Cine este jurnalistul de investigaţie care a demascat abuzurile lui Weinstein şi care a fost motivul personal pentru care a luat atitudine: tatăl lui este un celebru regizor

Cine este jurnalistul de investigaţie care a demascat abuzurile lui Weinstein şi care a fost motivul personal pentru care a luat atitudine: tatăl lui este un celebru regizor

Harvey Weinstein riscă până la 25 de ani de închisoare dacă se ajunge în instanţă şi se aduc dovezi ale abuzurilor comise FOTO Guliver/Getty Images

Abuzurile sexuale comise de producătorul Harvey Weinstein au fost timp de mai multe decenii un „secret“ ştiut de toată lumea. Deşi unii dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori de la Hollywood au recunoscut că erau la curent cu agresiunile mogulului american, aceştia au ales să menţină tăcerea. Scandalul a izbucnit, însă, datorită unui cunoscut ziarist de investigaţie, nimeni altul decât fiul controversatului Woody Allen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel care s-a ocupat de dezvăluirea abuzurilor lui Weinstein a fost jurnalistul Ronan Farrow (29 de ani), fiul regizorului Woody Allen cu actriţa Mia Farrow. Tânărul este angajat ca reporter de investigaţie la revista The New Yorker, scrie Agerpres.
 
Potrivit Businees Insider, Ronan Farrow a fost atât de motivat să-şi ducă investigaţia la bun sfârşit încât a lipsit chiar de la nunta surorii sale, Quincy Farrow, de pe 7 octombrie, iar articolul care arunca în aer industria filmului american a fost publicat pe 10 octombrie. 
 
După publicarea mărturisirilor a peste 30 de actriţe şi modele, printre care se numără Angelina Jolie şi Gwyneth Paltrow, multe femei şi-au făcut auzite vocile pentru a denunţa public că au fost hărţuite sau chiar violate de Weinstein.

Ronan Farrow FOTO Getty Images
 
Se pare, însă, că tânărul jurnalist a avut un motiv personal pentru a-l demasca pe unul din principalii aliaţi ai tatălui său.
 
Timp de o perioadă scurtă, Woody Allen a fost ocolit de Hollywood din cauza unor denunţuri de abuzuri din partea fostei sale soţii, actriţa americană Mia Farrow, care l-a acuzat că şi-a molestat fiica adoptivă, o acuzaţie pe care cineastul a negat-o mereu. 

Regizorul newyorkez a rămas astfel fără finanţator pentru a-şi produce filmele. Deşi industria filmului i-a întors spatele, Woody a găsit pe cineva care să mizeze pe el, nimeni altul decât Harvey Weinstein, cu care a început o colaborare prolifică, culminată cu una din capodoperele sale „Bullets over Broadway“(1994), scrie ziarul spaniol ABC, citat de Agerpres. 

În ciuda colaborării cu Weinstein la mai multe filme, Allen a spus că nu a auzit de nicio acuzaţie de viol sau hărţuire sexuală. „Toată povestea Harvey Weinstein este tristă pentru toată lumea implicată. Tragică pentru bietele femei care sunt implicate, tristă pentru Harvey pentru că viaţa lui a fost dată peste cap. Nu există învingător în această poveste, este doar foarte tristă pentru acele biete femei care au fost nevoite să treacă prin asta“, a declarat recent Woody Allen citat de News.ro.  
 
Crescut într-un climat familial complex, cu acuzaţii de pedofilie lansate împotriva tatălui său de mama şi de sora sa, Ronan Farrow a decis să lanseze o investigaţie asupra practicilor scandaloase în care era implicată industria de la Hollywood, avându-l ca epicentru pe Harvey Weinstein.
 
Woody Allen şi Mia Farrow FOTO Zimbio
 
Farrow a încercat să publice reportajul la postul NBC, care a fost însă respins „din lipsă de probe“, scrie Business Insider. Directorii executivi ai companiei mass-media i-au spus jurnalistului că, în ciuda interviurilor cu mai multe femei, dar şi a unei înregistrări audio în care Weinstein admite că a constrâns un model să întreţină relaţii sexuale cu acesta, dovezile strânse nu erau suficiente pentru a publica un asemenea material incriminator. 
 
Ulterior el a aflat că doi jurnalişti de la The New York Times urmăreau acelaşi fir şi că aflaseră aceleaşi fapte pe care le descoperise şi el. Farrow s-a adresat astfel ziarului, punându-şi în aplicare răzbunarea, denunţându-l pe „binefăcătorul“ tatălui său şi criticând întreg sistemul. 
 
Potrivit Page Six, mai multe trusturi media precum CNN, ABC şi CBS sunt interesate să lucreze cu tânărul Ron Farrow, care şi-a petrecut ultimii şapte ani la NBC, ca reporter de investigaţie. 

Amintim că după ce jurnaliştii de la The New York Times au publicat un articol în care au dezvăluit o parte dintre abuzurile mogulului, peste 30 de femei l-au acuzat pe producătorul american de film Harvey Weinstein (65 de ani) că le-a hărţuit sexual, le-a violat şi le-a şantajat, printre acestea numărându-se nume de top de la Hollywood - Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Asia Argento, Ashley Judd, Léa Seydoux şi Cara Delevingne. 
 
Foarte multe voci susţin că Harvey Weinstein a reuşit să-şi ascundă abuzurile vreme de 30 de ani cu complicitatea oamenilor din industrie. În timp ce unii neagă că ar fi ştiut, alţii recunosc voalat că ştiau unele detalii şi recunosc că producătorul a avut o influenţă extraordinară şi a fost de neatins până acum. George Clooney însă a declarat tranşant că toţi cei din industrie sunt complici şi că zvonurile au apărut încă din anii '90, dar nimenu nu a fost interesat să cerceteze. Totuşi, starul, care a admis că a fost prieten bun cu Weinstein vreme de 20 de ani, a precizat că nu cunoştea gravitatea faptelor sale. 
 
După izbucnirea scandalului, pe lângă oprobriul public, Harvey Weinstein a fost concediat de la propria companie, a fost părăsit de soţie, a fost suspendat din organizaţia care decernează premiile BAFTA şi de Academia Americană de Film, care decernează Oscarurile, şi este anchetat de Poliţia metropolitană din Londra şi de New York Police Department (NYPD), riscând până la 25 de ani de închisoare dacă se ajunge în instanţă şi acuzaţiile sunt dovedite, având în vedere că multe dintre ele s-au petrecut în urmă cu zeci de ani. 

De asemenea, scandalul sexual a generat o campanie online despre hărţuirea sexuală, la care participă milioane de femei din întreaga lume, care îşi fac curajul să împărtăşească public propriile lor experienţe de hărţuire sexuală şi abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo“.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: