Cannes 2021 - Spike Lee, după gafa de la gala de premiere: Sunt tipul care, la finalul meciului, ratează o aruncare liberă

Cannes 2021 - Spike Lee, după gafa de la gala de premiere: Sunt tipul care, la finalul meciului, ratează o aruncare liberă

Spike Lee FOTO Getty Images

Cineastul american Spike Lee, care a fost preşedintele juriului celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, a spus că „am dat-o în bară, atât de simplu”, după ce a anunţat accidental câştigătorul Palme d’Or, „Titane”, înaintea celorlalte premii ale serii.

La conferinţa de presă ce a urmat ceremoniei, el a spus: „Sunt un mare fan al sportului. Sunt ca tipul de la finalul meciului care ratează o aruncare liberă sau o lovitură. Nu am scuze. Echipa «Titane» a spus «uită de asta, Spike», iar asta înseamnă mult pentru mine”.
 
La scurt timp după începutul galei, Lee a fost încurcat de o întrebare adresată de gazdă, actriţa franceză Toria Dillier, şi a dezvăluit prematur numele câştigătorului marelui premiu.
    
Actriţa Maggie Gyllenhall, membru al juriului, a spus că greşeala „a fost ca o injecţie de umanitate în mijlocul ceremoniei”, iar Lee a completat că se aşteaptă să îşi vadă faţa pe coperta New York Post în ziua de după gafă.
 
Trofeul Palme d’Or a revenit acum, prima dată după 28 de ani, unui film regizat de o femeie. În istoria festivalului, Julia Ducournau este a doua regizoare, după Jane Campion, care primeşte cea mai înaltă distincţie.
Cannes a marcat anul acesta o altă premieră - a fost prima dată când preşedintele juriului a fost o persoană afro-americană.
 
Din juriu au mai făcut parte Jessica Hausner, Mati Diop, Tahir Rahim, Mylene Farmer, Melanie Laurent, Kleber Mendonca Filho şi Song Kang-Ho.
 
Hausner a precizat că nici măcar nu a fost menţionat, în timpul deliberărilor, că filmul câştigător a fost regizat de o femeie şi a adăugat că este fericită că premiul a revenit unei cineste.
 
Despre film, Lee a spus: „«Titane» este primul film făcut vreodată în care un Cadillac lasă însărcinată o femeie. Asta m-a lăsat fără cuvinte. Asta reprezintă geniu şi nebunie laolaltă. Şi aceste două lucruri deseori se potrivesc”.
 
Juriul a mai spus că decizia a fost unanimă, chiar dacă au existat diferenţe de opinie pe parcursul deliberărilor.
 
Hausner a dezvăluit că tocmai acestea au făcut ca Premiul Juriului şi Marele Premiu al Juriului să fie acordate ex aequo.
 
Premiul Juriului a revenit filmelor „Memoria”, de Apichatpong Weerasethakul, şi „Ha'berech”, de Nadav Lapid. Marele Premiu al Juriului a fost acordat „A Hero”, de Asghar Farhadi, şi „Hitty NRO 6”, de Juho Kuosmanen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările