Cine este Adrian Sârbu? „Părintele“ unui imperiu media şi al „Generaţiei Pro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Sârbu FOTO Mediafax
Adrian Sârbu FOTO Mediafax

Discret, Adrian Sârbu a construit în România, într-o perioadă de aviditate informaţională, un adevărat imperiu media, care i-a adus, pe lângă o avere fabuloasă, şi un respect greu de descris în cuvinte al celor pe care i-a format. El a influenţat zeci de generaţii şi a adus un nou concept în materie de televiziune şi divertisment. Adrian Sârbu a fost reţinut, luni seară, pentru 24 de ore, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Adrian Sârbu, „părintele“ unui imperiu media

Imperiul media al lui Adrian Sârbu începe să ia fiinţă în 1991, atunci când acesta lansează agenţia de ştiri Mediafax, precum şi primul radio privat local, Pro FM. După doar doi ani, Adrian Sârbu pune bazele şi grupului MediaPro, ce urma să deruleze operaţiuni de producţie şi distribuţie de film, televiziune, radio, informaţie şi internet în România, cât şi în străinătate. Poate cea mai inspirată decizie a lui Adrian Sârbu are loc în 1995 atunci când, alături de Ion Ţiriac şi Ronald Lauder, fondatorul CME (Central European Media Enterprises), lansează postul de televiziune Pro TV, ajuns în scurt timp lider de piaţă.

Brandul deosebit de puternic al postului Pro TV avea să fie construit cu mult profesionalism, având în vedere că la acel moment România îşi dorea un parcurs pro-european, pro-NATO, după zeci de ani de comunism. Mai mult decât atat, avea să se formeze o „generaţie Pro”, datorită emisiunilor de tipul „Te uiţi şi câştigi“, „Roata norocului“ sau „Alege A.S.I.A”. Tot Adrian Sârbu este cel responsabil cu lansarea posturilor de televiziune AcasăTV, ProCinema şi a site-ului Sport.ro si achizitionarea licentelor pentru MTV Romania.

De-a lungul timpului, în cadrul posturilor de televiziune înfiinţate de Adrian Sarbu s-au lansat nenumărate vedete: Andreea Esca, Andi Moisescu, Florin Călinescu, Andrei Gheorghe. O altă prezentatoare marcantă a postului a fost şi Teo Trandafir, care a venit în Pro TV după ce lucrase iniţial în echipele televiziunilor Tele 7abc şi Antena 1. 

image

Adrian Sârbu la Gala Mediafax 20 de ani FOTO Mediafax

Adrian Sârbu, românul cu cea mai înaltă funcţie într-o multinaţională

În 2009, Adrian Sârbu devenea românul cu cea mai înaltă funcţie deţinută într-o multinaţională, după ce fusese numit Chief Executive Officer (CEO) la compania Central European Media Enterprises (CME), acţionarul majoritar al Pro TV. Din fotoliul acelei funcţii, Adrian Sârbu coordona operaţiunile din cele şapte ţări în care grupul era prezent cu nu mai puţin de 40 de servicii media.

Astfel, Adrian Sârbu devenise CEO la 14 ani după ce l-a convins pe Ronald Lauder, fondatorul grupului de media CME, să investească 20 de milioane de dolari în postul românesc Pro TV. În prezent, averea lui Adrian Sârbu este estimată la peste 400 de milioane de dolari.

Cum era văzut Adrian Sârbu de propriii angajaţi

Cei care au avut ocazia să lucreze cu Adrian Sârbu spun despre acesta că era un manager foarte dur, aproape un „dictator”, care ura greşeala repetată. De exemplu, Dragoş Stanca, unul dintre foştii angajaţi de la Media Pro, afirmă despre Sârbu ca are „o gândire strategică pe termen lung şi fără limite geografice”. „A gândi mare îl defineşte pe Adrian Sârbu”, spunea Dragoş Stanca în 2009.

Ma mult decât atât, Brăduţ Florescu, un alt fost angajat al postului Pro TV, spunea despre patronul său că era un „dictator, însă această imagine era alimentată de dorinţa sa, de pasiunea sa pentru muncă, precum şi de o viziune magnetică spre care încerca să-i împingă pe toţi cei din jur”.

„Era şi este în continuare sever cu oamenii care se tem de el şi cu cei care nu înţeleg mesajul. Urăşte greşeala atâta vreme cât se repetă în acelaşi loc”, povesteşte şi Teo Tradafir despre Adrian Sârbu.

Adrian Sârbu, apropiat al lui Silviu Brucan

După ce absolvă Academia de Teatru şi Film, Adrian Sârbu devine, în perioada comunistă, regizor la Studiourile Sahia, unde realizează circa 150 de filme documentare. Un moment important în viaţa acestuia are loc în timpul Revoluţiei Române, unde i se oferă permisiunea de a înregistra procesul Ceauşeştilor, cel mai probabil datorită lui Silviu Brucan. Adrian Sârbu reuşesşte astfel să facă primii bani din vânzarea filmărilor către televiziunile de ştiri internaţionale. 

Ulterior perioadei comuniste, Adrian Sârbu devine membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, ocupând funcţia de secretar de stat pe probleme de presă, iar în Guvernul Petre Roman acesta devine consilier personal al premierului, fiind responsabil cu imaginea şi comunicarea Executivului.

Mult mai recent, în 2005, Adrian Sârbu este chemat ca martor în dosarul „Mineriada“ pentru a explica dacă în timpul manifestaţiilor din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, acesta a cerut Armatei dinamită pentru a arunca în aer balconul Universităţii. Mai mult decât atât, o serie de articole de la acea perioadă afirmau că Adrian Sârbu a chemat câteva trenuri cu mineri la Bucureşti.

Adrian Sârbu (stânga), alături de Ion iliescu în sediul Comitetului Central FOTO paginademedia.ro

image

În plan personal, Adrian Sârbu a avut două căsnicii, prima fiind cu Lavinia Sârbu, iar a doua cu manechinul Janine Ştefan. În urma acestor relaţii, Adrian Sârbu are două fete, Alma şi Ana.

Adrian Sârbu a fost reţinut pentru 24 de ore

Luni seară, Adrian Sârbu a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul „Mediafax”, în care sunt cercetate alte 30 de persoane. Adrian Sârbu susţine că acuzaţiile sunt „ridicole”, iar dosarul este „fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor”.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite