Celebrităţile păşesc pe terenul minat al conflictului Israel-Gaza: cine de partea cui este

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rihanna a şters un mesaj de pe Twitter, după reacţiile vehemente ale fanilor FOTO Reuters
Rihanna a şters un mesaj de pe Twitter, după reacţiile vehemente ale fanilor FOTO Reuters

Starurile cinematografiei americane şi ale celei europene, vedetele de televiziune, cântăreţii, artiştii în general împărtăşesc cu uşurinţă o cultură comună. Cu o singură excepţie. Actualul conflict din Fâşia Gaza, în care şi-au pierdut viaţa peste 1.200 de palestinieni şi peste 50 de israelieni, evidenţiază diferenţele majore ale viziunii artiştilor asupra securităţii statului evreu şi ale politicilor acestuia.

Cel puţin pentru moment, celebrităţile americane susţin Israelul, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la victimele din rândul civililor, în timp ce omologii lor europeni acuză Israelul de „genocid“, fiind de părere că ţara s-a angajat într-un „război de ocupaţie şi de exterminare“ împotriva palestinienilor, scrie „The Hollywood Reporter“.

Unul dintre cele mai clare exemple ale faptului că artiştii americani şi cei europeni merg pe drumuri diferite atunci când vine vorba de atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza este scrisoarea deschisă a personalităţilor spaniole. 

Nu mai departe de marţi, peste 100 de artişti, printre care actorii recompensaţi cu Oscar Penelope Cruz şi Javier Bardem (foto Reuters) şi apreciatul regizor Pedro Almodovar, au emis o declaraţie în care acuză Israelul de „genocid“ şi cer Uniunii Europene să condamne în mod oficial aceste acţiuni. 

„Nu există loc de distanţă sau neutralitate“

Scrisoarea arată că Israelul „umileşte şi calcă în picioare drepturile populaţiei palestiniene şi cauzează numeroase morţi“. Potrivit „THR“, actorul Javier Bardem scrie: „Acesta este un război de ocupaţie şi de exterminare împotriva unui întreg popor fără mijloace de subzistenţă, limitat la un teritoriu minuscul, fără apă şi unde spitalele, ambulanţele şi copiii sunt vizaţi“. În scrisoarea publicată în ziarul spaniol „El Periodico“, actorul nu a lăsat nicio urmă de îndoială cu privire la poziţia sa: „În grozăvia care se petrece în aceste momente în Gaza nu există loc pentru distanţă sau neutralitate“.

penelope cruz şi javier bardem

Ca răspuns al scrisorii artiştilor spanioli, preşedintele Congresului European al Evreilor Moshe Kantor a declarat: „Decât să atace în mod scandalos o democraţie care încearcă să se apere împotriva teroriştilor, figurile publice din Spania ar avea un scop mai bun dacă ar lupta împotriva urii faţă de evrei din ţara lor, care, potrivit ultimelor sondaje, este cea mai mare din Europa. Utilizarea gratuită a termenului «genocid» şi faptul că nicio declaraţie similară nu a fost lansată în timp ce sute de mii de oameni sunt masacraţi în Orientul Mijlociu şi în Africa demonstrează o gravă ignoranţă sau o răutate extremă“.

Mai mult, Kantor a precizat că ar fi „interesat de opinia aceloraşi celebrităţi spaniole după ce mii de rachete ar fi trase asupra Madridului sau Barcelonei“.

În mod evident există multe opinii puternice cu privire la acest conflict. Dar menţionarea Israelului sau a pune sub semnul întrebării eficienţa sau umanitatea politicilor israeliene nu este acelaşi lucru cu a fi pro-Hamas Jon Stewart, comediant 

Totuşi, gestul personalităţilor din Spania nu este singular. În luna mai, cântăreţii Roger Waters şi Nick Mason, doi dintre membrii grupului Pink Floyd, au semnat o scrisoare deschisă în care îndemna trupa The Rolling Stones să anuleze concertul din Israel. Grupul de rock a ignorat cererea de boicot, iar Mick Jagger a încântat publicul din Tel Aviv, la concertul din iunie, vorbind în limba ebraică. 

Pe de altă parte, celebrităţile americane care vorbesc despre victimele palestiniene sunt atente să evidenţieze că între simpatia pentru civili şi antisemitism nu ar trebui să fie pus semnul egal. 

Actriţa Mia Farrow, care a postat zeci de mesaje pe Twitter despre distrugerile din Gaza, a clarificat poziţia ei: „Putem protesta cu pasiune împotriva atacului Israelului asupra Fâşiei Gaza fără a cădea, chiar şi puţin, în hidoşenia antisemitismului. Vreau să fie clar că nu susţin Hamasul. Îmi pasă de copiii de pretutindeni.“

Comediantul Jon Stewart a folosit o abordare similară într-unul dintre episoadele emisiunii sale „Dailyh Show“. „În mod evident există multe opinii puternice cu privire la acest conflict. Dar menţionarea Israelului sau a pune sub semnul întrebării eficienţa sau umanitatea politicilor israeliene nu este acelaşi lucru cu a fi pro-Hamas“, a explicat acesta, citat de „THR“.

   

La rândul lui cineastul Mark Ruffalo, care şi-a arătat prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter îngrijorarea cu privire la bombradarea unui spital din Gaza, a distribuit un material din „Daily Kos“, al cărui titlu era „Empatia cu locuitorii Fâşiei Gaza nu mă face antisemit, nici pro-Hamas sau anti-Israel. Mă face om“.

Israelul „va birui“!

Gal Gadot (foto), o actriţă de origine israeliană care o va interpreta pe Wonder Woman în viitorul film „Batman vs. Superman: Dawn of Justice“, a declarat că le trimite „dragostea şi rugăciunile“ sale soldaţilor israelieni din Gaza. Artista şi-a folosit pagina de Facebook pentru a-şi arătat sprijinul faţă de Israel, fapt deloc surprinzător având în vedere că ea a servit în armata israelieană şi şi-a reprezentat ţara în calitate de Miss Israel. 

image

„Toată dragostea şi toate rugăciunile mele se îndreaptă către compatrioţii mei israelieni. Mai ales tuturor băieţilor şi fetelor care îşi riscă vieţile pentru a-mi proteja ţara în faţa actelor de cruzime făcute de Hamas, care se ascunde cu laşitate în spatele unor copii şi femei. Vom birui!!! Shabbat Shalom! #weareright #freegazafromhamas #stopterror #coexistance #loveidf“, a fost mesajul postat de aceasta. 

Zayn Malik, un musulman născut în Anglia şi solist al trupei One Direction, a primit ameninţări cu moartea după ce a postat pe Twitter hashtag-ul „#FreePalestine“, acelaşi pe care şi Rihanna l-a distribuit, dar pe care ulterior l-a şters. 

„Twitter s-a dovedit a fi un teren minat pentru celebrităţi. Le poate oferi neşansa de a face o greşeală care le poate bântui multă vreme. Dar într-un mediu ostil, precum cel al războiului, acolo unde emoţiile ating cote ridicate, iar oamenii văd imagini pe CNN cu copii care plâng sau mor, situaţia devine şi mai incendiară“, a declarat, pentru CNN, Michael Levine, publicist la Hollywood, cu privire la controversele care gravitează în jurul comentariilor care au la bază conflictul Israel-Gaza. 

Pentru solistul One Direction, un simplu mesaj de doar 14 caractere a fost suficient pentru ca fanii săi se se împartă în două tabere: unii care să aprecieze solidaritatea cântăreţului faţă de rezidenţii din Gaza, iar la polul opus cei care l-au îndemnat să se sinucidă. 

În cazul Rihannei, fanii s-au arătat extrem de deranjaţi de schimbarea de atitudine a artistei după ce aceasta a distribuit hashtag-ul „#FreePalestine“, pe 15 iulie, dar, la doar opt minute de la postare, artista l-a şters. O sursă apropiată cântăreţei a declarat că tweet-ul nu era intenţionat, fiind înlocuit cu un mesaj mai puţin controversat: „Să ne rugăm pentru pace şi pentru încheierea rapidă a conflictului israeliano-palestinian! Mai există speranţă?“. „Ce rost mai are să fii bogat şi faimos dacă nu poţi susţine în mod public ceea ce este corect?“, a fost doar una dintre reacţiile vehemente ale internauţilor.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite