Constantin Trofin, prezentator TV: „Studenţii m-au ales decan de suflet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Trofin  nu a renunţat niciodată  la mustaţă
Constantin Trofin nu a renunţat niciodată la mustaţă

Prezentatorul emisiunii „La mustaţă“ de pe TVR2 este clujean şi predă cursuri de jurnalism la Universitatea Babeş Bolyai. Constantin Trofin este asistent doctorand la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Săptămânal, face naveta Bucureşti-Cluj cu avionul.

Adevărul: Mustaţa pare o obsesie a dumneavoastră. Aţi dat un titlu inspirat pentru emisiunea pe care o prezentaţi la TVR 2 şi în toate interviurile spuneţi o istorioară despre mustaţă. V-o asumaţi ca făcând parte din identitatea dumneavoastră?

Constantin Trofin: Mustaţa nu este o obsesie. Este un semn caracteristic. Da, face parte din identitatea mea. Am avut-o şi pe prima poză de buletin de la 14 ani. Am crescut împreună, ne înţelegem bine, mă enervează rar, când mănânc ciorbă. Atunci când am tăiat-o, rar şi de obicei din greşeală, m-am simţit trist şi ciudat.

Sunteţi profesor la Cluj, la Universitatea Babeş Bolyai. Ce disciplină predaţi şi ce relaţie aveţi cu studenţii?

Le predau studenţilor jurnalişti clujeni de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Eu lucrez în Departamentul de Jurnalism. Predau cursuri practice de jurnalism de televiziune, producţie de televiziune, videojurnalism şi conduc o parte dintre grupe la atelierul TV, unde se face ceea ce se învaţă la curs. Sunt asistent doctorand, îmi fac teza „Politică şi televiziune", n-am terminat-o încă şi de aceea sunt asistent. Îmi plac studenţii, îmi dau energie, iar ei m-au ales decan de suflet al promoţiei 2011, la fel au făcut şi cei din 2010.

Clujul este oraşul în care v-aţi născut şi în care locuieşte familia dumneavoastră. Cum vă descurcaţi cu naveta?

Clujul e „acasă". Familie, amintiri, prieteni, casă, căţei, etc. Merg în fiecare weekend să-mi văd familia, să-mi ţin orele la facultate, să tund iarba şi să mă umplu cu energie. Cum fac unii naveta cu autobuzul, o fac eu cu avionul. M-am obişnuit. Din biroul meu din TVR până acasă, la Cluj, fac cam tot atât cât aş face dacă aş locui în Pantelimon. 

Constantin Trofin, surprins în diverse ipostaze din emisiunea pe care o prezintă la TVR 2  Foto: Ştefan Stoica

Bucureşti sau Cluj? Care oraş vă oferă mai multe oportunităţi profesionale?

Bucureştiul. Până la urmă, aici s-au concentrat televiziunile naţionale şi oamenii talentaţi şi cu experienţă din toată ţara. Am crezut în urmă cu câţiva ani altfel, dar m-am convins că mai e mult de lucru la maturitatea patronilor locali de presă.

Constantin Trofin, surprins în diverse ipostaze din emisiunea  pe care o prezintă la TVR 2


Aţi făcut emisiuni şi aţi avut o firmă de producţie TV împreună cu prietenul dumneavoastră Ovidiu Uscat. Mai funcţionează firma şi relaţia?

Sigur, aceea a fost o etapă. O etapă bună, cu multe realizări. Ovidiu este fratele colegului şi prietenului meu Adrian Uscat, azi mândru cetăţean al Bundesrepublik Deutschland. Aşa ne-am cunoscut. Firma noastră de producţie nu mai funcţionează. Eu sunt redactor-şef în TVR, Ovidiu e producător independent. Chiar acum o săptămână ne-am văzut la festivitatea de încheiere a anului şcolar. Copiii noştri învaţă la aceeaşi şcoală. Altfel, eu sunt în Bucureşti de luni până vineri, Ovidiu sâmbăta şi duminica şi, deşi împărţim acelaşi apartament, nu apucăm să ne vedem. Suntem ca soarele şi luna. Hotărâţi voi care cine e.


V-aţi distanţat de umor şi acum realizaţi o emisiune mai „serioasă" la TVR 2. Cum aţi făcut schimbarea?

Nu m-am distanţat deloc de umor. Sper că emisiunea mea e plină de umor, de un umor inteligent. Sigur, nu râzi în hohote (uneori se întâmplă şi asta), dar poţi savura o discuţie liberă cu oameni deştepţi. Şi oamenii deştepţi au umor.

Constantin Trofin,în diferite ipostaze la TVR 2  Foto: Ştefan Stoica

Cum caracterizaţi emisiunea „La mustaţă"?

Emisiunea aceasta transmite o stare. Râzi, faci băşcălie de cei care-ţi strică ziua, de la politicieni la idioţi şi apoi ai şansa unei experienţe unice într-o discuţie liberă, amuzantă, lipsită de ură şi de încrâncenare cu cei mai faini oameni pe care-i pot găsi. Şi mai asculţi şi o muzică bună. E plăcut şi reconfortant şi, atâta vreme cât invitaţii şi publicul gândesc la fel, e bine.

În perioada studenţiei aţi avut o trupă de umor, aţi câştigat şi premii... Ce înseamnă umorul pentru dumneavostră?

Umorul face parte din filosofia mea de viaţă. Încrâncenat, trist, lipsit de generozitate, fără să comunici, trăieşti puţin şi cenuşiu. De multe ori, am senzaţia că asta e principala diferenţă între noi şi occidentali. Nu ştim să ne bucurăm de ceea ce avem.

"Mustaţa nu este o obsesie. Este un semn caracteristic. Da, face parte din identitatea mea. Am avut-o şi pe prima poză de buletin de la 14 ani. ''

INFO

"Cum fac unii naveta cu autobuzul, o fac eu cu avionul. M-am obişnuit. Din biroul meu din TVR până acasă, la Cluj, fac cam tot atât cât aş face dacă aş locui în Pantelimon. "

Constantin Trofin, mini CV

Constantin Trofin (48 de ani) a fost moderatorul şi producătorul unor emisiuni TV ca „Ştirile de sâmbăta asta" (TVR, 1998 - 2002), „Canal TV" (Antena 1, 2002 - 2003), „Canalul de ştiri" (Antena 1, 2003- 2006), „Dis de seara" (TVR, 2006 - 2007). A fost de trei ori laureat al Premiului Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR). A câştigat Premiul Mediafest organizat de Media PRO. A absolvit mai multe stagii de jurnalism la Cardiff, Marea Britanie şi Center for Independent Journalism, Budapesta. A fost bursier în Professional Media Project - Freedom House - USA. În 2001 a absolvit cursul de managementul producţiei de televiziune organizat de The Thomson Foundation şi TVR.

info
Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite