Cariera atipică a lui Rareş Bogdan, jurnalistul implicat în „jocuri de putere“ nu doar la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan FOTO Marian Iliescu
Rareş Bogdan FOTO Marian Iliescu

Rareş Bogdan (44 de ani), pus pe bară de conducerea Realitatea TV, îşi descrie emisiunea „Jocuri de putere“ drept „o redută împotriva grobianismului, nesimţirii şi acaparării presei de tentaculele înfiorătoare ale ciumei roşii“. De-a lungul anilor, numele realizatorului a fost invocat în dosare penale de nume grele din politică.

Rareş Bogdan este licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi masterand în Ştiinţe Politice. A scris la „Ziua de Ardeal“, iar în 2004 a înfiinţat, alături de prietenul lui Octavian Hoandră, cotidianul „Ziua de Cluj“, unde a semnat vreme de şapte ani editoriale. 

Refuzurile politice

În 2012, s-a mutat în Bucureşti şi s-a angajat la Realitatea TV, unde a realizat mai multe emisiuni, în unele secondat de Paula Rusu şi Andreea Creţulescu. Mutarea în Capitală coincide cu prima asociere a numelui său cu politica la nivel înalt: primeşte din partea fostului premier Emil Boc oferta de a deveni purtător de cuvânt al Guvernului. Rareş Bogdan refuză. În acelaşi an, primeşte o altă propunere politică - de a candida din partea PNL Cluj la alegerile parlamentare. Jurnalistul refuză şi de această dată.

Întrebarea, la acea vreme, era cum a ajuns Rareş Bogdan un potenţial candidat PNL la Parlament, având în vedere că semna editoriale deloc flatante la adresa membrii de partid, printre care primarul Apostu şi premierul Boc.

La sfârşitul lui 2013 a fost propus de PNL la conducerea TVR, după plecarea lui Claudiu Săftoiu, dar nominalizarea lui Bogdan a picat în urma disputelor din interiorul USL. De altfel, jurnalistul a dezvăluit în 2016 că însuşi preşedintele României, Klaus Iohannis, l-ar fi vrut la şefia Televiziunii Române

Invocat în dosarele politicienilor

Din 2014 însă, numele realizatorului de la Realitatea TV începe să fie alăturat unor oameni politici în mod regulat: în acuzaţii făcute de urmăriţi DNA, în stenograme, în imagini de la petreceri şi nunţi.

De fiecare dată, Rareş Bogdan a susţinut că îi este invocat numele în circumstanţe nu tocmai plăcute pentru că este un jurnalist important şi politicienii încearcă să se folosească de imaginea lui. Iată ce spunea într-o declaraţie pentru HotNews din 2015: „Pentru că sunt un jurnalist important, pentru că sunt un om cunoscut, pentru că sunt un om care are credibilitate. Ştiţi în câte situaţii extrem, extrem de favorabile vorbeşte lumea de mine? E normal, sunt 3 ore pe zi la televizor, sunt 15 ore pe săptămână la televizor. Mă cunoaşte o ţară întreagă. Unii vorbesc de mine fără să îi cunosc. Consider că oamenii invocă numele meu pentru că li se pare că am o anumită influenţă în spaţiul public. Nu am decât la nivelul telespectatorilor şi ascultătorilor. Atât. Aş fi foarte fericit dacă nu ar mai vorbi de mine“.

În 2014, înaintea alegerilor prezidenţiale, Antena 3 a difuzat fotografii de la „o întâlnire secretă a oamenilor lui Băsescu“. În imagini apărea Rareş Bogdan alături de Vasile Blaga, de primarul Braşovului George Scripcaru, de liberalul Eduard Hellvig, de Elena Udrea, Emil Boc, Marian Vanghelie şi alţii. Realizatorul Realitatea TV a dat o replică acidă şi a explicat că fotografiile sunt de la aniversarea sa la care au participat 80 de invitaţi, inclusiv „băsişti“ din PSD Marian Vanghelie şi Mircea Geoană.

Tot atunci, Realitatea TV prezenta nota de plată de la un club din Dubai unde fusese Victor Ponta, care se afla în război deschis cu postul de ştiri. Candidatul PSD la prezidenţiale l-a acuzat pe Rareş Bogdan că ar fi ofiţer acoperit. Jurnalistul spune că nu e.  

În martie 2015, numele lui Rareş Bogdan apare într-o interceptare inclusă în referatul procurorilor din dosarul lui Marian Vanghelie. Primarul Sectorului 5 se lăuda că are acces la preşedintele României, Klaus Iohannis, prin intermediul lui Rareş Bogdan, atunci director Realitatea TV. Concret, în conversaţia interceptată, Vanghelie încearcă să o convingă pe Mariana Carla Dinu să dea declaraţii în favoarea sa, spunându-i să stea liniştită pentru că el poate interveni pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, prin intermediul jurnalistului Rareş Bogdan.

Acesta din urmă a negat vehement, ba chiar s-a prezentat atunci la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat, chiar dacă nu fusese citat. La ieşirea din sediul instituţiei, Bogdan a precizat că se întâlnea des cu Vanghelie, pentru că spera ca primarul să îşi facă „cât mai repede un partid politic“, prin intermediul căruia să dea jos Guvernul Ponta. Jurnalistul a mai precizat că interceptările telefonice în care edilul pronunţă numele său reprezintă „probabil un teribilism a lui Vanghelie“, el fiind un „tip viu, plin de efuziune“.

Tot în 2015, şi Sorin Oprescu, acuzat de corupţie, le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel că printre cei care îi dădeau „informaţii pe surse“ de la DNA se aflau şi Rareş Bogdan şi Cozmin Guşă. „L-am avertizat public, în emisiuni. În rest, spre dezamăgirea unora, nu-l cunosc personal pe Sorin Oprescu“, a fost replica lui Rareş Bogdan. Şi Cozmin Guşă a dezminţit informaţia.

În acelaşi an, preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, spune că ministrul Gabriel Oprea l-a contactat de mai multe ori să facă presiuni asupra sa pentru a preveni difuzarea la TVR a unor materiale despre plagiat. Rareş Bogdan a intermediat una dintre aceste discuţii, a spus Tănase. În replică, Bogdan a spus, citat de Cătălin Tolontan, că l-a lăsat pe Oprea să vorbească la telefonul său „la un meci al Stelei“ şi că nu a auzit nimic. „Nu e corect ca acum Stelian Tănase să mă bage într-o chestie cu care n-am nicio legătură“.

Războinic pe toate fronturile - politicieni, jurnalişti şi membrii CNA

Rareş Bogdan face „Jocuri de putere“ la Realitatea TV din 2013 şi s-a remarcat mai ales prin criticile acerbe la adresa PSD, cu precădere a lui Liviu Dragnea, dar nu s-a ferit să-l apostrofeze şi pe preşedintele României, Klaus Iohannis. De asemenea, el a avut mai multe schimburi de replici dure cu fostul şef de stat Traian Băsescu, pe care l-a numit la un moment dat ticălos. I-a criticat dur şi pe Victor Ponta şi pe Călin Popescu Tăriceanu, numindu-i printre altele impostori. 

De asemenea, Rareş Bogdan s-a luat la trântă de mai multe ori cu echipa de la Antena 3, dar şi cu membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului. În 2017, CNA a dat mai multe amenzi postului Realitatea TV din cauza afirmaţiilor făcute în emisiunea „Jocuri de putere“. Atunci, Rareş Bogdan a lansat atacuri dure la adresa membrilor forului, acuzându-i că sunt „nişte slugi sinistre“ care încearcă să-l reducă la tăcere la comanda PSD, ALDE şi UDMR. 

Anul trecut, un portret al lui Rareş Bogdan, realizat de artistul Victor Ceban din Republica Moldova, a fost expus la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, în cadrul unei expoziţii. Jurnalistul s-a declarat flatat. 

Scos de pe post

De trei zile însă, Rareş Bogdan este într-un conflict public cu patronul televiziunii, Cozmin Guşă, şi cu conducerea editorială, în frunte cu directorul staţiei, Edward Pastia. 

Totul a început pe 20 noiembrie, când realizatorul „Jocuri de putere“ a cerut în direct demisia lui Pastia şi a ameninţat cu propria demisie dacă nu le este permis accesul în platou jurnaliştilor Oana Stănciulescu şi Oreste Teodorescu, pe care conducerea editorială nu-i mai vrea pe post momentan. 

Ulterior, Cozmin Guşă a explicat că a fost de acord cu decizia de a nu mai fi invitaţi cei doi jurnalişti deoarece s-ar fi folosit de brandul Realitatea în interes personal. 

Miercuri, patronul trustului i-a transmis lui Rareş Bogdan printr-un SMS că va fi suspendat de pe post, iar realizatorul a declarat că dacă nu-i va fi permis accesul în platou, va considera că a încheiat colaborarea cu televiziunea, deşi a menţionat în repetate rânduri că nu-şi doreşte acest lucru. 

     

Joi, Cozmin Guşă a anunţat că Rareş Bogdan va reveni pe post în momentul în care va recunoaşte că a greşit şi le va cere scuze colegilor. Tot în ediţia de joi a emisiunii „Jocuri de putere“, în care Bogdan a fost înlocuit de Claudiu Popa, patronul televiziunii a avut o intervenţie în care a vorbit despre „trompetele lui Coldea“ infiltrate în interiorul postului în calitate de invitaţi.

Această declaraţie nu a făcut decât să-l enerveze şi mai tare pe Rareş Bogdan, care a transmis răspicat că nu are de gând să prezinte scuze, considerând subiectul dezbătut în emisiune „o mizerie şi o manipulare ieftină“. Mai mult decât atât, realizatorul a venit cu propriile sale condiţii de a reveni pe post.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite