VIDEO Compozitorul James Last, liderul trupei Big Band, a murit la vârsta de 86 de ani

A murit muzicianul James Last, liderul trupei Big Band

Compozitorul şi dirijorul James Last a murit la vârsta de 86 de ani, „în pace şi în prezenţa familiei“, în imobilul său din Statele Unite ale Americii, a anunţat managerul acestuia. James Last era un renumit muzician german, instrumentist, compozitor şi dirijor, cu o carieră muzicală impresionantă în calitate de lider al trupei Big Band.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Odată cu moartea sa am pierdut un ambasador unic a cărei limbă expresivă şi atotcuprinzătoare a fost muzica. Ne luăm la revedere de la omul, prietenul şi vizionarul care prin puterea lui impresionantă, deschidere, profesionalism, modestie şi dragoste de viaţă a servit ca model şi sursă de inspiraţie pentru multe generaţii din întreaga lume“, a mai spus managerul lui.

James Last a vândut milioane de albume cu marca „muzică fericită“ şi timp de mulţi ani a apărut în mod frecvent la posturile de televiziune din Marea Britanie. Ultima apariţie a acestuia a avut loc la Royal Albert Hall, din Londra, ca parte a unui turnei de adio, decizia de a se retrage venind după ce s-a îmbolnăvit grav, scrie BBC.

James Last şi-a început cariera muzicală în 1960, atunci când a început să facă înregistrări instrumentale alături de orchestra care îi purta numele, care includea şi un cor.

Născut Hans Last, compania de înregistrări i-a schimbat numele în „James“ pentru a suna mai puţin german în clipa în care şi-a făcut debutul în Marea Britanie, chiar dacă nu a fost informat despre schimbare.

Pe parcursul carierei a lansat 65 de albume doar în Marea Britanie (peste 200 de albume în total), iar în timpul apogeului său reuşea să realizeze şi două albume pe lună. În acest mod şi-a adunat un număr consistent de fani, chiar dacă puriştii muzicii nu erau de acord cu versiunile reorchestrate ale unor melodii clasice.

Boala acestuia i-a pus viaţa în pericol în luna septembrie a anului trecut, făcându-l să realizeze că „un om plin de planuri nu doar că trebuie să îşi încetinească pasul vieţii, ci şi să renunţe la viaţa de turneu cu totul“. „Nu pot să vorbesc despre adio, e un sentiment groaznic“, declara Last pentru BBC. Un serviciu public memorial va avea loc în Hamburg, în săptămânile următoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: