Ce fac vedetele de Paşte şi ce tradiţii respectă

Ce fac vedetele de Paşte şi ce tradiţii respectă

Mihai Găinuşă, prezentator al emisiunii „Cronica Cârcotaşilor“, petrece Paştele alături de familie la Sibiu, oraşul său natal FOTO Prima TV

Vedetele din România respectă tradiţiile de Paşte şi, mai important, în fiecare an sunt alături de familiile lor. Sărăbătoarea este un bun prilej pentru a afla ce fac şi cum petrec Andreea Esca, Mihai Găinuşă, Alex Dima sau Mihai Petre sau ce obiceiuri au.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul acesta, Mihai Găinuşă, prezentator al emisiunii „Cronica Cârcotaşilor“, merge cu soţia şi cu fiul său la Sibiu, oraşul său natal, pentru a petrece Paştele. El profită de această ocazie pentru a revedea câteva dintre locurile sale preferate. „De Paşte merg cu toată familia la Sibiu, să revăd locurile natale şi să îl dezvăţ pe Andrei să mai spună «Sidiu». Ne place foarte mult oraşul şi în special parcul Astra, cu Grădina Zoologică“, a spus Mişu.

Laura Belecciu, gazda matinalului „Neam trezit“, de la Prima TV, vrea ca în acest an să petreacă Paştele alături de iubitul ei şi să respecte toate tradiţiile sărbătorii. Astfel, ea a anunţat că pregăteşte bucate specifice sărbătorii şi va merge şi la biserică. „Petrec Paştele la munte, alături de iubitul meu. Îmi place foarte mult această sărbătoare. Anul acesta voi vopsi ouă, voi face cozonaci şi voi pregăti friptură de miel la cuptor. În fiecare an merg la slujba de la biserică din noaptea de Înviere“, a mărturisit Laura.

Laura Belecciu FOTO Prima TV

Pe lângă acesta, Laura este de părere că ouăle vopsite în culori obţinute în mod natural au un farmec aparte în această perioadă şi sunt mai sănătoase decât cele colorate artificial. De aceea, ea foloseşte o reţetă specială şi vopseşte ouăle cu cireşe conservate. „Prefer această metodă, în locul culorilor artificiale pe care le găsim în comerţ. Culoarea obţinută astfel este plină de strălucire şi este 100% naturală“, a mai declarat ea.

O altă vedetă a Prima TV, Andreea Fied, prezentatoarea Ştirilor Prima TV, îşi petrece sărbătorile pascale în zona Ardealului, acolo unde tradiţiile sunt încă vii. Una dintre acestea, după cum spune Andreea, este mersul la „udat“. Ce înseamnă acest lucru? „Băieţii merg din casă în casă şi bat la uşă. Acolo unde li se deschide, tinerii rostesc o poezie care sună cam aşa. «Eu sunt micul grădinar cu sticluţa-n buzunar. Am auzit că aveţi o floare, îmi daţi voie s-o ud?». Iar dacă fata sau femeia spune da, o stropeşte cu parfum din cap până în picioare. Ca răsplată, băieţii primesc bani, ouă roşii sau prăjituri“, povesteşte prezentatoarea. Ea a mai spus că aşteaptă „udătorii“ şi că îşi petrece Paştele în familie, acolo unde a pregătit drob şi friptură de miel.

Alina Eremia, Dorian Popa, Criss şi Vlad, membrii LaLa Band şi actori în telenovela „O nouă viaţă“, sărbătoresc Paştele în familie, acolo unde fie dau o mână de ajutor în pregătirea preparatelor, fie doar se bucură de căldura celor dragi. Chiar dacă în restul timpului este ocupată cu filmări, Alina îşi rezervă sărbătorile exclusiv pentru familie, iar Paştele nu face excepţie. Pe lângă pregătirea preparatelor tradiţionale, Alina îi dă mamei sale o mână de ajutor, prilej cu care va petrece cu ea un timp preţios.

Andreea Fried FOTO Prima TV

Pentru Dorian Popa, chiar dacă familia nu se va reuni în formulă completă, un singur lucru contează. „Ca în fiecare an de Paşte mă duc la Constanţa, unde mă aşteaptă cea mai frumoasă masă organizată de nimeni alta decât mama mea“, spune actorul.

La rândul lor, Criss şi Vlad aşteaptă cu nerăbdare masa de Paşte, precum şi timpul liber rezervat pentru sărbătoare. În schimb, cei doi se tem de kilogramele în plus pe care le pot lua în această perioadă. Dacă se va întâmpla aşa, ei promit că vor merge la sală.

Dorian Popa şi Alina Irimia FOTO Pro TV

Andreea Esca spune că pentru ea, de Paşte, contează cel mai mult respectarea tradiţiei, dar şi momentele alături de familie. „Petrec Paştele acasă, cu familia. Abia aştept friptura de miel. Tata este responsabil cu adusul mielului, fiindcă el ştie din ce rasă trebuie să fie mielul ca să fie gustos. Iar mama îl găteşte cu nişte cartofi la cuptor. Ca şi tradiţie de Paşte, cel mai mult ţin să fim în familie. Când eram adolescentă, mă enerva că trebuia să stau până la miezul nopţii cu ai mei, că nu plecam mai repede cu prietenii la bairam, dar acum înţeleg“, a mărturisit vedeta.

Milelul gătit de Andreea Esca FOTO Facebook

Alex Dima, corespondentul special al Ştirilor Pro TV îşi petrecere Paştele la Curtea de Argeş, loc de unde a realizat o transmisiune a slujbei de Înviere. Pentru Alex Dima, Paştele a reprezentat încă din copilărie un prilej de bucurie, „dar şi un adevărat spectacol“. „Pe la 23:45 tot satul prindea viaţă. Lătrau câinii, pe drum treceau oameni cu lanterne şi felinare. Şi clopotele se auzeau din toate satele. Şi era multă lumină. Toate casele aveau luminile aprinse. Îmi aduc aminte că la un moment dat oboseam şi mă culcam pe covoare, într-un colţ al bisericii. Şi aţipeam cu ochii la sfinţii de pe pereţi şi cu cântările de la strană în urechi. Mă simţeam protejat“, povesteşte Alex Dima.

Alex Dima petrece Paştele la Curtea de Argeş FOTO Facebook

Corespondentul Ştirilor Pro TV mai spune că în această perioadă păstrează un obicei sfânt. „Imediat după ce mă trezesc, duminica, după slujbă, după ce mă spăl pe faţă, mă închin şi iau o bucată de pască şi o gură de agheasmă“, zice Alex.

Aceleaşi amintiri din copilărie menţin încă vie sărbătoarea Paştelui şi pentru Irina Gologan, corespondent al Ştirilor Pro TV. Chiar dacă în prezent nu a mai mers la slujba de Înviere şi nu mai resimte aceeaşi emoţie ca în trecut, Irina spune că povestea Paştelui se leagă de amintirile copilăriei la bunicii din partea mamei, din Ardeal. „Bunica şi mama găteau de zor, vopseau ouă cu coji de ceapă şi, ca să pară mai cochete, le făceau câte un model cu frunze. În timpul ăsta, din cuptorul de lut, îşi făcea loc o mireasmă de cozonac umplut cu multă nucă şi pâine, de care îmi amintesc şi acum“, îşi aminteşte ea.

Irina rememorează cum unchii ei, responsabili de friptura şi de ciorba de miel au făcut-o să renunţa la ideea că „mielul nu e bun pentru că miroase urât“, dar şi cum bunica ei a făcut-o să respecte un obicei străvechi. „Bunica îmi punea într-o oală mare apă rece din fântână, urzici şi câţiva bănuţi. Tradiţia spunea că trebuie să mă spăl cu apa aceea ca să îmi meargă bine tot anul şi să fiu frumoasă“, mai zice ea. Chiar dacă în ultimii ani Paştele l-a petrecut în familia Pro, anul acesta va merge alături de rudele ei.

Lavinia Petrea, prezentatoare a Ştirilor Pro TV de la ora 07:00, stă de Paşte cu familia, un obicei respectat în fiecare an. O singură dată a petrecut în altă zonă, mai precis în munţii Apuseni, în zona Arieşeni, loc în care a simţit cu totul slujba de Înviere, fiind înconjurată de localnici îmbrăcaţi în port popular. Tot bunicii şi tot copilăria reprezintă liantul Laviniei cu această sărbătoare. „În dimineaţa de Paşte bunica ne trezea foarte devreme, ne îmbrăca în haine noi din cap până în picioare şi mergeam la biserică. Acolo tradiţia spune că primul ou de Paşte este bine să-l ciocneşti de uşa bisericii şi aşa făceam mereu“, povesteşte ea.

Andra este o o adeptă a sărbătorilor petrecute în familie aşa că de Paşte ea este la Târgu Jiu, alături de soţul ei, Cătălin Măruţă şi de familia lui. Pe lângă momentele petrecute în familie, Andra spune că un alt punct important al sărbătorii este slujba de la miezul nopţii, festivitate la care participă de mică. „Mă atrăgea acest moment încă de mică, îmi dădea de gândit, era cel mai frumos dialog pe care îl aveam cu Dumnezeu“, spunea vedeta. Cântăreaţa obişnuieşte ca de Paşte, pe lângă ouă înroşite, vin sau pască, să aibe pe masă flori de primăvară şi lumânări, dar şi un „fond muzical plăcut“. De asemenea, vedeta spune că toată familia, inclusiv micul David, contribuie la platoul cu ouă colorate, acesta fiind un alt obicei respectat de familia Andrei.

Cătălin Măruţă şi Andra, la Târgu-Jiu FOTO Facebook

Mihai Petre zice că pentru el Paştele are un obicei specific românului, „excesul alimentar, urmat de kilometri de alergare“. O singură dată a petrecut această sărbătoare în afara României, în Polonia, acolo unde a avut parte de o întâmplare hazlie. „S-a întâmplat să fiu într-un cantonament, am căutat biserica ortodoxă, într-un final am ajuns la cea rusească unde am stat toată slujba fără să înţeleg nimic“, spune Mihai. Chiar dacă timpul nu îi permite să asiste la slujba de Înviere, Paştele este, pentru Mihai, mereu un prilej de sărbătoare în familie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: