Cristina Bălan, dezamăgită după lansarea piesei: Chiar trebuie să mă duc la una din găştile care sunt acceptate pe radio, să pun banii pe masă şi să cumpăr un hit?

Cristina Bălan, dezamăgită după lansarea piesei: Chiar trebuie să mă duc la una din găştile care sunt acceptate pe radio, să pun banii pe masă şi să cumpăr un hit?

Cristina Bălan se declară dezamăgită, dar nu învinsă FOTO Eduard Enea

Cristina Bălan, câştigătoarea sezonului cinci al show-ului „Vocea României“, se declară dezamăgită de industria muzicală, dezvăluind că posturile de radio au refuzat să-i difuzeze noul single, „Unbreakable“, pe motiv că e „prea bun“  sau „nepotrivit ca sound“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cristina Bălan a lansat recent videoclipul piesei „Unbreakable“, în care apar soţul artistei, Gabriel, şi cei doi gemeni ai cuplului, Toma David şi Matei Nikolas, în vârstă de trei ani. Atât piesa, cât şi videoclipul au fost comparate cu cele de peste hotare, fiind percepute drept diferite faţă de ce ne-a obişnuit industria muzicală românească în ultimul timp. 
 
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Cristina Bălan a explicat că a scris versurile piesei „într-o perioadă confuză şi lipsită de certitudini pe plan profesional“ şi o descrie drept „un imn, o declaraţie, o avertizare.“ „Versurile, simple cum sunt ele, spun foarte multe, dacă laşi sufletul să le înţeleagă. Aşadar, eram cam în pom cu albumul, cu piesele, nu ştiam care ar trebui lansată, depindeam de producători, să-mi înţeleagă pornirile artistice şi să le îmbrace corespunzător. «Greşeala» mea din ultimii ani este că mai toate piesele pe care le-am compus sunt piese de stare, de suflet, cu mesaj. Mai puţine fiind cele de dansat sau de ascultat la un grătar“, scrie cântăreaţa. 
 
După mai multe încercări cu „pioni de primă mână, difuzaţi pe radio“, a ajuns să colaboreze din nou cu Vanotek şi descrie cum s-a lovit de faptul că trebuia să facă o piesă comercială: „El a venit cu un demo care mi-a atras atenţia încă de la prima audiţie, deşi forma de atunci era departe de cea finală. Avea versuri în română, însă nu mă reprezenta subiectul lor şi am decis că voi scrie eu ceva. Aşa că m-am apucat de lucru şi am creat un text în engleză, pentru că aşa am simţit, fără vreo intenţie sau alta. I-am trimis lui Vano acea primă versiune, cu strofele modificate şi tot restul personalizat. Răspunsul lui a fost că-i place, dar că am complicat eu strofele pe alocuri şi mi-a sugerat cum să le modific ca să fie mai uşor de reţinut (comercial, adică). Iniţial am fost reticentă, pentru că asta însemna să schimb şi anumite versuri, apoi Vano a propus să le schimb cu totul, fiindcă nu-i sunau bine (da, da, v-aţi prins, comercial). Zile în şir mi-am bătut capul cu zeci de variante şi ajunsesem să cedez, chiar aveam termen-limită, iar în noaptea dinaintea lui am început să scriu versurile care aveau să rămână. Vano avusese dreptate şi simţeam că tabloul e complet.“
 
 
Cristina Bălan: „Când ai câştigat Vocea României înoţi în valută şi lumea ştie că ai, iar mâinile stau întinse ca ramurile copacilor“
 
Cristina Bălan este deranjată şi de felul în care a colaborat cu anumiţi oameni, care au profitat de faptul că a câştigat trofeul „Vocea României“ şi premiul în valoare de 100.000 de euro. „Vanotek a venit cu ideea de orchestră la refrenul final şi, deşi era din scurt, am reuşit să bifăm şi asta (cu un preţ, desigur, de aproximativ 1.800 lei, că na, când ai câştigat «Vocea României» înoţi în valută şi lumea ştie că ai. Şi mâinile stau întinse ca ramurile copacilor care te fac să te apleci pe potecă)“, a dezvăluit artista. 
 
De asemenea, Cristina spune că avea impresia că oamenilor le este dor de profunzime, de emoţie, de sensibilitate, de muzică, precizând că piesa „Unbreakable“ înseamnă foarte mult pentru ea. „Vreau să subliniez că «Unbreakable» nu e doar o piesă pe care am lansat-o pentru că trebuia şi pentru că lumea aştepta după colţ să vadă cu ce vine aia de-a câştigat Vocea României în detrimentul altor favoriţi, sau pentru fanii mei, care m-au susţinut şi votat şi care merită tot ce am eu de oferit, muzical. «Unbreakable» este imnul celor care ştiu că puterea lor stă în ceea ce simt. În ceea ce gândesc şi fac“, mai scrie Cristina. 
 
Piesa Cristinei Bălan nu e la radio pentru că e „prea bună“
 
Artista afirmă însă că radiourile nu au înţeles ce vrea să transmită şi consideră piesa „prea bună“ sau „nepotrivită ca sound“: „Eu nu pot fi altfel şi nu vreau să scot piese «pe trend», goale de orice fărâmă de artă. Nu vreau să cânt despre buci şi sex, mereu sex, că numai asta se pare că mai caută omul modern. Nici despre cât de şmecheră sunt, ce valoare am şi alte subiecte sterile în opinia mea. Da, e loc şi pentru astea. Dar oare nu mai e loc deloc pentru piese «ca afară»? Când o piesă sună ca cele din occident, lucrată cu atâta profesionalism, când piesa ţi-e comparată cu Pink şi Adele, Beyonce sau Sia, nu se găseşte loc pentru ea pe niciun post  românesc? Chiar trebuie să mă duc la una din găştile de producţii muzicale care sunt acceptate pe radio, să pun banii pe masă şi să cumpăr un hit? Bani am. Dar speram să existe loc şi pentru altceva. Da, sunt dezamăgită. Dar nu înfrântă. Pentru mine nu se opreşte aici. Pentru că eu nu cânt să fiu vedetă, să fac bani sau să am fani. Cânt de când mă ştiu, pentru că asta mă bucură. Creez melodii, versuri, pentru că viaţa mă inspiră. Aşa cum au făcut-o primii oameni, când au descoperit sunetele. Până la urmă, iată că am de luptat în continuare. Şi voi lupta, fiindcă nu pot să mă reneg sau să mă transform în ceea ce nu sunt.“
 
Pe de altă parte, Cristina aminteşte şi de micuţii ei, care au Sindromul Down, spunând că piesa e pentru ei: „Ei sunt cu adevărat inspiraţia mea. Judecaţi de unii, neacceptaţi de alţii, priviţi cu milă sau cu îngăduinţă de cele mai multe ori şi de prea puţine ori cu dragoste şi înţelegere, aceşti copii nu au decât iubire şi bucurie de dăruit, aşa cum e sufletul lor, pur şi deschis. Să vă mai spun cum atitudinea unor «amici» s-a schimbat din momentul în care au aflat că picii noştri au Sindromul Down? Oameni care până atunci erau apreciativi la adresa noastră, ne-au întors spatele şi ne-au ignorat... Nu-i bai, fiecare are propria măsură pentru tot ce percepe. Ciulinul nu poate face zmeură...“
 
Artista şi soţul ei au precizat că au ales să vorbească public despre micuţii lor pentru că vor să atragă atenţia asupra copiilor cu Sindrom Down şi vor să întindă o mână de ajutor şi altor părinţi aflaţi în situaţii similare.
 
Contestată pentru apartenenţa din trecut la Impact, una dintre cele mai de succes trupe româneşti ale anilor 2000, şi apreciată pentru talentul incontestabil, Cristina Bălan, din echipa lui Tudor Chirilă, a fost desemnată de voturile telespectatorilor câştigătoarea trofeului „Vocea României“ şi a premiului în valoare de 100.000 de euro. 
 
Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ la scurt timp după terminarea show-ului, Cristina a declarat că decizia publicului a fost surprinzătoare, afirmând că a pornit de pe ultima poziţie în perspectiva multor oameni: „S-a vorbit foarte mult despre «consacrarea» mea şi am fost blamată pentru participare, deşi regulamentul permite inclusiv preşedintelui României să se înscrie, dacă îşi doreşte.“ 
 
Cristina Bălan a fost prezentă şi în studioul Adevărul Live, unde a vorbit despre curajul de a reveni în industria muzicală din România, despre ce a însemnat succesul de la „Vocea României“, care au fost motivele participării, dar şi ce planuri de viitor are. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: