Cum explică experţii colapsul lui Jamie Oliver. Suma uriaşă pe care o datorează celebrul bucătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamie Oliver FOTO Guliver/Getty Images
Jamie Oliver FOTO Guliver/Getty Images

Experţii din domeniu au oferit explicaţii referitoare la colapsul lui Jamie Oliver, după ce maestrul bucătar şi antreprenor a anunţat că afacerea lui a intrat în insolvenţă, zeci de restaurante fiind închise şi peste 1000 de oameni fiind lăsaţi fără loc de muncă.

Jamie Oliver a anunţat marţi, 21 mai, printr-un mesaj publicat pe Twitter, că afacerea lui din Londra a intrat în insolvenţă, declarându-se distrus şi mulţumind tuturor celor care au muncit de-a lungul anilor. Restaurantele internaţionale ale lui Oliver, inclusiv Jamie's Italian, Jamie's Pizzeria şi Jamie's Deli, nu au fost afectate şi îşi vor continua activitatea în mod obişnuit.

Faimosul bucătar-şef datorează acum 81 de milioane de dolari, 22 dintre cele 25 de restaurante cu specific italian au fost închise, pierzându-se astfel aproximativ 1.300 de locuri de muncă.

În ciuda priceperii în bucătărie care l-a transformat într-un star la nivel mondial, se pare că Oliver nu este la fel de inspirat când vine vorba de afaceri. Cel puţin asta este părerea experţilor din industrie care îl învinovăţesc pe bucătar pentru colaps. În prinicpiu, suprapreţul preparatelor şi diversitatea medie în ceea ce priveşte oferta au reprezentat „reţeta“ perfectă pentru dezastrul produs, scrie Daily Mail

   

Experţii susţin că brandul Jamie Oliver a fost folosit ca scuză pentru mărirea exagerată a preţurilor, fără nicio creştere a calităţii alimentelor. Spre exemplu, criticul care studiază piaţa de restaurante Marina O'Loughlin a spus că ar trebui să fie „plătită“ pentru a se întoarce în restaurantul Jamie's Italian din Londra. De altfel, în ediţia din 2017 a ghidului Harden al celor mai bune restaurante din Marea Britanie, lanţul cu specific ita­lian Jamie a fost cel mai prost clasat.

Cercetătorul de piaţă Fiona Cincotta a afirmat că meniul era „prea scump şi nu suficient de divers pentru a concura cu piaţa premium“, iar Brexitul ar fi putut avea un impact, de asemenea. „Chiria mai mare, creşterea inflaţiei, creşterea preţurilor la alimente, nesiguranţa faţă de Brexit şi concurenţa din partea firmelor mai mici şi mai agile au erodat câştigurile companiei în ultimii ani. Deşi nimeni din companie nu a acuzat Brexit-ul pentru situaţia în care se află franciza Jamie Oliver, brandul chefului rezistă încă foarte bine în străinătate, operând 25 de restaurante în alte ţări, inclusiv în Irlanda. Insolvenţa lasă loc de întrebări despre cum situaţia şi schimbările ar fi putut fi gestionate mai bine“, a mai adăugat aceasta.

jamie oliver foto profimedia

De asemenea, experţii mai spun că recenziile slabe din online ar fi putut contribui la scăderea reputaţiei restaurantelor lui Oliver, în timp ce alte aplicaţii de livrare a mâncării, precum Uber Eats, au cucerit piaţa, lăsând cheful în imposibilitatea de a-şi salva brandul. 

Şi TripAdvisor a marcat recent filiala lui Jamie din Covent Garden ca fiind „şocantă“, „deloc deosebită“ şi prea scumpă.

Josh Singh, un angajat care lucrează în Birmingham, a declarat: „În primii ani a fost un restaurant frecventat, dar cred că de-a lungul timpului mesajul s-a pierdut. Compania s-a transformat în acel restaurant mediu stradal în loc de un restaurant celebru“. 

Şi un alt membru anonim al personalului a adăugat că restaurantul „a devenit prea comercial“ şi că „în nopţile aglomerate se simţea ca o bandă rulantă. De ce să plăteşti 100 de euro în plus pentru o masă atunci când te simţi sub presiune să o mănânci repede? Ai putea la fel de bine să mergi la McDonalds“.

Gareth Ogden, contabil autorizat Haysmacintyre, a declarat: „Chiriile ridicate, combinate cu ratele de afaceri crescânde au fost centrul crizei recente a lui Jamie Oliver. Într-un sector în plină ascensiune, în special pe piaţa italiană, menţinerea calităţii, fiabilităţii şi a diferenţei este imperativă pentru supravieţuire. Brandul lui Jamie este probabil vinovat de supraexploatare şi şi-a pierdut pasiunea şi zelul fondatorului său faţă de momentul de maximă notorietate, acela când a fost lansat pe piaţă“.

Simon Mydlowski, expert în industria ospitalităţii, a declarat că Jamie nu a reuşit să ţină pasul cu tendinţele din acest sector.

   

Cunoscutul bucătar a deschis Jamie's Italian în 2008, bazându-se pe ingredinte de calitate. Însă în domeniu, în ultimii ani, au apărut tot mai multe astfel de localuri, inclusiv cele de tip fast-food, care se promovează printr-o ofertă bazată tot pe ingrediente proaspete.

Jamie Oliver a investit milioane de lire sterline în afacerea lui, dar a fost nevoit să se dea bătut în faţa „furtunii perfecte“ - aşa cum o numea într-un interviu acordat Financial Times - a chiriilor, salariilor, costurilor mâncării şi a impactului Brexit.

Încă din anul 2018 s-a aflat că Jamie Oliver este într-o situaţie dezastruoasă, iar afacerea sa este în pericol după ce acumulase datorii de peste 80 de milioane de euro. La acea vreme, vedeta de televiziune le-ar fi cerut administratorilor restaurantelor să reducă chiriile în speranţa că nu va intra în faliment, după ce în 2017 compania lui Oliver a raportat pierderi de 10 milioane de lire sterline. Tot în 2017, maestrul bucătar a fost nevoit să închidă şase restaurante, dar şi lanţul de pizzerii Union Jack.

Jamie Oliver, născut pe 27 mai 1975, în comitatul Essex din Anglia, este un maestru bucătar celebru în Marea Britanie, supranumit „Naked Chef“ („Bucătarul dezbrăcat“). Este cunoscut în special pentru conceperea unor reţete pentru preparate sănătoase inspirate din gastronomia britanică tradiţională. Celebritatea i-a adus numeroase contracte cu mai multe posturi de televiziune, unde prezintă show-uri culinare.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite