi la o salină, pentru că un sejur aici întăreşte sistemul imunitar al copiilor şi nu vor mai răci peste iarnă. Din păcate, anul acesta, ştrandul cu apă sărată este închis pentru modernizare, aşa că va trebui să batem zilnic drumul până la Sovata. Dar o vom face, pentru că este important pentru căile respiratorii.

Practic, sunteţi într-o permanentă călătorie. Cum vi s-a schimbat viaţa de când aţi început să mergeţi în tabere alături de copii?
Călătoriile le făceam oricum. Codrin (n.r. - fiul actriţei) n-a stat nicio vară în Bucureşti, tot timpul mergea pe undeva. De când mergem cu mai mulţi copii, am înţeles cât este de preţios fiecare sufleţel şi ce mult înseamnă să înveţi un copil să se preţuiască, să admire, să se bucure, să-şi dea voie să fie cel mai frumos şi mai bun copil care poate fi el în acel moment... Şi poate că lucrul cu copiii face parte din misiunea mea personală, pentru că am o bucurie interioară specială când îi văd înflorind...

Am remarcat că acordaţi ceva mai puţină atenţie zonei publice. Simţiţi că aţi pierdut ceva?
Din întrebarea pusă nuanţat se desprinde şi răspunsul: da, de câţiva ani m-am retras cât s-a putut şi n-am pierdut absolut nimic. Mă păstrez pentru lucrurile cu adevărat importante pentru mine...

Ce faceţi în timpul liber, în, probabil, puţinele zile în care sunteţi la Bucureşti?
În Bucureşti sunt toate spectacolele în care joc la Teatrul Bulandra, sunt cursurile de actorie pentru copii şi adolescenţi, sunt audiobook-urile pe care le produc... De curând, a fost lansat un audiobook cu viaţa Mariei Egipteanca, în lectura unor mari actori: Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Maria Ploae... Urmează şi altele... Dar cred că proiectul meu de suflet din acest an a fost recitalul de muzică şi poezie de dragoste pe care l-am susţinut, împreună cu pianista Ioana Maria Lupaşcu, la Ateneul Român... Şi mai pregătesc... Mulţumesc Lui Dumnezeu, e totul bine!

"Proiectul meu de suflet din acest an a fost recitalul de muzică şi poezie de dragoste pe care l-am susţinut, împreună cu pianista Ioana Maria Lupaşcu, la Ateneul Român."

"Am organizat nu una, ci nu mai puţin de cinci tabere."

CV: Joacă la Teatrul  Bulandra

Numele:Daniela Nane
Data şi locul naşterii: 29 noiembrie 1971, Iaşi
Starea civilă: divorţată
Studiile şi cariera:
- În 1991 a câştigat titlul de Miss România
- În 1995 a absolvit Academia de Teatru şi Film
- A urmat masteratul Ligii Europene a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin
- A jucat în piesele „Patul lui Procust", „O scrisoare pierdută" , „Scandal la Palermo", „Fuga", dar şi în filmul „Orient Express"
- A câştigat trei premii Uniter
- În prezent, este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucureşti
Locuieşte în: Bucureşti

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite