Benone Sinulescu, despre decesul Marioarei Murărescu: „Am pierdut un patriarh al folclorului nostru“

Benone Sinulescu, despre decesul Marioarei Murărescu: „Am pierdut un patriarh al folclorului nostru“

Benone Sinulescu a precizat că realizatoarea de televiziune ţinea cont „cu migală“ de toate detaliile, când venea vorba de invitaţii din emisiunile sale

Cântăreţul de muzică populară Benone Sinulescu a declarat că decesul prezentatoarei de televiziune Marioara Murărescu reprezintă o „pierdere uriaşă“, precizând că lumea „a pierdut un patriarh al folclorului nostru“, scrie Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Eu cu Marioara Murărescu am fost foarte buni prieteni. E o pierdere uriaşă pentru noi, pentru folclorul românesc, pentru ce a făcut pentru tradiţiile româneşti. Marioara Murărescu este un om care face parte din corolarul oamenilor de televiziune importanţi. Un om minunat, de bun simţ, un profesionist desăvârşit“, a declarat Benone Sinulescu pentru Mediafax.

De asemenea, Benone Sinulescu a precizat că realizatoarea de televiziune de emisiuni muzicale ţinea cont „cu migală“ de toate detaliile, când venea vorba de invitaţii din emisiunile sale. „Dacă vii din Muntenia şi cânţi melodii din acea zonă, trebuie să ai şi costumele din acea zonă. Era foarte riguroasă“, a completat Benone Sinulescu.

Totodată, cântăreţul de muzică populară a menţionat că prezentatoarea TV nu va putea fi înlocuită de nimeni. „Am pierdut un patriarh al folclorului nostru. Ne va lipsi foarte mult, nu cred că se va găsi cineva care s-o înlocuiască“, a declarat Benone Sinulescu.

Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public. Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murărescu a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.

Realizatoarea de televiziune era bolnavă de foarte multă vreme. Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.

Ambasadoarea folclorului românesc

Marioara Murărescu a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obişnuia să spună că este „ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta“.

Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a devenit celebră ca realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric“, difuzată pe TVR.

Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti în 1972. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric“ a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.

De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucureşti şi Chişinău.

Decorată cu Ordinul „Steaua României“ în grad de Cavaler

De asemenea, a realizat primul disc de aur „Tezaur folcloric“ (1992), prima casetă video „Tezaur folcloric“ (2000), lucrarea „Cu ochii lumii“ (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric“).

A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea „Cântecul propriu-zis din Muscel“ (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale „Mihail Jora“ (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul „Dragoş Vrânceanu“ (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos - 1998.

În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României“ în grad de Cavaler.

Anul trecut, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia „Mari interpreţi de folclor“, volumul I - „Maria Lătăreţu“, de Marioara Murărescu.

Citeşte şi:

Marioara Murărescu a murit la 66 de ani 

Realizatoarea de emisiuni TV Marioara Murărescu a murit, în noaptea dinspre joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani. Informaţia a fost confirmată de către fiul ei.

Marioara Murărescu, „un pui de ţăran din Muscel“ care privea folclorul ca pe ceva viu

Marioara Murărescu, realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric“, a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani. Născută în sânul unei familii de preoţi şi caracterizată de un stil patriarhal de viaţă, Marioara Murărescu a lăsat în urmă „tezaurul“ unei emisiuni îndrăgite de mii de români.

Marioara Murărescu în 2009, la ceremonia în care Traian Băsescu o decorează cu Ordinul Național Steaua României FOTO Mediafax    

Imagini din aceeasi galerie
 • Marioara Murărescu în 2009, la ceremonia în care Traian Băsescu o decorează cu Ordinul Național Steaua României FOTO Mediafax    
 • Aprilie 2009: Marioara Murărescu, la ceremonia în care a primit Ordinul Național
 • Marioara Murărescu dă mâna cu Traian Băsescu, după ce a fost decorată cu Ordinul Național Steaua României FOTO Mediafax       
 • Marioara Murărescu în 2009, la ceremonia în care Traian Băsescu o decorează cu Ordinul Național Steaua României FOTO Mediafax     
 • Septembrie 2012: Marioara Murărescu, la Gala Laureaților Festivalului Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc FOTO Mediafax   
 • Iunie 2009: Marioara Murărescu, pe scena festivalului de folclor FOTO Mediafax  
 • Marioara Murărescu era bolnavă de cancer mamar FOTO Arhivă Adevărul 
 • Marioara Murărescu în 2003 FOTO Mediafax   
 • Marioara Murărescu era bolnavă de cancer mamar FOTO Arhivă Adevărul    
 • Marioara Murărescu era bolnavă de cancer mamar FOTO Arhivă Adevărul     
 • Marioara Murărescu era bolnavă de cancer mamar FOTO Arhivă Adevărul     
 • Marioara Murărescu era bolnavă de cancer mamar FOTO Arhivă Adevărul        
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările