Andreea Berecleanu explică de ce şi-a retras copiii de la şcolile de stat: „Răbdarea mea ajunsese la limită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Berecleanu, alături de cei doi copii ai săi FOTO Arhivă personală Andreea Berecleanu
Andreea Berecleanu, alături de cei doi copii ai săi FOTO Arhivă personală Andreea Berecleanu

Prezentatoarea de ştiri Andreea Berecleanu (43 de ani) a enumerat motivele pentru care a ales să-şi retragă cei doi copii din sistemul de învăţământ de stat şi a ales să-i educe la o şcoală britanică, scoţând în evidenţă neajunsurile învăţământului românesc.

Andreea Berecleanu are doi copii, Petru (13 ani) şi Eva (17 ani), din căsnicia cu jurnalistul Andrei Zaharescu. Într-un interviu acordat Cristinei Stănciulescu, prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a explicat că a hotărât să-şi retragă copiii de la şcolile de stat pentru că răbdarea îi ajunsese la limită.

„Sistemul de învăţământ românesc te îndeamnă către acest pas. Eu am renunţat la programa românească pe când Eva era în clasa a VII-a şi Petru era în clasa a II-a. A fost o decizie bine cântărită chiar dacă a părut spontană. Răbdarea mea ajunsese la limită. Dădusem prea multe şanse şi nu mai eram dispusă la niciun fel de risc fiind vorba de viitorul copiilor“, a declarat Andreea Berecleanu pentru cristinastanciulescu.ro, amintind însă de faptul că sunt elevi foarte buni la şcolile de stat, dar şi profesori remarcabili, unii demotivaţi de salarii. 

Andreea Berecleanu a ales sistemul de învăţământ britanic şi face o comparaţie cu cel românesc: „Abordarea este diferită, conţinutul informaţiei este privit din altă perspectivă, nu neapărat mai uşoară, dar cu siguranţă mai prietenoasă şi mai logică decât în manualele romaneşti. În plus, cel puţin în ce priveşte manualul de limba română, cel pe care am apucat să-l descopăr cât Eva era încă în sistemul de stat, este dezamăgitor. Şi aceasta este părerea multor profesori. Spre exemplu, „Iapa lui Vodă“ a lui Sadoveanu era urmată de poezia lui Cărtărescu. Nu se mai ţine cont de o succesiune a curentelor literare? Dacă nu, atunci să se facă meditaţii şi cu părinţii înainte de a intra copiii la şcoală. Săptămâna trecută, am prezentat la Observator că în manualul de biologie inima apare desenată în partea dreaptă“.

Andreea Berecleanu spune că, deşi a ales sistemul privat pentru copiii ei, este îngrijorată când se gândeşte la ce se întâmplă cu învăţământul din România şi subliniază că nu i se pare normal ca miniştrii Educaţiei să fie schimbaţi atât de des şi, mai grav, să nu-şi vorbească în mod corect propria limbă. 

„Temerile sunt legate de ce se întâmplă cu învăţământul din România. Copiii mei au, să zicem, un parcurs diferit. Eva a plecat la Londra pentru ultimii ani de liceu, Petru este la Cambridge School of Bucharest. Eu mă gândesc însă la părinţii care îşi doresc, ca şi mine iniţial, să rămână la şcoala de stat, să existe seriozitate şi consecvenţă, implicare. Eu nu fac politică, dar nu e normal ca în 28 de ani să fi avut 24 de miniştri ai învăţământului. Cea mai activă şi bine intenţionată a fost Ecaterina Andronescu, dar nici ea nu a avut parte de un mandat cap-coadă, ci de segmente de mandat. În rest, cu mici excepţii, mulţi dintre miniştri nici nu vorbeau corect limba română. Momentele penibile au fost publice şi au stârnit amuzament, dar şi amărăciune şi neputinţă“, a mai spus Andreea Berecleanu pentru site-ul Cristinei Stănciulescu. 

Andreea Berecleanu nu este singura persoană publică din România care a ales pentru copii sistemul privat în detrimentul celui de stat, printre aceştia numărându-se cântăreaţa Loredana, prezentatoarea Andreea Marin şi creatoarea de modă Romaniţa Iovan. Un alt exemplu este al soţilor Dragoş Bucur şi Dana Nălbaru, care au iscat în 2016 o dezbatere în spaţiul public după ce au anunţat că au decis să o retragă de la şcoală pe fiica lor pentru a urmă sistemul „home schooling“, care în România nu a fost reglementat. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite