Grigore Leşe, la Adevărul Live: Tinerilor le recomand să se ţină de drumul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Leşe va avea un concert pe 26 decembrie la Ateneul Român.
Grigore Leşe va avea un concert pe 26 decembrie la Ateneul Român.

Grigore Leşe, maestru al muzicii folclorice româneşti, a fost invitat în studioul Adevărul Live pentru a ne vorbi despre magia Crăciunului.

Grigore Leşe a vorbit la Adevărul Live despre colinde şi de ce încă îi place să facă asta, despre concertele sale de Crăciun, dar şi despre oameni în general, despre valori şi tradiţii. Pentru concertul său de pe 26 decembrie nu mai sunt bilete. Acesta se va derula la Ateneul Român, iar alături va avea un cor din Ploieşti.

Mai jos este un livetext din timpul emisiunii Adevărul Live.


Am ales a doua zi de Crăciun pentru că lumea e aşezată. Nu e bine să umbli dintr-un loc în altul, trebuie să te aşezi unul lângă altul. În biserica mică, familia, după cum îi spun eu“, a spus Grigore Leşe cu referire la concertul său de pe 26 decembrie. „După Hristos, suntem într-o altă lume. Vorbim despre cântece care ne încântă, colindele descântă. Au un caracter războinic, e o luptă între rău şi bine“, a spus Leşe. 

Maestrul Grigore Leşe, despre colindele de Crăciun şi muzica tradiţională românească 

La Ateneul Român vom încânta şi vom descânta.

Colindătorii parcurg un drum magic, consideră Leşe. „Ei fac legătura între cer şi Pământ. Înainte de a veni la dumneavoastră m-am întâlnit cu o ceată de colindători din Vaslui. Faţa lor, cântecele lor erau după ei“, a afirmat Leşe cu referire la magia acestui obicei de a colinda. „Este momentul să ne adunăm la masă, să ne împăcăm cu oamenii. Să punem relele şi bunele“, a mai spus acesta despre sărbătoarea Crăciunului.

„Colind de 56 de ani, dar cât mai păstrăm? Lumea mă întreabă cât mai păstrăm. Eu zic simplu, cât mai simt oamenii că trebuie să păstrăm. Dacă simt că trebuie să trăiască în tradiţional, atunci păstrăm. Suntem în pragul anului 2014, trecem pragul, trebuie să mă adun şi să mă întreb ce am făcut în 2013 şi ce trebuie să fac în 2014. Trebuie să faci o analiză. La mine se spune că dacă te-ai legat de un lucru, trebuie să-l duci până în capăt“, a spus Grigore Leşe.

Trăim într-o Românie împărţită în două. Una joacă acasă, una joacă în deplasare. Nu trebuie să ne mirăm că priorităţile sunt altele, dar dacă noi stăm acum de vorbă despre sărbătoarea Crăciunului, înseamnă că nu totul e pierdut. 

„Aşa se spune, porţile Cerului se deschid şi suntem aproape de oameni. Când mă duc acasă, ne adunăm, e o stare de bucurie. Asta ne învaţă colinda, să fim bucuroşi, să trăim“, a spus Leşe. „Sărbătoarea trebuie să aibă un timp bun, un loc curat şi un suflet primenit“.

Grigore Leşe spune că în ultima vreme ne-am pierdut răbdarea. „Eu prin concertele mele cultiv răbdarea. De 24 de ani, oamenilor le place să stea în ape tulburi, că nu se văd unii pe alţii. Ne grăbim, confundăm sărbătoarea, pe Moş Crăciun îl punem într-un context nepotrivit“, a spus acesta. Prin concertele sale, susţine maestrul, prin concertele sale oamenii învaţă să fie decenţi, să se respecte între ei.

Oamenii trebuie să se schimbe uneori, să schimbe locul şi norocul.

„În seara de Crăciun mă întâlneam cu tata şi-mi povestea cum colinda. Într-un an am umblat numai eu cu el şi când am ajuns acasă i-a zis mamei că nu mai merge niciodată cu mine, că l-am dus pe la nişte case de care nici nu ştia, că l-am plimbat toată noaptea“, a spus Grigore Leşe.

„Anul trecut, în noaptea de Revelion, m-am întrebat ce trebuie să fac eu anul acesta. Şi am spus: «trebuie să mă arăt prin cuvânt»“, a spus Leşe cu privire la cartea sa pe care a lansat-o anul acesta la Târgul Gaudeamus. „Tinerilor pe care îi întâlnesc le spun o poveste simplă: să se ţină de un drum, să nu confunde cărările“, a declarat Leşe.

Pe tot mapamondul ăsta e o horă şi fiecare trăieşte după cum simte în suflet. Eu când sunt necăjit, horesc. Şi trece, de aceea e cântecul făcut, să ne astâmpere.

„Hârjonelile astea pe la televizor, bârfa asta de zi cu zi, şmecheriile astea politicieneşti se vor termina. Nu se mai uită lumea la televizor, are alte priorităţi. Spre exemplu, de lucru cu animalele se ocupă cine ştie, nu poate să vină cineva şi să înceapă fără să fie din poveste“, a afirmat Leşe. El a vorbit şi despre alternanţa din lume, despre cum o partea domoleşte şi alta zoreşte. „Suntem în lunga noapte de iarnă şi ţine până la Dragobete, cel beat de dragoste“, a mai spus Leşe.

Abia aştept să trăiesc într-o zi într-o România întreagă, nu o Românie mare. Eu mă duc la Ateneu ca să aduc o mulţumire. Aşa că, vai, ce mândru e să fii om!
Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite