Andy Warhol, excentricul artist care a supravieţuit unei tentative de omor, dar a murit virgin la 58 de ani

Andy Warhol, excentricul artist care a supravieţuit unei tentative de omor, dar a murit virgin la 58 de ani

Andy Warhol, o figură marcantă a culturii pop FOTO Profimedia

De la celebra frază conform căreia oricine va avea parte de 15 minute de celebritate (în viitor), până la tablouri iconice cu Marilyn Monroe şi Elvis Presley sau filme precum „The Velvet Underground“, Andy Warhol şi-a pus amprenta asupra culturii pop. Viaţa sa personală a fost la fel de exuberantă precum arta sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

„La cină, atenţia îmi este atrasă de un bărbat care stă vizavi de mine. Arată ca un cadavru. Nu are gene, nici sprâncene şi are o perucă atroce, făcută din păr alb. Faţa lui e pictată cu un machiaj hidos“, aşa îl descria actorul Richard Burton, într-unul dintre jurnalele sale, pe Andy Warhol. Ce-i drept, excentricitatea era cuvântul cheie care îl descria pe Warhol, de la aspectul fizic (iubea perucile şi avea o întreagă colecţie), până la opera sa artistică.

Locuinţa-atelier a lui Warhol, numită Fabrica (Factory) era celebră în New York şi devenise un loc de „pelerinaj“ în lumea artei, unde persoane din diverse categorii blamate la vremea respectivă – precum travestiţii sau actorii de filme porno – se simţeau ca acasă. De altfel, unele dintre filmele lui Warhol au ca temă centrală sexul (inclusiv necenzurat), deşi artistul a susţinut toată viaţa că e virgin şi aşa a şi murit, la 58 de ani. Cu câţiva ani înainte, însă, a fost victima unei tentative de omor, căreia i-a supravieţuit.

Citeşte aici ce persoană din anturajul lui Warhol a încercat sş-l ucidă, ce scandal imens a declanaşat un film cu scene explicite de sex, de ce decesul său este şi acum învăluit în mister şi vezi o galerie foto fabuloasă cu artistul şi celebrităţile vremii. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările