Chirilă, despre manifestaţia de amploare din Piaţa Victoriei, unde va şi cânta: „E important să vorbim cu tinerii. Ei vor să voteze, dar le e teamă să nu greşească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chirilă FOTO Petru Ivu/Facebook Tudor Chirilă
Tudor Chirilă FOTO Petru Ivu/Facebook Tudor Chirilă

Tudor Chirilă i-a îndemnat pe români să se alăture manifestaţiei „Toţi pentru Europa“, ce va avea loc duminică, 19 mai, în Piaţa Victoriei. La eveniment vor concerta mai multe trupe, inclusiv Vama, în timp ce numeroase personalităţi vor susţine discursuri în încercarea de a mobiliza cetăţenii la urne pe 26 mai. Artistul a explicat de ce este important votul şi i-a îndemnat pe tineri să nu le fie teamă să participe la alegeri.

Într-un live pe Facebook, Tudor Chirilă a făcut apel la români să vină în Piaţa Victoriei duminică, 19 mai, pentru a celebra importanţa democraţiei în cadrul manifestaţiei „Toţi pentru Europa“. Actorul şi cântăreţul a subliniat că va fi un miting fără culoare politică, singurul scop fiind „conştientizarea importanţei votului“.

„E important să vorbim despre vot şi cu cei de lângă noi. Ne-am alăturat pro bono cu un concert live de jumătate de oră, care va începe la 21.30. Cred că e important să dăm un semnal, cei care dorim să ne exercităm capacităţile de cetăţeni care încearcă să se comporte democratic în România, cred că e important să fim cât mai mulţi şi cred că ar trebui să luăm acest miting ca pe un prilej de sărbătoare a unor oameni care au aceeaşi părere despre importanţa democraţiei“, a declarat Chirilă.

El a continuat prin a comenta cazul recent al celor zece protestatari anti-Dragnea de la Topoloveni care au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la sediul Poliţiei, unde au fost ţinuţi aproximativ o oră şi jumătate, perioadă în care liderul PSD s-a întâlnit în linişte cu alţi membri de partid din zonă. Chirilă este de părere că în ultima perioadă libertăţile cetăţenilor au început să fie încălcate, iar dacă se va continua în acest fel „ne vom trezi într-o altă Românie“.

„La Topoloveni au fost urcaţi în dubă nişte cetăţeni care aveau de gând să protesteze la venirea liderului maxim Liviu Dragnea. Mi se pare că sunt tot mai multe derapaje de la libertăţile cetăţenilor şi probabil că dacă lucrurile merg tot aşa ne vom trezi, uşor, uşor, într-o altă Românie. Suntem deja într-o altă Românie, una în care lucrurile nu merg deloc bine. Suntem deja într-o Românie din ce în ce mai puţin apărată în sensul democraţiei, ci mai degrabă acaparată în stil mafiot. Pentru mine mitingul din 19 mai are şi această semnificaţie - a unui act de apărare a libertăţilor cetăţeneşti pe care până la urmă le-am câştigat după 89“, a spus Chirilă.

Cântăreţul a subliniat însă că mesajul principal al mitingului rămâne încurajarea românilor de a-şi exercita dreptul la vot: „Cred că putem da şi noi un exemplu că suntem încă o ţară civilizată sau că o mare parte din populaţie îşi doreşte încă să trăiască într-o ţară civilizată“.

De asemenea, Chirilă şi-a exprimat dorinţa ca tânăra generaţie să iasă la vot şi i-a îndemnat pe oameni să stea de vorbă cu tinerii din jurul lor şi să-i ajute să înţeleagă rolul alegerilor.

„Sper ca generaţia tânără să iasă la vot. Tinerii sunt într-o stare de confuzie vizavi de vot, o confuzie cauzată de faptul că ei nu înţeleg foarte bine ce se întâmplă în România, nu au sentimentul că partidele polticice pot lucra în favoarea lor, ceea ce e adevărat, dar în acelaşi timp nu-şi dau seama nici de pericolul prezenţei mici la vot. Copiii nu înţeleg că e mai important să votezi şi le e frică că-şi dau votul unui partid care nu va face ceva bun pentru România şi astfel cred că vor contribui la un rău şi mai mare. Cred că trebui să vorbim cu tinerii din România. Tinerii doresc să participe la exerciţiul ăsta democratic, dar au frica de a greşi“, a precizat Chirilă.

El a subliniat însă că nu ar trebui să le spunem tinerilor cu cine să voteze, ci mai degrabă să-i încurajăm să se documenteze şi să facă propria alegere. Artistul nu a ratat ocazia de a ironiza politicienii aflaţi la guvernare.  

„Poate că e datoria noastră să vorbim cu tinerii din jurul nostru şi să le explicăm că e important să voteze. Nu să le spunem cum să voteze, ci să se documenteze singuri şi să meargă la vot. Cred că până şi în asta vor găsi o bucurie, va fi şi un prilej de distracţie, pentru că s-ar putea să fie distractiv şi pentru liceeni să se uite la Dăncilă, la Ciordache şi la politicieni analfabeţi, sunt toate «perlele» astea, ar putea să-şi cunoască mai bine miniştrii Educaţiei şi să se amuze pe seama discursurilor lor. E probabil şi distractiv să te uiţi la ăştia, deşi a devenit mai mult de plâns decât de râs“, a mai spus Chirilă. 

Comunitatea Declic organizează, duminică, 19 mai, de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, manifestaţia „Toţi pentru Europa“. Evenimentul are ca scop motivarea cetăţenilor să iasă la vot pe 26 mai, la alegerile europarlamentare.

În cadrul manifestaţiei va avea loc un concert cu trupele Vama, Omul cu şobolani, Taxi şi Emil, corul Sound Choir va intona imnul Uniunii Europene, iar Funkoteca va anima atmosfera pentru toţi participanţii din piaţă. De asemenea, vor urca pe scenă personalităţi din diferite domenii pentru a transmite un mesaj de mobilizare la vot. Printre aceştia se numără filosoful Mihai Şora, artistul Tudor Chirilă, actorii Vicrtor Rebengiuc, Marius Manole şi Mihai Călin, jurnalistul Moise Guran, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite