Dana Deac a dezvăluit că, după zece ani, are din nou cancer: „Nimeni nu mi-a spus că în urma iradierilor e posibil să faci un alt tip de cancer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Deac îşi doreşte ca blogul ei să fie o sursă de inspiraţie pentru oameni FOTO Arhivă personală Dana Deac
Dana Deac îşi doreşte ca blogul ei să fie o sursă de inspiraţie pentru oameni FOTO Arhivă personală Dana Deac

Apreciata realizatoare de televiziune Dana Deac, în vârstă de 55 de ani, a dezvăluit, că după zece ani, cancerul a recidivat  şi recent a suferit o intervenţie chirurgicală. Dana Deac a hotărât să-şi spună povestea în speranţa că va fi o sursă de inspiraţie pentru oamenii care nu văd soluţia din pricina grijilor.

În textul „Pentru cei care nu văd soluţia“, Dana Deac a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer tiroidian şi a fost operată la Spitalul Memorial din Instanbul. 

„În luna iunie am primit vestea că biopsia unui nodul tiroidian anunţa un nou cancer. De data aceasta geografia bolii mele mă ducea în Turcia. Am primit din nou ajutor. Spitalul Memorial din Istanbul îmi oferea şansa unei operaţii în timp util şi în condiţii excepţionale. (...) Am intrat din nou în lupta pe care am mai dus-o de atâtea ori“, scrie Dana Deac pe blogul personal, lansat la scurt timp după operaţia suferită la mijlocul lunii august. 

Realizatoarea TV a aflat la sfârşitul anului 2007 că are cancer la sân şi a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale. În textul de pe blog, Dana Deac le-a mulţumit celor care i-au fost alături în luptă, precizând că şi notorietatea a jucat un rol important în vindecarea ei.

„Când esti pe micul ecran, viaţa ta nu-ţi mai aparţine în totalitate. Eşti expus şi acest fapt vine la pachet cu notorietatea. Cancerul meu în formă de fluture ar fi fost cunoscut doar de cei apropiaţi mie. Campania declanşată în presă pentru a fi ajutată finaciar, suportul primit din partea Fundaţiei Renaşterea au contat extrem de mult pentru însănătoşirea mea. Ce a urmat de atunci ţine de o istorie personală pe care am împărţit-o cu tot atâţia îngeri, aşa îmi place mie să le spun, dar şi cu tot atâţia detractori. Am trecut prin multe în aceşti zece ani. Dar retragerea mea nu a fost totală. Nu am răspuns niciodată cu aceeaşi monedă celor ce mi-au produs suferinţă. Încercările prin care am trecut m-au înţelepţit. Mi-au arătat adevărata valoare a vieţii. Sunt unul din oamenii care au o istorie plină de lupte, înfrângeri şi victorii, dar fără să fi câştigat bătălia în mod definitiv“, scrie Dana Deac. 

„Eu nu îndemn pe nimeni să refuze iradierile, dar merg pe ideea onestităţii“

Invitată în emisiunea „La Măruţă“, difuzată de Pro TV, Dana Deac a explicat că noul cancer l-a făcut din cauza iradierilor: „Eu, după prima operaţie, am respectat protocolul, am făcut iradieri, am făcut atâtea câte trebuie făcute. Am făcut, evident, şi chimioterapie. Nimeni nu mi-a spus că în urma iradierilor e posibil să faci un alt tip de cancer. Iată că după atâţia ani am făcut a cincea oară cancer. De data asta medicii cu care am vorbit şi care nu au fost puţini au fost foarte senini şi mi-au spus: «Ştiţi de ce aţi făcut din nou cancer? Pentru că aţi făcut iradieri». Conform protocolului medical...“

„Toate etapele prin care am trecut au fost în conformitate cu protocolul medical, nu pot spune că a greşit cineva. Nu mi s-a spus după iradierile pe care le-am făcut pentru cancerul la sân că se poate dezvolta un cancer tiroidian, asta nu mi s-a spus. Acum, când l-am făcut, mi s-a spus cu detaşare: din cauza acelor iradieri aţi făcut acest cancer tiroidian. Eu nu îndemn pe nimeni să refuze iradierile, eu merg pe ideea onestităţii, să i se spună omului. De data aceasta mi s-a spus aşa: dacă faceţi iradierile cu iod, trebuie să alegeţi între două tipuri de cancer – dacă nu faceţi iradierile, puteţi face cancer în zona gâtului, dacă faceţi iradierile, este posibil să faceţi un cancer de glandă salivară sau leucemie. Iată, ai această «şansă» de a alege între cancere…toate chestiunile astea sunt dure, dar e bine ca oamenii să le cunoască“, a mai adăugat Dana Deac. 

Dana Deac a declarat şi că secţia de chirurgie a Spitalului Parhon a fost închisă în luna august, ceea ce a forţat-o să caute ajutor în Instanbul, unde s-a şi operat în condiţii foarte bune. „Mă voi întoarce în Instanbul pentru a face iradierile. De data asta o altă ironie: nu poţi scăpa de acest cancer decât dacă faci iradieri“, a spus Dana Deac. 

Psihologul, un ajutor de nădejde

Jurnalista subliniază că prin intermediul blogului nu îşi propune să dea sfaturi, ci doar să îşi spună povestea: „M-am hotărât chiar să mă filmez şi să postez, să fac un soi de vlog în perioada în care voi avea iradierile cu iod, pentru că pe mine m-ar fi interesat acum, înainte de plecare, să ştiu prin ce trece un om care face astfel de proceduri medicale.“

Mai mult, Dana Deac a menţionat că îşi doreşte ca, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Orange, să promoveze şi diverse proiecte caritabile, printre care unele de susţinere a educaţiei digitale.

Dacă ar da timpul înapoi, omul de televiziune Dana Deac ar schimba modul de viaţă, fiind de părere că este mult mai important să trăim  echilibrat, să nu mai fim atât de implicaţi, să nu mai punem atât de mult la suflet absolut tot ce se întâmplă în jurul nostru, să ne iubim mai mult pe noi înşine, să ne bucurăm de lucrurile şi plăcerile aparent mărunte.  

Dana Deac a mai spus că o ajută foarte mult faptul că merge la psiholog, ceea ce îi dă putere să treacă prin aceste încercări, susţinând că nu poţi traversa asemenea momente singur. 

Dana Deac lucrează în mass-media din anii '90. Este licenţiată în Filosofie la Universitatea Bucureşti şi a urmat numeroase cursuri de perfecţionare în domeniul jurnalismului în Marea Britanie, Statele Unite, Belgia, Polonia şi Grecia. A fost, pe rând, şef de secţie la Programul 3 al radioului public, „Radio în blue jeans“, şef secţie „Veniţi cu noi pe programul doi“, Departamentul Social al TVR 2, redactor-şef la Tele 7 abc, iar din 1998 a fost producător executiv, producător, reporter şi moderator la Antena 1 şi Antena 3.

Dana Deac este cunoscută pentru producţii TV precum „Prezentul simplu“, „Cafeaua cu sare“, „Cutia neagră“, „60 de minute cu Dana Deac“ şi „Reporter Tele 7 abc“. A obţinut patru premii APTR şi un premiu al Clubului Român de Presă.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite