Cristina ICH regretă scandalul strângerii de fonduri pentru Institutul Cantacuzino şi oferă explicaţii: „Nu am luat bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina ICH FOTO Facebook
Cristina ICH FOTO Facebook

Influenceriţa Cristina ICH a reacţionat după scandalul strângerii de fonduri pentru Institutul Cantacuzino organizată de platforma chiareu.ro, într-un interviu pentru Pagina de Media.

Cristina ICH, unul dintre influencerii care colaborează cu platforma chiareu.ro pentru o campanie de strângere de fonduri pentru Institutul Cantacuzino, a reacţionat după scandalul în care a fost implicată asociaţia. 

Blamată de fanii ei de pe Instagram pentru faptul că promovează mai degrabă o „loterie“ decât o campanie de strângere de fonduri, dar şi pentru faptul că ar fi acceptat să fie plătită din donaţii, Cristina ICH şi-a pus cenuşă-n cap. Ea a explicat într-un interviu pentru Pagina de Media că a fost informată greşit, dar şi că la mijloc a existat „o greşeală de comunicare“. 

Pe contul ei de Instagram, Cristina ICH le răspundea virulent celor care o criticau, fiind de părere că „marketingul se plăteşte“. 

„Eu cu reacţia mea, care a fost ca a unei mahalagioaice în târg, am alimentat reacţia lor. E tardiv să o spun că am venit cu acel video şi i-am provocat. Greşeala de comunicare şi cu reacţia mea necontrolată au dus la tot acest scandal“, a declarat influenceriţa pentru sursa citată. 

Cum a început scandalul 

La sfârşitul săptămânii trecute, Cristina ICH îşi îndemna cei 700.000 de urmăritori să doneze pentru Institutul Cantacuzino, printr-un clip video, cu scopul de a strânge 100.000 de donatori pentru platforma Chiareu.ro.

Duminică, Zoso.ro publică o postare în care arată că platforma Chiareu.ro, pe care o susţine Cristina ICH, împarte banii din donaţii către un premiu pentru donatori, care constă într-un apartament de lux, către influenceri şi abia apoi către cauză.

Captură foto zoso.ro 

image

Platforma îndeamnă la donat sume cuprinse între 10 euro şi 100 de euro pentru Institutul Cantacuzino. Drept răsplată, donatorii intră automat într-o tombolă unde au şansa să câştige un apartament de lux în nordul Capitalei. 

„#Staiacasăşidonează şanse pentru cumpărarea echipamentelor de testare şi diagnosticare rapidă pentru COVID-19. Fii #eroudeacasă şi poţi câştiga o casă. Împreună trecem testul umanităţii“, se arată pe platformă. 

Câştigă toată lumea, câştigă şi spitalul, care e problema?  Cristina ICH

Mai multe persoane au criticat modul de funcţionare. Printre ele se numără Corina Vinţan şi Andra Nistor. Ele au subliniat faptul că e mai degrabă o loterie decât strângere de fonduri. 

„Ce m-a şocat foarte tare a fost fix ecranul de pe site în care se vorbeşte de distribuţia banilor. Aşa cum spune platforma, banii merg – o parte către cauză, o parte către premiu şi o parte către marketing. Bineînţeles, nu se specificări nicăieri cât înseamnă «o parte». Deci, în momentul de faţă, nu se ştie exact câţi bani vor fi donaţi. O parte!“, scria Andra Nistor pe blogul său.

Corina Vinţan scrie: „Mi se pare exagerat dacă nu de-a dreptul vulgar şi deplasat. Să nu mai zic că poate fi interpretat ca ţeapă. Domnilor, nu sunt vremuri să plăteşti influenceri pentru a cere bani populaţiei. (...) Apoi, din banii populaţiei să cumperi un apartament de lux?? (...)“

Captură foto zoso.ro

image

Reacţiile critice la adresa Cristinei ICH nu au întărziat să apară, iar influenceriţa reacţionează agresiv, printr-o serie de postări la adresa contestatarilor, postări care alimentează şi mai tare scandalul, notează Pagina de Media. 

„Câştigă toată lumea, câştigă şi spitalul, care e problema?“, spunea Cristina ICH pe Instagram. 

După scandal, pe platforma chiareu.ro apar modificări repetate şi sunt trecute iniţial următoarele procente: cel puţin 70% merg către cauză, maxim 20% merg către media şi premiu, maxim 10% către cheltuieli de operare. 

Ulterior, asociaţia a anunţat că 90% din bani vor fi donaţi către Institutul Cantacuzino. 

„Nu-mi pare rău că am intrat în campanie, îmi pare rău că n-am ştiut să mă informez despre ce e vorba. Eu făceam pe Instagram un scandal mahalagistic, desprins din Caragiale, dar eu nu ştiam de ce mă acuză oamenii aceia. N-am luat niciun ban. Eu am văzut textul de pe site-ul lor, că influencerii îşi iau banii din donaţii, după ce el a fost postat pe Facebook. I-am sunat imediat să-i întreb ce e cu acea aberaţie“, spune Cristina ICH acum, potrivit sursei citate. 

„Campania am făcut-o gratis. Banii mei ar fi venit din drepturile de imagine, dacă filmuleţul făcut de mine ar mai fi ajuns şi pe alte platforme“, a adăugat ea.

Cine se află în spatele platformei chiareu.ro şi ce explicaţii a oferit 

Contactat de Paginademedia.ro, cel care pornit proiectul, Bogdan Cârcu, a explicat că „e un sistem nou pentru Romînia care să îi încurajeze pe cei care altfel nu ar fi donat pentru o cauză anume“. 

În plus, spune el, în afară „există modele aproape identice: omaze.com sau 1picasso100euros.com“. Ambele dau premii la tombolă celor care donează.

Bogdan Cîrcu a admis însă că lipsa de transparenţă a fost o greşeală de comunicare: „Da, iniţial de pe site se putea înţelege că banii din donaţii se împart la trei: către premii şi cheltuieli de organizare, către influenceri (bloggeri, vloggeri, media) şi către cauză. Am pus apoi şi procentele: în cazul donaţiilor pentru Institutul Cantacuzino, 90% din donaţii merg către cauză. În celelalte campanii ale platformei, cel puţin 70% merg către cauza respectivă, cel mult 20% pentru media şi premiu (influenceri, vloggeri, actori) şi 10% către cheltuieli de operare ale platformei“. 

El a adăugat: „Orice ONG are cheltuieli de operare, pe care şi le acoperă tot din donaţii. Chiar şi în cazul SMS-urilor umanitare, parte din sumă se duce către cheltuielile tehnice. Pentru Institutul Cantacuzino am semnat contract de sponsorizare. S-au strâns deja 42.000 de euro pe care îi vom dona în curând. Campania urmăreşte să atragă 100.000 de donatori. Apartamentul dat ca premiu este deja cumpărat. Indiferent dacă ajungem sau nu la 100.000 de donatori până la 31 decembrie, tombola va fi organizată şi se va da premiul. Din totalul donaţiilor, 90% din bani merg la institut. Săptămânal sau luna le vom da banii“. 

Cine este Bogdan Cârcu:

Bogdan Cârcu este Fundraiser chiareu. Până în urmă cu zece ani, a deţinut compania de curierat Curiero. Firma, cu probleme financiare la momentul respectiv, în insolvenţă, a fost preluată de Octavian Radu. 

Ulterior, Cârcu a lansat o altă companie de curierat - CRX Curier Român Expres - intrată, de asemenea, în insolvenţă în 2013.

În prezent, familia Cârcu deţine compania Mutualis IFN, instituţie financiară nebancară care acordă credite societăţilor comerciale.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite