Adio, Tamango!

Adio, Tamango!

Tamango a devenit celebru cântând la linguri

Cunoscutul lăutar a murit duminică, după patru ani de chin provocat de un atac cerebral.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scena muzicii lăutăreşti e în doliu. Duminică, în jurul orei 17.00, s-a stins din viaţă unul dintre cei mai cunoscuţi şi cei mai iubiţi lăutari din România, Tamango. Pe numele său real Radu Vasile, artistul şi-a trăit întreaga viaţă în satul Valea Plopilor, comuna Ghimpaţi, din judeţul Giurgiu. Deşi nu a dus un trai lipsit de griji, Tamango nu a ratat nicio ocazie de a-i bucura pe cei din jur cu muzica tradiţională ţigănească. Din 2008 însă, după ce a suferit primul atac cerebral, tot ceea ce reuşise să construiască prin muncă şi talent a început să se destrame.

Născut pe 9 septembrie 1946, şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii. Aurica, soţia lui, îşi aminteşte că  aşa l-a cunoscut, cântând. Chiar el spunea că muzica este viaţa sa şi că l-a inspirat Louis Armstrong, pe care l-a auzit prima dată la radio. A încercat să-l imite cântând la linguri. Recunoaştea că n-a reuşit şi că, deşi nu a avut studii superioare în domeniul muzical, avea microbul în sânge.

În 2000, viaţa lui părea să se schimbe. A început colaborările cu Shukar Collective, Hara şi Radio Guerrilla şi tot atunci a devenit cunoscut în faţa publicului românesc. A fost iubit şi respectat, însă opt ani mai târziu a început lupta lui cu viaţa. Un atac cerebral şi un infarct l-au ţintuit la pat.

Muzica era singura sursă de venit a familiei sale numeroase, nouă copii şi foarte mulţi nepoţi, aşa că tot în 2008 au început să apară şi problemele financiare. Tamango şi familia au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta, în condiţii vitrege, iar responsabilităţile casei au fost preluate de Aurica. Ea era şi singurul punct de sprijin al artistului şi întreţinea familia muncind cu ziua sau vânzând fier vechi.

A murit sărac, dar iubit

De patru ani, Tamango se lupta cu boala, însă la sfârşitul săptămânii a fost învins. Din bărbatul sănătos tun şi zdravăn ajunsese firav şi incapabil să se ţină pe picioare. „A făcut atac cerebral. Era de patru ani bolnav. A fost familia lângă el până în ultimele clipe", a declarat pentru „CanCan" Aurica.

A murit sărac, dar nu şi anonim, pentru că a ştiut întotdeauna să se facă remarcat. „Ce era foarte charismatic la el era faptul că avea un aer de boier printre ţigani. Era genul care după ce intra pe uşă intra şi pe geam. Nu puteai să-i spui că nu se poate ceva. Când am colaborat cu el la radio a fost savuros. Avea simţul umorului şi al autoironiei. Râdeam cu poftă împreună de greşelile pe care le făcea. Dacă lăsai microfonul deschis 20 de minute şi vorbea liber, puteai să scoţi 30 de jingle-uri. Era fantastic şi crea imagini numai vorbind, te ducea cu imaginaţia departe", a spus ieri despre Tamango Mihai Dobrovolschi.

"Ce era foarte charismatic la el era faptul că avea un aer de boier printre ţigani. "
Mihai Dobrovolschi realizator radio

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: