Bateristul Jimmy Cobb, colaborator al lui Miles Davis, a murit la vârsta de 91 de ani

Bateristul Jimmy Cobb, colaborator al lui Miles Davis, a murit la vârsta de 91 de ani

Jimmy Cobb, în timpul unui concert în cadrul  Vitoria Jazz Festival, în Vitoria, Spania, 14 iulie 2009. Foto: EPA EFE

Bateristul Jimmy Cobb, colaborator al lui Miles Davis, a murit la vârsta de 91 de ani, informează Billboard. Percuţionistul era ultimul membru supravieţuitor al grupului care a lucrat la albumul revoluţionar „Kind of Blue” (1959) al lui Davis, care a transformat jazzul şi a lansat carierele mai multor instrumentişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cobb a murit la New York, pe 24 mai, din cauza unui cancer, a anunţat pe Facebook soţia lui, Eleana Tee Cobb.

Născut în Washington D.C., la 20 ianuarie 1929, Jimmy Cobb a fost recomandat lui Miles Davis de saxofonistul Cannonball Adderley şi a ajuns să lucreze cu trompetistul şi compozitorul american pentru mai multe inregistrări.  

Rolul lui Cobb de baterist pentru albumul „Kind of Blue” i-a schimbat cariera. Pe acel album au interpretat şi Adderley şi John Coltrane.

Pentru înregistrare, piesele au fost cântate o singură dată, cu o excepţie, povestea Cobb. „Freddie Freeloader” a necesitat două interpretări, pentru că lui Davis nu i-a plăcut o schimbare de ton la prima încercare. Davis, care a murit în 1991, avea câteva note scrise, dar nu compoziţii întregi. Ele se bazau pe cei care improvizau.

„Spunea «Asta e o baladă. Vreau să sune ca şi când ar pluti». Iar eu îi răspundeam «OK», şi asta era”, îşi amintea Cobb.

Albumul a fost bine primit de criticii vremii, dar nici ei, nici muzicienii nu se gândeau că se va bucura de apreciere pe o perioadă atât de îndelungată.

„Ştiam că era al naibii de bun”, glumea Cobb. Albumul a fost vândut în peste 4 milioane de copii şi este cel mai bine vândut album jazz al tuturor timpurilor. A fost văzut şi ca un album-protest de afro-americanii care vedeau cum Davis şi muzicienii jazz depăşesc stereotipurile legate de genul muzical.

Cobb a mai lucrat cu artişti ca Dinah Washington, Pearl Bailey, Clark Terry, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan, Billie Holiday, Wynton Kelly şi Stan Getz. În plus, a lansat câteva albume sub nume propriu.

A susţinut concerte până recent, iar ultimul lui album, „This I Dig of You”, a apărut în august 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: